- Konu Yazar
- #1
Köy Seyirlik Oyunları ne zaman yapılır?
Yörede, daha çok 15-20 yıl öncesinde oynanan oyunlardır. Oyunların oynanma zamanı çiftçilik ve hayvancılık hayatı ile ilgili olarak sonbahar ve kış aylarına rastlar.Köy Seyirlik Oyunu Nasıl Oynanır?
Köy meydanı, ev önü, dam gibi oyuncuları da seyirciyi de içine alabilecek genişlikte bir alanda oynanır. Oyunların metni yoktur ancak belli bir dramatik çatısı vardır; o çatıya bağlı olarak oyuncuların yeteneği ve seyircilerin o anki tepkisi ve katılımıyla doğaçlama olarak oynanır.Hirsiz Koylu nasil oynanir?
Hirsiz Koylu nasil oynanir?Oyunun başında kura çekilir.
- Kuradan sonra, hakem, “gece oldu herkes gözlerini kapasın” der.
- Hakem “sadece büyücü gözlerini açsın” der.
- Hakem “sabah oldu” der, herkes uyanır ve birbirini suçlama başlar.
- Gece olur, herkes gözlerini kapatır.
- Sabah olur tekrar.
- Bundan sonra aynı şekilde devam eder.
Kavuklu ve Pişekar hangi oyunda vardır?
Orta oyunu (Kol oyunu, meydan oyunu, meydân-ı sühan, zuhûrî, zuhûrî kolu olarak da adlandırılır), ana karakterleri Kavuklu ve Pişekar olan, açık alanda halkın ortasında yazılı bir metne bağlı kalınmadan oynanan müzikli ve danslı Türk halk tiyatro oyunu.Köy seyirlik oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?
Çeşitli inanış ve mitlerin kaynaklık ettiği bu oyunlar, eski Anadolu uygarlıklarının, Anadolu toprakları üzerinde yaşayan halkımızın Orta Asya’dan getirdiği kültürel öğeler ve islamiyeti kabulünden sonraki islami öğelerle birleşen bir kültürel sentezin izlerini taşır.Vampir köylü nasıl oynanır 8 kişilik?
Vampir köylü nasıl oynanır 8 kişilik?ideal olarak 8-10 kişiyle oynanan bir oyun. kişilikler kurayla belirlenir ve 2 kişi vampir, 1 kişi büyücü, diğerleri de köylü olur. vampirlerin amacı köylülerin hepsini öldürmek, diğerlerinin amacı da vampirleri teşhis edip öldürmektir. kura çekildikten sonra, hakem, “gece oldu herkes gözlerini kapasın” der.
Orta Oyunu Özellikleri
- Geleneksel tiyatroda olduğu gibi bu oyunda da herhangi bir yazılı metin yoktur.
- Bu oyun seyircilerin etrafında toplandıkları yuvarlak bir sahnede oynanır.
- Günlük sıradan konular oyunda ele alınır.
- Komediye dayalı olarak bu oyunda güldürüler daha çok yanlış anlamalara dayanır.
Kavuklu Hamdi ile Pişekâr Küçük İsmail Efendi, orta oyununun önemli ustaları sayılır. Orta Oyununun Bölümleri: Mukaddime (Giriş): Zurnacı, Pişekâr havası çalar. Pişekâr çıkar ve izleyiciyi selâmladıktan sonra zurnacıyla konuşur.
Pişekâr Hangi oyun?
Pişekâr Hangi oyun?Bir gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat ile benzerlik taşıyan Ortaoyunu’nda, oyunun komik tipi Kavuklu (Aptal Uşak) iken Pişekar (Efendi), Karagöz ve Hacivat oyunundaki Hacivat karakterinin karşılığıdır ve aynı zamanda oyunun anlatıcısı işlevini görür.