AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kovusturma sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kovuşturma şartları nelerdir?​

Kovuşturma, soruşturma neticesinde şüpheli hakkında iddianame düzenlenerek ceza davası açılması ile başlayan yargılama sürecidir….Kovuşturma Evresinde Hüküm
Ifade alınınca ne olur?
İfade alındıktan sonra somut olayın özelliklerine ve suçun niteliğine göre savcı, ifadesi alınan şüpheliyi serbest bırakabilir. Kişi hakkında tutuklama istemiyle sulh cezaya sevk işlemi yapabilir. Yahut sulh cezaya sadece adli kontrol talebi ile kişiyi sevk edebilir.
Muhakeme şartı ne demek?
Diğer Bazı Muhakeme Şartları: Görülmekte olan dava bulunmaması, kesin hüküm bulunmaması, suçun zamanaşımına uğramamış olması, yargılanacak kişinin hayatta olması, talep, mütalaa, izin, karar, aynı konuda aynı fail hakkında açılmış dava bulunması, ön ödemenin yerine getirilmesi, uzlaşma, af, diğer bazı muhakeme …

Mahkemede kovuşturma ne demek?​

Kovuşturma evresi soruşturma aşamasının iddianamenin hazırlanmasıyla birlikte sona ermesi sonucu mahkemenin süreci yürütmeye başladığı aşamayı ifade etmektedir. Bir ceza muhakemesi işlemi olarak bilinen kovuşturma evresi soruşturma evresinin aksine herkese açık şekilde gerçekleştirilir.
Usulden red kararı ne zaman verilir?
“(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. ( 2 ) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar hangi hallerde verilir?
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma evresi sonunda kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması halleri mevcutsa verilir.

Kovuşturmaya yer olmadığına kim karar verir?​

Usulden red hangi aşamada?
“Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir.
Davanın usulden reddi halinde ne yapılır?
Dava şartı yokluğundan dolayı davanın usulden reddi kararı, nihai karar olması sebebiyle temyiz edilebilir ( m 427 ). Böyle bir karar, ancak dair olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder. ( m. 237, I ).
 
Geri
Üst