AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koy merasi kime aittir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Köy merası kime aittir?​

Madde 4 – Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Sarı alan arazi tapusu nasıl alınır?​

Parseli sarı boyalı olan vatandaşların, orman ve 2/B sahası ile ilgisi bulunmuyor. Dolayısıyla yeni çıkan Yasa ile hiç bir işiniz olmuyor. Sarı boyalı olan bu yeri siz tapu müdürlüğünde tescil suretiyle satın almışsanız, tapunuz sağlam oluyor.

2b ve Mera arazilerinin satışı nasıl olur?​

2b ve Mera arazilerinin satışı nasıl olur?
Köy Merası Satılır mı? 4342 sayılı Mera Kanununa göre tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. Dolayısıyla meraların, vasfı değiştirilmedikçe satışı mümkün değildir.

Meralara kim bakar?​

Meralara kim bakar?
1- Belediye Başkanları ve Muhtarlar, mera/yaylakların sınır işaretlerinin korunmasından ve ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumludur.

Mera teknik ekibi kimlerden oluşur?​

(*) Mera Yönetim Birlikleri köy veya belediyede oturan hayvancılıkla uğraşan çiftçiler arasından, mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlakların tespit, tahdit ve tahsis işlemleri tamamlandıktan sonra, seçimle belirlenen beş asil ve beş yedek üyeden oluşur.

Zilliyetli yerin tapusu nasıl alınır?​

Zilliyet tapusunun alınabilmesi için yanlışlıkla kendi adına tescil edilmiş bir gayrimenkul 10 yıl müddetle ihtilafsız kullanılırsa ya da 20 yıl müddetle tapuda kimse adına kayıtlı olmayan bir gayrimenkul ihtilafsız malikmiş gibi kullanılırsa mahkemeye başvuru yapılarak mevzu bahis arazi ya da gayrimenkul için tescil …

2B arazisi alınıp satılabilir mı?​

2B arazisi alınıp satılabilir mı?
Türkiye’de bulunan 2B araziler genellikle orman köylüsü dışında yer alan üçüncü şahıslara satılmamaktadır. Bu satışlar Anayasanın ilgili maddelerince yasaklanmıştır.

Mera arazisinde tarım yapılır mı?​

Mera arazisinde tarım yapılır mı?
17 Ağustos 2011 günlü Resmi Gazete’de 648 ve 649 sayılı iki KHK yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı 648 sayılı KHK ile; tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılıyor.
 
Köy merası kimin olduğu konusu oldukça önemli ve net olarak belirlenmiştir. Madde 4'e göre, mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir ve bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Dolayısıyla köy merası köy veya belediyelere aittir ve belirli yetkililer tarafından yönetilir.

Sarı alan arazilerin tapusu ise sarı boyalı olan vatandaşların, orman ve 2/B sahası ile ilgisi olmadığı durumlarda konuyla ilgili bir yasa çıkarsa tapu ile ilgili bir işlem yapmalarına gerek olmayabilir. Eğer sarı boyalı arazi tapu müdürlüğünde tescil edilmişse, tapuları sağlam kabul edilir.

2B ve Mera arazilerinin satışı ise belirli kurallara tabidir. 4342 sayılı Mera Kanunu'na göre, meraların vasfı değiştirilmedikçe satışı mümkün değildir. Bu kanunda belirtilenler dışında bir şekilde meralar satılamaz.

Meralara kimin bakacağı konusu da önemlidir. Belediye Başkanları ve Muhtarlar, mera/yaylakların sınır işaretlerinin korunmasından ve tahsis amacına uygun şekilde kullanılmasından sorumludur. Ayrıca, Mera Yönetim Birlikleri belirli kurallar çerçevesinde köy veya belediyede oturan hayvancılıkla uğraşan çiftçiler arasından belirlenir.

Son olarak, mera arazisinde tarım yapılıp yapılamadığı konusu da önem taşır. 17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'larla tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılmıştır. Bu durumda, belirli kurallara uyulması koşuluyla mera arazisinde tarım yapılabilir.
 
Geri
Üst