Köy Enstitülerinin topluma katkıları nelerdir?
Genel olarak Köy Enstitülerinin temel amaçlarını dört noktada toplamak olasıdır; (1) yeni toplum değerleri geliştirme, (2) ulusal kültürün yaratılması ve geliştirilmesi, (3) ekonomik yaşamın uzmanlaşması, (4) üretimin ve verimliliğin arttırılması (Önen, 1993, s. 2).Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu?
Köy enstitüsü, Türkiye’de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.
Köy enstitülerinin kuruluş amacı nedir?
Dönemin cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü önderliğinde Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un çabaları sayesinde köylerde yaşayan ve ilkokul mezunu vasfı taşıyan çocukların Köy Enstitüleri’nde eğitim görüp tekrar yaşadıkları köylere dönerek öğretmenlik yapması amaçlanmıştır.
Köy Enstitülerinin özellikleri nelerdir?
Kitaba deftere dayalı öğretim yerine iş için, iş içinde eğitim ilkesi tatbik ediliyordu. Her köy enstitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı. Derslerin P’lik bölümü temel örgün eğitim konularını içeriyordu. Geri kalanı ise uygulamalı eğitimdi.Köy Enstitüleri eğitimin hangi işlevi?
Köy Enstitüleri, tren yollarına yakın ve tarıma elverişli 21 bölgede kuruldu. Köy Enstitüleri’nde eğitim görenler hem örgün eğitim aldı hem de modern tarım teknikleri konusunda bilgiler edindi. Böylece tarımda verimliliğin arttırılması planlandı.
Köy Enstitüleri Türk eğitim sisteminde nasıl bir öneme sahiptir?
Köy Enstitüleri neden bu kadar önemliydi? Köy Enstitüleri Türkiye’ye özgün, Türk kültürünü içeren bir eğitim sistemidir. Farklı bir eğitimin, okulun olabileceğini gösteren bir çağdaşlaşma tasarımı ve Türkiye’nin 200 yıllık modernleşme hareketinin en önemli kazanımıdır.
Öğretmen okullarını kim kapattı?
hasan ali yücel’den sonra milli eğitim bakanı olan reşat şemsettin sirer zamanında köy öğretmen okullarına dönüştürülmüştür. bu okullar da demokrat parti döneminde 27 ocak 1954’te kapatılmıştır.Köy Enstitü süresi kaç yıl?
Programa göre, ilkokulu bitiren çocuklar sınavla Köy Enstitülerine alınır ve karma eğitim uygulanır. Toplam beş yıl süren öğretim zamanının yarısı kültür derslerine, dörtte biri tarım dersleri ve çalışmalarına, dörtte biri de sanat ya da teknik derslere ve çalışmalara ayrılmıştır.
Eğitim kurslarının kuruluş amacı nedir?
Okuma-yazma oranının yükseltilmesi ve eğitim-öğretim seferberliğinde kır-kent dengesinin sağlanabilmesi adına açılmış olan bu kurslar, 1930’lu yıllarda Türkiye’nin kalkınma noktasında köy ve köylü üzerinde etkili olan bir yapıdır. Aynı zamanda Köy Eğitmen Kursları, Köy Enstitülerine de zemin hazırlayan temel birimdir.
Köy Enstitülerinin temel eğitim felsefesi nedir?
Enstitüler, toplumsal yapıya uygunlukları ile “realist” ve “pragmatik” nitelik gösterirken; yeni toplumu oluşturma niteliği ile oluşturmacılık felsefesinin özelliklerini taşımaktadır. Enstitüler, ayrıca “iş içinde üretim için” eğitim anlayışıyla politeknik eğitimin kimi niteliklerini yansıtmaktadır.Köy Enstitüleri nedir ne değildir?
O da Köy Enstitüleridir. Bizim vardığımız sonuç, Köy Enstitüleri sisteminin, eğitim yoluyla toplum arasındaki karşılıklı ilintiler konusunda, çıkar yolu bulunmayan bir sorunun hiçbir ülkede eşi görülmemiş bir şekilde çözümlenmesini sağlayan yepyeni bir eğitim sistemi olduğudur. Bu üründen 89 adet satın alınmıştır.
Köy Enstitüleri dersleri nelerdir?
Öğrenciler haftada 44 saat ders görüyorlardı. Bunun 22 saati meslek dersleri içinde olmak üzere Genel Kültür dersleri, 11’er saati ise Ziraat ve Teknik derslerdi. Öğretmenlik Bilgisi dersleri ise Toplumbilim, İş Eğitimi, Çocuk ve İş Ruh Bilimi, İş Eğitimi Tarihi, Öğretim Metodu ve Tatbikat gibi konuları kapsıyordu.
Köy Enstitüleri nasıl bir eğitim anlayışı üzerine kurulmuştur?
Eğitimde büyük bir değişim ve dönüşüm hareketi oluşturabilmek amacıyla açılan Köy Enstitülerinde, köy çocuklarından birer öğretmen yetiştirmenin yanında, kültürel ve sanatsal bakış açısına sahip toplumsal bilinci yüksek bireyler de yetiştirmiştir.Köy Enstitülerinin fikir babası olan ve büyüyüp gelişmesinde büyük katkıları bulunan Türk eğitimci kimdir?
Köy Enstitülerinin kuruluşu açısından Saffet Arıkan’ın Milli Eğitim Bakanı, İsmail Hakkı Tonguç’un ise İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne atan- ması nedeniyle 1935 yılı büyük önem taşımaktadır.
Öğretmen okulları ne zaman kapandı?
1973 yılında çıkarılan Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, öğretmenlerin yükseköğretimde yetiştirilmeleri adına lise dengi ilk öğretmen okulları 1974 yılında kapatılıp iki yıllık eğitim enstitülerine dönüştürülmüştür.