Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Koyunlar hangi aylarda ciftlesir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koyunlar hangi aylarda çiftleşir?​

Erkek hayvanlar, gelişme durumuna göre 5-6 aylık iken, dişi hayvanlar 6-10 aylık iken çiftleşme isteği gösterir.

Koyunlar hangi mevsimde yavru yapar?​

Bütün koyun soylarında kuzular bahara doğru ya da bahar başında doğar. Yeni doğan kuzuların özenli bir bakıma gereksinimi vardır. Dişiler bir batında genellikle bir yada iki bazen üç ve daha çok yavru doğurur.
Koyun suyu geldikten sonra ne zaman doğum olur?
En erken beklenen doğum tarihi 138. gün ve en geç 156. gündür. Ancak doğum genelde çiftleşmenin 142. ve 152. gününde yoğunlaşır.

Koyun koça ne zaman gelir?​

Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir.

Koç katımı ne zaman olur?​

Koç katımı genellikle Ekim ile Kasım ayları arasında olur. Gündönümünde (21Haziran) bir köyün bütün koçları sürüden ayrılıp ayrı bir otlakta koçları çobanın gütmesine verilir. Sürülerde ortalama 25-30 koyun için bir koç beslenir.
Koyunlar hangi aylarda yavrular?
Avrupa’da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye’de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Ocak, Şubat, Mart aylarında doğuyorlar genelde. Bizim doğumlar Şubat ayının başında başladı hala devam ediyor. Kuzuların doğumu halk arasında ‘baharın müjdecisi’ olarak bilinir.
Vulvanın rengi pembeleşir ve yapışkan bir sıvı akar. Koyun, doğum yaklaştıkça genellikle huzursuz görünür. Sürüdeki diğer koyunlardan uzaklaşıp kendi başına kalabileceği bir alanı hazırlamak ve rahat bir doğum yapabilmek için yeri ayakları ile kazımaya başlar.
Koyun doğuracağı zaman ne yapar?
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.

Felçli doğan kuzuya ne yapılır?​

Manisa’nın Salihli ilçesindeki bir çiftlikte ön ayakları felçli doğan kuzu için sahipleri seferber oldu. Her gün ön ayaklarına zeytinyağıyla masaj yapılan, özenle beslenen ‘Prenses’ isminin verildiği kuzu, kurulan özel bir düzenekle hareket de edebiliyor.

Koyunların koca gelmesi için ne yapmak gerekiyor?​

Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.
50 koyuna kaç tane koç gerekir?
Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2’den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır. kuru ot, kuru yonca ve saman gibi kaba yemlerle iyi kaliteli kesif yem verilmelidir.
 
Geri
Üst