AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koyun Sahibini Tanir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koyun Sahibini Tanır mı?​

Bilim insanları, koyunların fotoğraflardan farklı insan yüzlerini ayırt edebildiğini ortaya çıkardı Bilim insanları, eğitilen koyunların tanıdık insan yüzlerini ayırt edebildiğini ortaya koydu.

Koyunlar Akıllı mıdır?​

Uysal tavırlarıyla tanınan koyunlar, bilinenin aksine çok zeki hayvanlar. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yeni bir araştırmada bu sonuca ulaşıldı. Koyunların ünlülerin fotoğraflarını tanıdıkları hatta birbirlerinden ayırt edebildikleri tespit edildi.
Dişi kuzular ne zaman koça gelir?
Avrupa’da erken gelişen sütçü ve etçi ırklarda dişi toklular 7-8 aylık iken koça verilebilmekte ve 12-13 aylık iken bunlardan ilk yavru alınabilmektedir.

Koyun dişi mi erkek mi?​

Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar. Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur. Anaç koyun ise koçun dişi versiyonudur. Marya, damızlık olarak kullanılmayan veya yaşlanmış dişi koyunları ifade eder.

Koyun kaç saatte doyar?​

Kafası havada olur ve karnını doyuramaz. Bu yüzden koyunun sürünün başındaki çobana güvenmesi çok önemlidir. Sürünün başında iyi bir çoban varsa ağıldan çıktıktan 3-4 saat sonra sürünün karnı doyar ve koyun yatar.
Koyun yününü neden yer?
Koyunlarda beslenme eksikliğinden dolayı verim kayıplarına sebep olan koyunlarda yün yeme hastalığı ortaya çıkmıştır. Bu rahatsızlığın daha farklı sorunlara da sebep olabileceğinden tespiti yapılıp tedavisine başlanmalıdır. Hayvanlar vitamin ve mineral eksikliğinden dolayı böyle farklı davranışlar gösterebilmektedir.
Keçilerin, köpekler kadar akıllı oldukları tespit edildi. Aynı zamanda insanlarla duygusal bağ kurabildikleri de söylenen keçilerin, araştırmacılar tarafından insanların yeni evcil hayvanı olabileceği ifade edildi. Keçilerin, köpekler kadar akıllı oldukları tespit edildi.
Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.
Kuzulama dönemi ne zaman?
Ocak, Şubat, Mart aylarında doğuyorlar genelde. Bizim doğumlar Şubat ayının başında başladı hala devam ediyor. Kuzuların doğumu halk arasında ‘baharın müjdecisi’ olarak bilinir.

Koyunların dişisine ne ad verilir?​

KOYUN: İki yaşını geçen dişi kuzuya denir. TOKLU: Bir yaşındaki erkek kuzuya denir. AYGIR: Erkek ata denir. KISRAK: Dişi ata denir.

En lezzetli koyun eti hangisi?​

Ülkemizde, kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos tipi koyunlar yetişiyor. Bunların içinde eti en lezzetli ve makbul olanı, kıvırcık. Beyaz dağlıç etinin lezzeti kıvırcıktan sonra ikinci sırayı alıyor. Karaman koyununun ise, ak karaman cinsinin eti daha lezzetli oluyor.
1 koyun günde ne yer?
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir. Önce kuzu büyütme yemine azar azar besi yemi katılır. Sonra her iki yem ayrı ayrı yemliklere konur.

Koyun çok yerse ne olur?​

Arpa, buğday, kepek ve fabrika yemi gibi yemler işkembede çok hızlı parçalanarak asitliğini artırırlar. Oluşan asit kana geçer ve kanın dengesini bozarak hayvanı hastalandırır. Bu süreç çok hızlı gelişir. Birkaç saat içerisinde hayvanı ölüme götürebilir.

Kuzular neden tüyünü yer?​

Bu, hayvanların yeterli şekilde vitamin ve mineral alamamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle de kuzular birbirlerinin tüylerini yemeye başlıyor. Şu an kuzular 3-4 aylık oldukları halde yemle besleniyor. Üretici, koyunların sütünden faydalanmak için kuzularına beslenmesi için yem veriyor.
Koyun neden yapak yer?
İz element tüketiminin yetersiz olması koyunlarda çeşitli verim kayıpları yanında yapağı anormalliklerine ve çeşitli beslenme bozukluklarına neden olmaktadır . Koyunlarda özellikle de kuzularda yün yeme veya koparma durumu allotrofajinin değişik bir tipi olarak tanımlanmaktadır .
Koyunlarda düşük yapma ile sonuçlanan birçok hastalık veya etmen vardır. Bakteri etkenli, virüs mantar, protozoa etkenli hastalıkların yanı sıra besleme noksanlıkları, metabolik hastalıklar, stres, nakliye, kötü barınak koşulları, bitkisel veya kimyasal zehirler düşük yapma sebebi olarak sayılabilir.
KIZGINLIK (KOÇA GELME) Çeşitli bölgelerde farklı zamanlarda olmak üzere yaz ve sonbahar döneminde koyunlar kızgınlık gösterirler. Kızgınlık 24-48 saat arasında değişmekle beraber ortalama 28-30 saat devam etmektedir.
Koyunun ikiz Dogurmasi için ne yapmaliyiz?
Kızgınlık dönemine giren bir koyun birden fazla yumurta yapar ve bu yumurtalardan birkaçı döllenirse çoklu doğum gerçekleşir. Bazı durumlarda da tek yumurta döllense dahi ikiye bölünerek tek yumurta ikizlerini oluşturur.

Koyun kuzusunu almazsa ne yapmalı?​

İlk doğduğunda kuzuyu direk başka kuzuların içerisine attığın zaman koyun kuzusunu almıyor. Aldırmak içinde ya kuzunun sırtına tuz süreceksin yada koyunun sütünü sağıp yavrunun üzerine süreceksin ki yavruyu kabul etsin. Koyunun kendi sütünü sağıp biberona koyuyoruz ondan sonra kuzuyu tutup emziriyoruz” dedi.

Koyunun karnında Kuzu neden ölür?​

Doğum sonrası kuzu kayıplarına başta da belirttiğimiz gibi büyük oranda yetersiz bakım besleme sebep olmaktadır. Bunda yetiştirme şekli kadar nemli, sıcak ve soğuk hava ile beslenme önemli rol oynamaktadır.
Koyun doğumdan kaç ay sonra koça gelir?
Erkek hayvanlar, gelişme durumuna göre 5-6 aylık iken, dişi hayvanlar 6-10 aylık iken çiftleşme isteği gösterir. Dişi ve erkek yavrular bu yaşlarda birbirlerinden ayrılarak ayrı ayrı yerlerde barındırılmalıdırlar .

Koyunlarda ikizlik oranı nasıl artar?​

Koyunlarda dölverimi, beslemenin önemli düzeyde etkisi altındadır. Aşımdan önce bilinçli bir şekilde yapılan ek yemlemeler ve hayvanın aşım esnasın- da kondüsyonunun iyi olması (3 – 3.5 puantaj) ovulasyon oranının daha yüksek olmasını ve ikizlik oranının yükselmesini sağlamaktadır.
 
Geri
Üst