AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koy merasi alinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.537
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Köy merası alınır mı?​

4342 sayılı Mera Kanununa göre tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. Dolayısıyla meraların, vasfı değiştirilmedikçe satışı mümkün değildir.

Mera sürmenin cezası nedir?​

Mera sürmenin cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu 154. madde uyarınca mera süren/mera eken kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Önceden cezası yoksa ve zararı karşılamışsa bir defaya mahsus hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına (Hagb) karar verilebilir.

Mera arazisi kime ait?​

Madde 4 – Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Köy merası nasıl kiralanır?​

Köy merası nasıl kiralanır?
Mera Yönetmeliğinin 7. maddesine göre “çalışmalar sonucu ihtiyaç fazlası olarak belirlenen mera, yaylak, kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlak alanları, öncelikle en yakın köy veya belediyeye, o köy veya belediyede oturan ve hayvancılık yapan çiftçilere veya bu amaçlı kuruluşlara, bunun mümkün olmaması halinde …

Meraya ev yapılır mı?​

Mera Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak mera tahsisli alana 20 yıllık ot gelirini yatıran bina yapma hakkına sahip olacak. …

Köy merası işgali nereye şikayet edilir?​

Köy merası işgali nereye şikayet edilir?
Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .

Konut dokunulmazlığını ihlal suçu cezası nedir?​

Konut dokunulmazlığını ihlal suçunun cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/1). Cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle ya da gece vakti işlenmesi halinde, suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md.116/4).

Mera Hangi Bakanlığa Bağlı?​

Mera Hangi Bakanlığa Bağlı?
Çalışma alanları içinde orman tahdidi yapılmamış ormanlık sahalardaki mera, yaylak ve kışlaklar, Bakanlıkça Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak tespit edilir.

Mera Hazine arazisi midir?​

Meralar üzerinde Devletin ve köy tüzel kişiliğinin müşterek hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Kural olarak, meraların kuru mülkiyeti Hazineye, yararlanma hakkı köy ve belediyelere aittir. Köyler meraların kullanma hakkının sahibi, Devlet ise bu mülkün sahibidir.
 
Evet, köy meraları bazı şartlar altında kiralanabilir. Mera Yönetmeliğinin 7. maddesine göre, çalışmalar sonucu ihtiyaç fazlası olarak belirlenen mera, yaylak, kışlaklar ile umuma ait çayır ve otlak alanları, öncelikle en yakın köy veya belediyeye, o köy veya belediyede oturan ve hayvancılık yapan çiftçilere veya bu amaçlı kuruluşlara kiralanmalıdır. Ancak, kiralamadan önce belirli süreçlerin takip edilmesi ve izinlerin alınması gerekmektedir.

Mera yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, mera tahsisli alana 20 yıllık ot gelirini yatıranlar bina yapma hakkına sahip olacak hükümleri bulunmaktadır. Bu kapsamda, belirli koşullar sağlandığında köy meralarına bina yapma izni verilebilmektedir. Bu izinlerin alınması ve süreçlerin takip edilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Herhangi bir mera işgali durumunda ise şikayet başvuruları için Valilik veya Kaymakamlığa ya da mahkemeye ihbarda bulunmalıdır. İlgili makamlar konuya ilişkin gerekli incelemeleri yaparak sorunu çözmek için adımlar atacaklardır.

Mera, yaylak ve kışlaklar üzerindeki haklar ve kullanımlar genellikle köy veya belediyelere aittir. Bu alanların kullanımı ve korunmasıyla ilgili işlemler genellikle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurumlar tarafından yürütülmektedir. Dolayısıyla, köy meralarıyla ilgili sorular veya işlemler için ilgili bakanlık ve kurumlara başvurulabilir.
 
Geri
Üst