AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

KR 20 guvenirlik katsayisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

KR 20 güvenirlik katsayısı nedir?​

Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır. Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir.

Güvenilirlik nasıl ölçülür?​

Bu yöntemde test bir gruba uygulandıktan sonra iki yarıya bölünür ve testin iki yarısından aldıkları puanlar arasındaki korelasyon hesaplanır. Hesaplanan korelasyon katsayısı testin yarısının güvenirliğini gösterir. Daha sonra istatistiksel bir formül kullanılarak (Sperman-Brown) testin tümünün güvenirliği hesaplanır.

Ölçek nasıl hazırlanır?​

Ölçek nasıl hazırlanır?
Ölçek Uyarlama Aşamaları
- 1.ÖLÇMEK İSTEDİĞİNİZ YAPIYI AÇIK BİR ŞEKİLDE TANIMLAYIN.
- 2.MADDE HAVUZUNUN OLUŞTURULMASI.
- 3.ÖLÇME BİÇİMİNİ BELİRLEMEK.
- 4.MADDE HAVUZUN UZMANLAR TARAFINDAN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
- 5.GEÇERLİK MADDELERİNİN EKLENMESİ
- 6.MADDELERİN ÖLÇEK GELİŞTİRME ÖRNEKLEMİNE UYGULANMASI.
- 7.MADDELERİ DEĞERLENDİRMEK.

KR 20 nerede kullanılır?​

Güçlükler farklıysa, güvenirlik hesaplamada madde güçlükleri hesaplamaya katılır, buna; KR20 denir. KR20, KR 21 den daha güvenilirdir ve genellikle daha büyük değer alır. KR katsayısı (KR20) yüksek çıkarsa yapılacak yorumlar: 1- Test hatalardan arınıktır.

KR 21 kaç olmalı?​

KR-21 formülü eşit zorluğa sahip maddelerden oluşan (her sorunun güçlük derecesi aynı ise) ve sınıf ortamında uygulanan çoktan seçmeli testler için uygundur. Doğru cevap 1, yanlış cevaplar ise 0 olarak kodlanır. Testteki soruların zorluk dereceleri eşit olmalıdır.

Bir testin güvenirliği nasıl belirlenir?​

Bir testin güvenirliği nasıl belirlenir?
Güvenirliği Belirlemek İçin Kararlılık Yöntemleri Test – Tekrar Yöntemi : Önce bir sınıfa sınav uygulanır ve bir süre beklenir ardından aynı sınav yani test tekrar uygulanır. Bu iki test sonucundaki puanların korelasyonu alınır.Eğer korelasyon +1 e yakın bir değer de ise güvenirli bir test demektir.

Güvenilirlik ilkesi nedir?​

Güvenilirlik İlkesi Meslekten öte insan ilişkilerinin en temel unsurlardan birisi güvendir. İlişkiler güven temelinde gelişirse olgunlaşabilir. İş hayatı için de bu geçerlidir. Yaptığınız iş ne olursa olsun ilişki kurduğunuz kişilerin güvenini sağlamak ve bu güveni korumak asli görevlerimizden biri olmalıdır.

KR 20 KR 21 nerede kullanılır?​

Daha çok bilişsel testlerde ayrıntılı istatistik ile hesaplanır. Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur buna ; KR21 denir. Güçlükler farklıysa, güvenirlik hesaplamada madde güçlükleri hesaplamaya katılır, buna; KR20 denir.

K 21 nedir?​

K 21 nedir?
K21: Gastroözofageal reflü hastalığı

KR 21 nedir?​

KR yöntemleri güvenirlik belirleme yöntemidir. Daha çok bilişsel testlerde ayrıntılı istatistik ile hesaplanır. Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur buna ; KR21 denir.

Güvenirlik en az kaç olmalı?​

Güvenirlik katsayısı, kuramsal tanımı gereği, “0.0 – 1.0” arasında değer alır. Güvenirlik katsayısı, puanların normalden aşırı sapması gibi bazı özel durumlar için negatif değer alabilir. Pratikte böyle durumlarla karşılaşılması, oldukça düşük bir olasılıktır.

Cronbach Alpha nasıl yorumlanır?​

Cronbach Alpha nasıl yorumlanır?
0,00 ≤ α < 0,40 ise ölçek güvenilir değildir, • 0,40 ≤ α < 0,60 ise ölçek düşük güvenilirliktedir, 0,60 ≤ α < 0,80 ise ölçek oldukça güvenilirdir, 0,80 ≤ α < l,00 ise ölçek yüksek derecede güvenilir bir ölçektir.

Eş zaman geçerliliği nedir?​

i) Eşzamanlı (birlikte / uyum) geçerlilik (concurrent validity): Geçerliliği sınanan ölçek ile birlikte geçerliliği daha önceden ortaya konmuş ve aynı alanda kullanılan başka bir ölçek uygulanır ve iki ölçek arasındaki bağıntıya bakılır.

