AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kristal kati ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kristal katı ne demek?​

Kristal katılar Atomların, iyonların veya moleküllerin belli bir geometrik kalıba göre istiflenmesiyle oluşan katılara kristal katı denir. Kristal katıların yapı, erime noktası, yoğunluk, sertlik gibi fiziksel özellikleri bu katıları meydana getiren atom, iyon ve molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetlerine bağlıdır.

Kristal yapılı katılar nelerdir?​

Belirli geometrik şekli olan sert ve sıkıştırılamayan katılara kristal katılar denir. Günlük hayatta karşılaşılan katıların çoğu kristal katıdır. Kristal katılara tuz, iyot, elmas ve çinko örnek verilebilir.
Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir. Bu tür maddeler şekilsiz olduğu için amorf grubuna girerler.
İyonik katıların özellikleri nelerdir?
İyonik katıların erime ve kaynama noktaları oldukça yüksektir. İyonik katılar elektriği iletmezler. Suda çözündüklerinde veya eritildiklerinde elektriği iletirler. İyonik katıların örgü yapıları ve birim hücreleri birbirinden farklı olabilir.
Moleküler katılar kristal yapılı mı?
Moleküler Katılar Moleküler katıların kristalini oluşturan tanecikler moleküllerdir. Molekül apolarsa tanecikleri arasında sadece London etkileşimi, molekül polarsa tanecikleri arasında dipol-dipol, hidrojen bağı ve London etkileşimi gözlenebilir. Buzu oluşturan su molekülleri polardır.

Hangisi amorf katıya örnektir?​

Amorf katılar, gelişigüzel bir yapı gösterebilirler. Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir. Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir.

Doğada kristaller nasıl oluşur?​

Tıpkı zümrüt ve elmas gibi tuz ve şeker de birer kristaldir. Gerçek kristaller yalnız doğada ve kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur. Doğada kristal oluşumuna katkıda bulunan yüzlerce madde olsa da en yaygın olanlardan biri sudur. Kayaçlar arasından akan sular bazı mineral maddeleri çözündürür.
 
Geri
Üst