AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

KPDS hala var mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

KPDS hala var mı?​

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (YDS) yapılacaktır. Diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları (ÜDS/KPDS vb.) yapılmayacaktır.

YÖKDİL KPDS yerine geçer mi?​

YÖKDİL KPDS yerine geçer mi?
Hayır, yoktur. Fakat YÖKDİL YDS’ninde geçerli olduğu Yüksek Lisans, Doktora, Doçentlik, TUS ve DUS başvurularında geçerlidir. Bunun haricinde Yabancı Dil Tazminatı ve KPSS ile Yabancı Dil Seviyesi isteyen memurluk gibi başvurularda geçerli değildir.

YÖKDİL sorularını kim hazırlıyor?​

YÖKDİL sorularını kim hazırlıyor?
YÖK YÖKDİL Sınavını ÖSYM Gerçekleştirecek.

KPDS geçerlilik süresi ne kadar?​

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, KPDS’de alınan puanlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde yeniden sınava girmeyenlerden yabancı dil seviyeleri (A) ve (B) düzeyinde olanların tazminatları bir alt düzeyden ödenir, (C) düzeyinde olanların tazminatları kesilir.

KPDS artık yok mu?​

KPDS artık yok mu?
Yabancı dil sınavları olan KPDS ve ÜDS kaldırıldı. Bu sınavların yerine sadece Yabancı Dil Sınavı YDS yapılacak. Bununla birlikte KPSS, TUS ve DUS sınavlarında da yabancı dil sorusu sorulmayacak. Bu sınavlara girecek adayların yabancı dil bilgisi yeterliliğinin belirlenmesi için YDS’ye girmeleri gerekiyor.

YÖKDİL de hangi alanı seçmeliyim?​

YÖKDİL de hangi alanı seçmeliyim?
YÖKDİL İngilizce sınavı; fen, sağlık ve sosyal olmak üzere üç temel bilim alanında yapılmaktadır. Aldığınız lisans ya da lisansüstü eğitim hangi alana uygun düşüyorsa, YÖKDİL’e o alandan girebilirsiniz. Örneğin, mimarlık eğitimi almış bir adaysanız, sınavda Fen Bilimleri alanını tercih etmeniz uygun olur.
YÖKDİL atamalarda geçerli mi?​
Yabancı dille eğitim yapılan üniversitelerde aranan dil kriterlerinde, Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Uzman, Okutman, Çevirici, Eğitim – Öğretim Planlamacısı) alımlarında geçerlidir.

YDS sınav sorularını kim hazırlıyor?​

YDS sınav sorularını kim hazırlıyor?
ÖSYM’nin elinde geniş kapsamlı bir soru bankası var… Sorular bunlardan seçiliyor + proflarım piyasadaki sorularıda inceliyorlar…. Ona göre soru hazırlıyorlar…

YÖKDİL geçerlilik süresi ne kadar?​

YÖKDİL geçerlilik süresi ne kadar?
TUS, DUS ve EUS başvurularında YDS / E-YDS / YÖKDİL sonuçları 5 yıl geçerli sayılmaktadır. Dolayısıyla 2022-YÖKDİL/1 ve YÖKDİL/2 sınavlarından edinilen puanlar 2027 yılına kadar kullanılabilecek.

Akademik kadro başvurularında YDS kaç yıl geçerli?​

Akademik kadrolara başvurmak isteyen adaylar için YDS / e-YDS puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Sınav sonuçlarını istedikleri zaman kullanabilirler. YDS / e-YDS puanlarını dil tazminatı için kullanmak isteyenler için puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır.

ÖSYM sınav evraklarını en fazla kaç yıl saklar?​

ÖSYM sınav evraklarını en fazla kaç yıl saklar?
EVRAK SAKLAMA SÜRESİ 30 GÜN, BİZ 1 YIL SAKLADIK Daha sonra 6114 sayılı yasa ile sınav evrakını saklama süresi 30 günden 1 yıla çıkartıldı ve 2011 yılında yapılan sınavların evrakının yasa gereği 1 yıl saklanması zorunluluğu getirildi.

KPDS geçerlilik süresi kaç yıl?​

KPDS geçerlilik süresi kaç yıl?
1.12. 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre, KPDS’de alınan puanlar beş yıl süreyle geçerlidir.

Eskiden yapılan KPDS ile ilgili bir kaç bilgi vermek istiyorum.

KPDS, yani Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı; 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından kaldırılmıştır. Bu sınavın yerine sadece Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (YDS) yapılmaktadır. KPDS'in geçerlilik süresi ise 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesine göre beş yıldır. Bu süre sonunda sınavı yenilemeyenlerin tazminatlarında düşüş ya da kesinti olabilmektedir.

Yabancı Dil Tazminatı ve KPSS gibi sınavlarda YDS'nin geçerli olduğunu belirtmek gerekir. Ancak YÖKDİL sınavı KPDS'nin yerini almasa da, Yüksek Lisans, Doktora, Doçentlik, TUS, DUS gibi başvurularda kabul edilmektedir. YÖKDİL sınavının da geçerli olduğu alanlar konusunda detaylı bilgi edinmek önemlidir.

ÖSYM'nin YDS sınav sorularını hazırlarken geniş kapsamlı bir soru bankası kullanmaktadır. Bu sorular, belirli kriterlere göre seçilmekte ve uzmanlar tarafından incelenmektedir. YÖKDİL sınavı ise YÖK tarafından ÖSYM aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Son olarak, YÖKDİL sınavının geçerlilik süresinin TUS, DUS ve EUS başvurularında 5 yıl olduğunu belirtmek isterim. Bu süre içerisinde alınan puanlar geçerli olacaktır. YDS puanlarının ise akademik kadro başvurularında herhangi bir geçerlilik süresi olmadığını, dil tazminatı için ise 5 yıl geçerli olduğunu hatırlatmak önemlidir.

Geri