AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kredi dosya masrafi iadesi hangi yillari kapsiyor?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kredi dosya masrafı iadesi hangi yılları kapsıyor?​

Dolayısıyla, başvuru tarihinden geriye doğru 10 yıl içinde yapılmış olan bütün dosya masraflarının bankalardan iadesi talep edilebilir.

Dosya masrafı ne zaman yasalaştı?​

Dosya masrafı ne zaman yasalaştı?
Bu yönetmelik “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” adını taşıyordu ve 3 Ekim 2014 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dosya masrafı iadesi nasıl alınır?​

DOSYA MASRAFI İADESİ İÇİN TÜKETİCİ MAHKEMESİNE MÜRACAAT Kredi kullandığınız bankadan aldığınız belgelere ve dekont miktarı sizden kesilen miktar 3.300 TL’nin üzerinde iseTüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine dilekçe ile başvuru yapılarak dava açmak suretiyle geri alnır.

Kredi tahsis ücreti yüzde kaç?​

Kredi tahsis ücreti yüzde kaç?
Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden masraf adı altında tahsil ettiği ek ücrettir. Kredi tahsis ücretleri, tahsis edilen kredi limitinin binde beşini (5/1000), kredi kullandırma ücretleri ise kullandırılan kredinin yüzde 1,10’unu geçemez.

Tahsis ücreti caiz mi?​

Prensip olarak mudarebe sözleşmesinde, kâra ilave olarak hariçten ücret tahsis edilmesini kararlaştırmak caiz değildir.

Konut ekspertiz ücreti ne kadar 2021?​

Konut ekspertiz ücreti ne kadar 2021?
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer SPK kararına göre, gayrimenkul değerleme ücretleri, gayrimenkulün büyüklüğüne göre değişen miktarlarda olmak üzere; arsa ve tarım alanları için 850 TL-2.150 TL, konut ve iş yerleri için 793 TL-4.427 TL olarak belirlendi.

Konut kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?​

Ekspertiz Ücreti Alınacak evin değerinin belirlenmesi aşamasında gerçekleştirilen çalışmalar için ödenen ücret ortalama 1.000 TL ile 1.400 TL arasındadır. Bankalar genellikle bu işlem için 1250 TL ödeme alırlar.

Kredi Dosya masrafı ne zaman alınır?​

Kredi Dosya masrafı ne zaman alınır?
Haksız yere alınan kredi dosya masraflarının iadesi için tek yetkili olan Tüketici Hakem Heyeti’ne yaptığınız başvurunun ardından sizden alınan dosya masrafının iadesi gerçekleşmektedir. Ancak çoğu zaman fazla başvuru olduğundan başvurunun sonuçlanması zaman alabilir.

Dosya masrafı yasal mı?​

Yargıtay, bankalar tarafından alınan dosya masraflarıyla ilgili bir karar verdi, kredi alınırken ödenen dosya masraflarının haksız olduğu ve tüketicinin tam olarak bilgilendirilmeden, bir zorlama sonucu ödemek zorunda kaldığı bu ücretlerin iade edilmesi gerektiğini karara bağladı.

Dosya masrafı nasıl ödenir?​

Dosya masrafı nasıl ödenir?
İnternet Üzerinden Mahkeme Harç ve Masrafları Nasıl Ödenir?
- e-Devlet kapısına giriş yapın.
- Arama kısmına “Vatandaş Portal” yazın ve ilgili linke tıklayın.
- Davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek “Ödeme” sekmesine tıklayın.
- Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
 
Dosya masrafı iadesi, başvuru tarihinden geriye doğru 10 yıl içinde yapılmış olan bütün dosya masraflarının bankalardan iadesi talep edilebilir. Bu da 2021 yılı için geriye gidilerek 2011 yılına kadar dosya masraflarının iade edilebileceği anlamına gelmektedir.

Dosya masrafı uygulamasıyla ilgili resmi düzenleme olan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik", 3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Dosya masrafı iadesi talebi için dosya masrafının 3.300 TL'nin üzerinde olduğu durumlarda Tüketici Mahkemesine başvurarak dava açmak gerekmektedir.

Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden tahsil ettiği ek bir ücrettir. Kredi tahsis ücreti genellikle kredi limitinin binde beşi (5/1000) kadar olabilir. Kredi kullandırma ücretleri ise genellikle kullandırılan kredinin yüzde 1,10'unu geçemez.

Mudarebe sözleşmesinde kâra ilave olarak hariçten ücret tahsis edilmesi caiz değildir.

2021 yılında konut ekspertiz ücretleri, gayrimenkulün büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Arsa ve tarım alanları için 850 TL ile 2.150 TL arasında, konut ve iş yerleri için ise 793 TL ile 4.427 TL arasında değişen ücretler uygulanmaktadır.

Ekspertiz ücreti, alınacak evin değerinin belirlenmesi için gerçekleştirilen çalışmalar için ödenen bir ücrettir. Genellikle bu ücret bankalar tarafından 1.000 TL ile 1.400 TL arasında belirlenir.

Haksız yere alınan kredi dosya masraflarının iadesi için yapılan başvuruların sonuçlanması zaman alabilir. İadesi için Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvurunun ardından dosya masrafının iadesi gerçekleştirilir.

Yargıtay'ın kararına göre, bankalar tarafından kredi alınırken alınan dosya masraflarının tüketicinin haksız yere ödediği ve bu ücretlerin iadesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla, dosya masraflarının haksız olduğuna karar verilmiştir.

Dosya masraflarının ödenmesi için mahkeme harçları ve masrafları e-Devlet üzerinden ödenebilir. E-Devlet kapısına giriş yaparak uygun seçenekleri takip ederek ödeme yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst