Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Krater golu nasil meydana gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Krater gölü nasil meydana gelir?​

Krater gölü, yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe kraterini, veya meteorit kraterlerin su ile dolduran bir göldür. Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası, taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikir.

Krater ve kaldera nasıl oluşur?​

Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli. Bazen volkanik kraterlerle karıştırılmaktadır. Kelime, İspanyolcada ‘caldera’ ve Latincede ‘calderia’ denilen ‘pişirilmiş çömlek’ anlamına gelmektedir.
Kaldera gölü nerede?​
Nemrut Gölü, Van Gölü havzasının batısında, Bitlis ilinin Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer almaktadır.

Krater gölleri nerelerde oluşur?​

Krater gölleri nerelerde oluşur?
Krater gölleri, bazı gezginler için favori noktalardır ve genellikle ya yıllardır aktif olmayan sönmüş durumdaki ya da aktif olan yanardağların üstlerinde ya da eteklerindeki su havuzlarından oluşur.

Krater nerede görülür?​

Krater nerede görülür?
Nemrut Dağı ve Krater Gölü, Van Gölü’nün batısında, Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerine ait topraklar üzerinde yer alır. Nemrut, yaklaşık 10 kilometrelik genişliğiyle dünyanın en büyük kraterlerinden birine sahiptir. Üzerindeki krater gölü, dünyanın en büyük ikinci kaldera gölüdür.

Türkiye’de kaldera var mıdır?​

Ülkemizde yer alan en önemli kaldera örneği Nemrut Dağı’dır. Nemrut Dağı’nın tepesinde volkanik çöküntülerden dolayı Kaldera oluştuğu görülmüştür. Bu kaldera sahip olduğu yapıdan dolayı yerli ve yabancı çok sayıda turisti kendine çekmiştir. Türkiye için önemli bir kaldera oluşumuna Nemrut Dağı örnek verilebilir.

Kaldera Türkiyede var mı?​

Krater gölü hangi şehirde?​
Meke Gölü nerede, hangi ilde yer alıyor? Meke Maar Gölü, Konya’nın Karapınar ilçesinde, sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucu suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan göl.

Maar Türkiye’de var mı?​

Maar Türkiye’de var mı?
Türkiye’deki Maar gölleri. Türkiye’de bulunan maar gölleri; Meke Krater Gölü, yakınındaki Acıgöl (Konya) ile Acıgöl (Niğde) ve Gölcük Gölü (Isparta) gölleridir.
 
Krater gölleri, genellikle yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe krateri veya meteorit kraterinin su ile dolduğu göllerdir. Kraterin dibinde yer alan yanardağ bacası taşlaşan lav tarafından tıkandığında, yağışlar ve eriyen karlar krater içinde birikerek göl oluşumuna neden olur. Bir diğer volkanik oluşum türü olan kaldera ise volkanik patlama sonucunda toprağın çökmesiyle oluşmuş devasa bir volkanik yer şeklidir.

Türkiye'de bulunan en önemli kaldera örneği Nemrut Dağı'dır. Nemrut Dağı, Van Gölü havzasının batısında, Bitlis ilinin Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer almaktadır. Nemrut Dağı'nın tepesinde volkanik çöküntülerden dolayı kaldera oluşmuş ve bu yapı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken önemli bir yerdir.

Türkiye'deki maar gölleri arasında; Meke Krater Gölü ile yakınındaki Acıgöl (Konya) ve Acıgöl (Niğde) ile Gölcük Gölü (Isparta) bulunmaktadır. Maarlar, genellikle sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucu suyla dolmasıyla oluşan ve çoğu zaman ortasında adacıklar bulunan göllerdir. Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer alır ve sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolması sonucu oluşmuş bir göldür.

Bu fenomenler, doğal süreçlerin etkisiyle oluşan etkileyici volkanik oluşumlardır ve hem bilim insanlarının hem de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
 
Geri
Üst