AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Köy Kırsallarında kadın olmak

SoruCevap

Yeni Üye
Bitlis Köylerinde Yaşayan Çilekeş Kadınlar Her Görevi Görüyor. Bazen Tarlada Çalışırken Aynı Anda Çocuklarının Bakımıyla Uğraşıyor. Bazen Tek Başına Yemeğini Yapıyor, Bulaşığını ve Çamaşırını Yıkıyor.

Bitlis köylerinde yaşayan cefakar ve çilekeş kadınlar her görevi görüyor. Bazen tarlada çalışırken aynı anda çocuklarının bakımıyla uğraşıyor. Bazen tek başına yemeğini yapıyor, bulaşığını ve çamaşırını yıkıyor.

Güroymak'ın Cevizyatağı köyünde yaşayan Gülbahar Kurtkaya, bazı insanların 1 çocuğuna bakmakta zorlandığını belirterek, 'Ben 15'inde evlendim 10 çocuğum var. Sabah erkenden kalkıp çocuğumu emzirdikten sonra tarlaya çalışmaya gidiyorum. Sabah saat 08.00 olmadan eve dönüp hayvanları sağıyor onlara ot veriyorum. Sonra 10 çocuğumu kaldırıp onlara kahvaltı verdikten sonra kirli çamaşırlarını çıkartıp dışarıda kaynattığım suyla yıkıyorum. Kahvaltıyı toplatıp tabakları da yıkadıktan sonra gene tarlaya çalışmaya gidiyorum. Sonra öğle yemeği hazırlamaya başlıyorum. 30 yıldır evliyim aynı hayatım devam ediyor.' diyor.

alıntı

Ancak Türkiye'de bir gerçek olmakla birlikte bu gerçekler bir bölgeye bir coğrafyaya hapsedilmek yanlıştır diye düşünüyorum. aslında bu tür yükler Türkiyenin kırsalda yaşayan tüm kadınları üzerinde yaşanmaktadır.
Belkide bu olaylar doğu ve güney doğuda daha bariz ve açık yaşanırken, keskin töre kuralları ve çokça çocuk sahaibi olmak onlar için en büyük sıkıntı olmakla birlikte bu gerçekleri kadınlı erkekli tüm gençler yaşamaktadır.
Ancak çalışma hayatlarının tarla v e bağlarda, gelip evde ve çoluk çocuk ve koca derken gerçekten bu insanlarımız ağır bir yükün altında ömürlerini geçirmekte ve ve başka çıkar yolları da olmamamktadır.

Ben orta anadoluda yaşayan ve çok azda olsa kırsal hayatı yaşadığım ve bildiğim içindir ki bu gün bile orta anadolu kadınları bağ bahçe ve tarla işleri ile birlikte hayvancılık oradan ev işi ve koca gönlünü etme gibi çok ağır ve insanların kaldıramayacağı ve taşıyamayacağı kadar görevleri olmakla birlikte, bu görevlere itiraz etme ve hayat akışlarını da değiştirebilme yetki ve insiyatifleri de yoktur.

Yani demem o ki ülkemin doğu Anadolusunda, karadenizi, orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu topraklarında köy kırsalında kadın olmak gerçekten çok zor.

Geri