Cronbach kaç olmalı?​

Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.

KR 21 formülü nedir?​

KR 21 formülü nedir?
Kuder- Richardson (KR 20 – KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.

Cronbach’s Alpha değeri kaç olmalı?​

Cronbach Alpha’ya göre bir ölçeğin güvenilir olarak kabul edilebilmesi için Alpha değerinin en az 0,70 düzeyinde olması gerekmektedir. Cronbach değeri 0,70’den düşük olan ölçekler düşük güvenilir veya güvenilir olmayan ölçek sınıfına girmektedir.

Cronbach’s Alpha analizi nedir?​

Cronbach alfa güvenilirlik analizi adından anlaşılacağı üzere Lee Cronbach tarafından 1951 yılında ortaya atılmış bir analiz türüdür. Maddeler ikili (doğru/yanlış, evet/hayır vb.) olarak kodlanmadığında yani likert tipli ölçeklerde kullanılması uygun bir iç tutarlılık analizidir (İlker Ercan, İsmet Kan, 2004, ss.213).

Yordama geçerliliği ne demek?​

Yordama geçerliliği ne demek?
2.1.2. Yordama(Tahmin) geçerliliği: Öğrencilerin, seçme amacıyla yapılan sınavlardaki başarı ölçülerine bakarak, öğretim programındaki başarılarını kestirmek sınavın yordama geçerliliğini verir.

Geçerlik türleri nelerdir?​

Geçerlilik Türleri
- Kapsam Geçerliği. – Testi oluşturan soruların ölçülmek istenen davranışları ne derece yansıtabildiğiyle ilgilidir.
- Ölçüt (Uyum) Geçerliği:
- Yapı Geçerliği.
- Sonuçsal Geçerlilik.
- Görünüş Geçerliği.
 
KR 20 güvenirlik katsayısı, bir testin iç tutarlılık katsayısı olarak adlandırılır. Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunduğunda, bu testin maddelerinin aynı yeterliği ölçtüğü anlamına gelir. Güvenirlik genellikle testin tekrarlanabilirliğini ifade eder ve testin ne kadar güvenilir olduğunu gösterir. KR 20, testteki maddelerin güçlükle aynı düzeyde olduğu durumlarda kullanılan bir güvenirlik katsayısıdır.

Güvenilirlik genellikle testin tutarlılığı veya güvenirliği ile ilgilidir. Testin güvenilir olduğunu belirlemek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden biri, testin bir grup üzerinde uygulanması ve ardından testin iki yarısının puanlarının arasındaki korelasyonun hesaplanmasıdır. Bu korelasyon katsayısı testin yarısının güvenirliğini gösterir. Daha sonra Sperman-Brown formülü gibi istatistiksel formüller kullanılarak testin tümünün güvenirliği hesaplanabilir.

Ölçek hazırlanırken belirli aşamalar izlenir. Bu aşamalar arasında ölçmek istediğiniz yapının açık bir şekilde tanımlanması, madde havuzunun oluşturulması, ölçme biçiminin belirlenmesi, uzmanlar tarafından madde havuzunun gözden geçirilmesi, geçerli madde eklenmesi, madde örnekleminin uygulanması ve madde değerlendirmesi gibi adımlar bulunmaktadır.

KR 20 ve KR 21 genellikle bilişsel testlerde kullanılan güvenirlik katsayılarıdır. Test maddelerinin eşit güçlükte olduğu durumlarda testin ortalaması alınarak güvenirlik hesaplanır ve buna KR 21 denir. Güçlükler farklıysa, madde güçlükleri hesaplamaya katılarak KR 20 kullanılır.

Cronbach Alpha, bir testin iç tutarlılığını ölçen bir katsayıdır. Alpha değeri genellikle 0 ile 1 arasında olup, 0,7 ve üzeri değerler testin güvenirliği için kabul edilebilir olarak değerlendirilir. Yine de, testin amacına göre bu değer değişebilir.

Eş zamanlı geçerlilik, geçerlik türlerinden biridir. Bu geçerlilik türünde, testin geçerliliği, daha önce ortaya konulan ve aynı alanda kullanılan başka bir ölçekle ilişkilendirilir. Yani testin anlık geçerliliği diğer geçerli bir ölçekle karşılaştırılarak incelenir.

Yordama geçerliliği ise, bir ölçeğin başka bir davranışı ya da sonucu doğru bir şekilde tahmin edip edemediğini ölçer. Örneğin, bir sınavın öğrencilerin bütünleme sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin edip edememesi yordama geçerliliğini gösterir.

Geçerlik türleri arasında kapsam geçerliği, ölçüt uyumu geçerliği, yapı geçerliği, sonuçsal geçerlilik ve görünüş geçerlilik gibi farklı türler bulunmaktadır. Bu türler, bir ölçeğin gerçekten ölçmek istediği konuyu doğru bir şekilde yansıtıp yansıtmadığını değerlendirmek için kullanılırlar.
 
Geri
Üst