AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koyun tuyunu neden yer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koyun tüyünü neden yer?​

Bunda da temel sebep kar, kış şartlarının uzun sürmesi dolayısıyla yetiştiricimizin elinde yeterince saman bulunmaması nedeniyle yeteri kadar sağlıklı beslenemeyen bu hayvanlar aşırı bir şekilde birbirlerinin tüylerini yemeye başlamışlar.
Koyunlarda ani ölüme neden olan hastalıklar?
Bohça hastalığı, başak hastalığı, anız hastalığı gibi. Her yaştaki koyun ve kuzularda birdenbire hiçbir belirti göstermeden ani ölümlere neden olur. Hastalık besi durumu iyi olan koyunlarda daha çok görülür.

Koriza hastalığı nedir?​

Sığırların Öldürücü Nezlesi (Coryza Gangrenosa Bovum – CGB) Sığırlar ve yabani geviş getiren hayvanlarda (Ruminant) görülen öldürücü, viral bir hastalıktır.
Kuzular neden birbirlerinin tüylerini yer?
Bu, hayvanların yeterli şekilde vitamin ve mineral alamamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle de kuzular birbirlerinin tüylerini yemeye başlıyor. Şu an kuzular 3-4 aylık oldukları halde yemle besleniyor. Üretici, koyunların sütünden faydalanmak için kuzularına beslenmesi için yem veriyor.
Bütün bu bilgiler ışığında koyunların yün yemelerinin bir çeşit pica (Allotrophagia) olduğu kanaati öne çıkmaktadır. Tedavi için başta bakır ve çinko olmak üzere izmineral içeren yem katkılarının kullanılması önerilmektedir.
Hayvanlarda kelebek hastalığı nedir?
Halk arasında ‘süt kesen hastalığı’ olarak da bilinir. Sağım hijyenine önem verilmeyen çiftliklerde ve barınaklarda ortaya çıkar. Mastitis, koyun ve keçilerde sütün kesilmesine, göz korneasının iltihaplanmasına, göze perde inmesine yol açar ve bulaşıcıdır. Hastalık, süt ve gözyaşı ile bulaşır.

Kuzu atan koyuna ne yapılır?​

Atık yapan koyun hemen sürüden izole edilmelidir. Atık kuzular yavru zarlarıyla birlikte, atığın gerçekleştiği yerdeki altlık derhal uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Ölü doğum veya doğum sonrası hemen ölen kuzusu olan koyunlarda sürüden ayrılmalıdır.
 
Geri
Üst