- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 226.111
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kozmolojik delil kim buldu?
Kozmolojik delilin yeni bir biçimi çağdaş filozoflardan Richard Swinburne tarafından geliştirilmiştir.Zamanın B teorisi nedir?
Zamanın B teorisinde zaman uzaya benzer bir şekilde yorumlanır. Nasıl ki ayrıcalıklı bir “burada” yok, çünkü “burada”nın neresi olduğu bulunduğunuz yere göre değişir, ayrıcalıklı bir şimdi de yok. Bütün zamanlar eşit derecede gerçekler.Kozmolojik deliller akıl yürütmeye nereden başlar?
Evrendeki değişim ve hareket yasaları baz alınarak Tanrının varlığını ispat eden kanıtlara, kozmolojik delil denir. Kozmolojik delilde tümevarım yöntemi kullanılır. Tümevarım yönteminin ilk aşama ”var olan ya da var olmaya başlayan her şeyin bir nedeni vardır” saptaması ile başlar.
Ilk neden delili?
İlk neden delilin de göre ise, şeyler varolabilmek için bir nedene muhtaçtır. Her şeyin nedeni ya kendisi ya da bir başka unsur olmalıdır. Hiçbir şeyin nedeni kendi kendisi olamaz ve şeylerin nedensellik zinciri sonsuza kadar gidemez.
Klasik kozmolojinin temellerini kim atmıştır?
Kozmoloji ise bir sözcük olarak ilk kez 1730 yılında Christian Wolff’un Cosmologia Generalis isimli eserinde kullanılmıştır.Kozmolojik kanıt nedir wikipedia?
Kozmolojik sav, evrenin varlığından tanrının varlığına gitmeye çalışan savdır. Bu savın temelinde nedensellik ilkesi yatar. Kendisinin nedeni olmayan varlık tanrıdır. Nedenler zincirini başlatan varlıktır.Hudus delili kime ait?
Tüm kelâmcılar gibi Mâtürîdî’nin de Allah’ın varlığını bilmeye ilişkin temel delili hudûs delili olmuştur. Kelâmcıların geliştirdiği bu delil sadece Allah’ın varlığını ispat etmeye yönelik çabanın değil; aynı zamanda kelâmcıların bir bütün olarak evreni anlama ve anlamlandırma çabasının bir ürünüdür.
İnsanın kişisel tecrübesi ile yaşadığı ve sonuçta onu inanmaya götüren manevi deneyimleri esas alan delil nedir?
GĀİYYET; NİZAM). İnsanın şahsî tecrübesiyle yaşadığı ve sonuçta inanmaya götüren mânevî uyanışları esas alan dinî tecrübe delili daha çok psikolojik ve mistik alanda önem kazanan bir yöntemdir.
3-Ereksel (teleolojik) kanıt: Burada dünyadaki ereklilik ve düzenden, bu erek ve düzenleri koyan bir us varlığı olduğu sonucu çıkarılır. 4- Ahlaksal kanıt: İçimizdeki ahlak yasasının varlığı olgusundan ve dünyadaki ahlak düzeninden, bunların nedeni olan yüksek bir istencin varlığı çıkarılır.
Bu şekilde sonradan meydana gelen, dolayısıyla yaratılmış olan şeye hâdis, onun yaratıcısına da muhdis denir. “Yokken meydana gelme durumu” anlamında isim, “sonradan meydana gelen, yeni olan” anlamında sıfat olarak hades kelimesine de kaynaklarda sıkça rastlanır (Lisânü’l-ʿArab, “ḥds̱” md.; Kāmus Tercümesi, I, 646).
Kozmolojinin babası kimdir?
Dünya merkezli evren modeli kime ait?
Gezegenlerin hareketlerinden ve yörüngelerden bahsettiği bu model kısa süre sonra Aristoteles tarafından daha da geliştirildi. Aristotelesçi sistem olarak adlandırılan bu sistem, dönemin kabul gören “Yer Merkezli Evren” anlayışını oluşturdu.