AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kozmetik gumruk vergisi ne kadar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kozmetik gümrük vergisi ne kadar?​

11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2016/9647 sayılı İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar ile birçok kozmetik ve temizlik ürünlerinin ithalatında % 17 ila % 25 oranlarında değişen ilave gümrük vergisi getirildi.

Kozmetik ithalatı nasıl yapılır?​

Kozmetik ithalatında öncelikle ithal edilecek malzeme ve ihracatçıyla çalışılacak genel şartlar belirlenmelidir, sonrasında ise bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde TC kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir.

Kozmetik ihracatı nasıl yapılır?​

Kozmetik ihracatı nasıl yapılır?
Kozmetik Firması “İhracat sertifikası oluştur” bölümünü sorulan sorulara göre doldurur ve sertifikada yer alacak ürünleri seçtikten sonra “Başvuru oluştur” seçeneğini işaretler.
- Başvuru e-imza ile imzalanır.
- E-imza ile imzalanan başvuru Kuruma ait evrak sisteminde işlem takip numarası ile takip edilebilir.

Şampuan gümrükten geçer mi?​

Karara göre, İthalat Rejimi Kararına ek liste ve tabloda gümrük tarife pozisyonu ile isimleri belirtilen, aralarında parfüm, şampuan, deodorant, diş macunu, ayakkabı boyası ve mumların da yer aldığı eşyaların ithalatında yüzde 17-25 arasında ilave gümrük vergisi uygulanacak.

Kozmetik kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir?​

Madde 19 — Bu Yönetmeliğe ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak yürürlüğe konulan mevzuat hükümlerine uymayanlar hakkında fiilin mahiyeti ve niteliğine göre, 24/3/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair …

Kozmetik ihracat sertifikası nasıl alınır?​

Kozmetik ihracat sertifikası nasıl alınır?
Firmalar, TİTCK EBS( Elektronik Başvuru Sistemi) üzerinden sertifika başvurularını “Genel Başvurular ” bölümünden “Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı” altında yer alan “Ürün Belgelendirme Faaliyetleri Birimi” sekmesini seçip, başvuru tipi olarak “Kozmetik ürün sertifika başvurusu” nu seçerler.

Kozmetik serbest satış sertifikası nasıl alınır?​

Kozmetik ürünlerin UTS sistemine bildirimi yapılmış olması ve kayıt altına alınmış olması gereklidir. Kayıt altına alınan 50 ürüne kadar serbest satış sertifikası düzenlenmektedir. Bakanlığa ilgili dilekçe ve deklarasyon yazısı ile başvurulduktan sonra ödeme referans numarası iletilir.

Diş macununda ÖTV var mı?​

Parfüm, şampuan, deodorant, diş macunu, ayakkabı boyası ve mum gibi ürünlerin aralarında yer aldığı çeşitli eşyaların ithalatında yüzde 17-25 arasında ilave gümrük vergisi alınacak. Bakanlar Kurulunun, İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Kozmetik gümrük vergisi konusunda detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Kozmetik ürünlerinin ithalatında uygulanan ilave gümrük vergisi oranlarının %17 ila %25 arasında değiştiği belirtilmiş. Bu ek vergi oranları ürünlerin gümrük tarife pozisyonları ve isimlerine göre belirlenmiş.

Kozmetik ürünlerin ithalat ve ihracat işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamışsınız. Kozmetik ithalatı için ithal edilecek malzemelerin belirlenmesi, çalışılacak ihracatçının genel şartlarının göz önünde bulundurulması ve vergi numarasına sahip bir tüzel veya gerçek kişiyle çalışılması gerektiği belirtilmiş. Ayrıca, kozmetik ihracatı için de ihracat sertifikası oluşturma sürecine dair bilgiler verilmiş.

Öte yandan, kozmetik ürünler arasında yer alan şampuan, deodorant, diş macunu gibi ürünlerin ithalatında yüzde 17-25 arasında ilave gümrük vergisi uygulandığı ifade edilmiş. Bu vergi uygulaması 2016/9647 sayılı İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar ile başlamış ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kozmetik sektöründe uygulanan kanunlar ve yönetmeliklere de değinilmiş. Özellikle, 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'a uymayanlar hakkında yaptırımlar belirtilmiş.

Son olarak, kozmetik ihracat sertifikası ve kozmetik serbest satış sertifikası alma süreçleri hakkında bilgi verilmiş. Bu belgelerin alınması için belirli prosedürlerin takip edilmesi gerektiği vurgulanmış.

Toplamda, kozmetik sektöründe ithalat, ihracat, vergi uygulamaları ve belgelendirme süreçlerine dair kapsamlı bilgilendirme sağlanmış. Konuyla ilgili daha fazla detayı merak eden kişiler için faydalı bir kaynak olmuş. Herhangi başka bir sorunuz varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst