- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 214.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Krater gölü neyin üzerinde oluşur?
Krater gölü, yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe kraterini, veya meteorit kraterlerin su ile dolduran bir göldür. Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası, taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikir.Krater gölleri nerede oluşur?
Krater gölü, Astronomi alanında gök cisimlerinin birbirleri ile çarpışmasıyla oluşan çukurlar için kullanılan bir terimdir. Halk arasında yanardağların kraterlerinin ya da diğer bir ifadeyle yanardağların ağız kısımlarında suların toplanması sonucu oluşan göllere denir.Göktaşlarının yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda oluşturduğu çukurlara krater adı verilir. Bu kraterler göktaşının büyüklüğüne göre değişerek geniş bir alan ya da dar bir alan oluşturur. Derinliği de ona göre değişir. Göktaşları ay yüzeyinde de çok fazla krater oluşmuştur.
Krater hangi katmanda bulunur?
Bir yanardağın ağzında meydana gelen çukur. Bu çukur bazan yanardağın eteğinde de bulunabilir. Kraterin şekli ve ebatları, yanardağın püskürttüğü lavın yapısına ve yanardağın etkinliğine göre değişmektedir. Kül, cüruf ve asit lavlar çıkaran yanardağların kraterleri çoğunlukla huni veya köse şeklindedir.
Nemrut Dağı kalderası nerede?
Nemrut Stratovolkanı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van Gölü’nün batı kıyısında yer alır. Nemrut Volkan Dağı, 38° 37′ 10” kuzey enlemi, 42° 14′ 28” doğu boylamında, Van Gölü, Muş Ovası, Nazik Gölü ve Bitlis Vadisi arasında volkanik patlamalar sonrası oluşmuş, Tatvan’ın 12 km batısında bulunan sönmüş bir volkandır.
Krater ne anlamına gelir?
Yanardağ krateri veya kaldera, yanardağ ağzına verilen ad.Krater ne demek ne demek?
Krater kelimesi yeryüzünde bulunan herhangi bir coğrafi unsura gökten düşen çeşitli cisimlerin çarpması ile çöküntü şeklinde olan çukurlara verilen isimdir. Kraterler bulunduğu yerin özelliğine, arazi yapısına ve konumuna göre içerisi su ya da buzullar ile kaplı olabilmektedir.Konik şekilde, hatta sıkça baca biçiminde, içinden magmanın çıktığı yanardağ ağzı ya da çöküntüsüne yanardağ krateri denir. Magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekillerine yanardağ ya da volkanik dağ adı verilir.