AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kovusturma evresi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.163
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kovuşturma evresi nedir?​

Kovuşturma, iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi tanımlamak üzere kullanılır (CMK m.2/f). Kovuşturma evresi, savcılık tarafından hazırlanan iddianamedeki fiil ve fail hakkında yargılama yapılmasıdır.

Ceza davası açılıyor mu?​

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Ceza davası nedir?​

Ceza davası nedir?
Ceza Davası Nedir? Ceza davası, savcılığın bir iddianameyle suç işlediği konusunda “yeterli şüphe” olan şahıslar hakkında yargılama yapılması için açtığı kamu davasıdır. Mahiyeti ne olursa olsun, tüm ceza davaları kamu davası niteliğindedir. Çünkü, savcılık şartları varsa dava açmak zorundadır.

Kovuşturma ne demek?​

Kovuşturma ne demek?
Kovuşturma Nedir? Kovuşturma, şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder (CMK m.175/1). Kovuşturma evresi, savcılık tarafından hazırlanan iddianamedeki fiil ve fail hakkında yargılama yapılmasıdır.

Soruşturma ile kovuşturma arasındaki fark nedir?​

Soruşturma ile Kovuşturma Arasındaki Fark Nedir? Soruşturma, Cumhuriyet savcısı tarafından gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yürütülen şüpheli ve müşteki haklarının daha fazla kısıtlandığı, ancak usul işlemlerinin maddi gerçeği araştırma ve adil yargılamayı temin amacıyla yapıldığı bir ceza muhakemesi hukuku kurumudur.

Kovuşturma, sanık haklarına riayet evresidir.?​

Kovuşturma, sanık haklarına riayet edilerek aleni bir yargılamayla maddi gerçeğe ulaşılması açısından önemli bir yargılama evresidir. Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Baran Doğan’a aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır.
 
Kovuşturma evresi, soruşturma evresi sonrasında başlayan ve iddianamenin kabulüyle resmen başlayan bir süreçtir. Bu evrede, savcılık tarafından hazırlanan iddianamedeki suç ve şüpheli hakkındaki iddialar mahkeme önünde detaylı bir şekilde incelenir ve yargılama süreci başlar. Kovuşturma sürecinde, sanık haklarına riayet edilerek adil bir yargılama yapılması sağlanır ve maddi gerçeğin ortaya çıkması amaçlanır.

Ceza davası ise savcılığın iddialarının mahkeme önünde detaylı olarak incelendiği ve yargılama sürecinin başladığı davadır. Savcılık, gerekli şartları taşıyan durumlarda dava açmak zorundadır ve tüm ceza davaları kamu davası niteliğindedir.

Soruşturma ve kovuşturma arasındaki fark ise şudur: Soruşturma, suçun işlenip işlenmediğini ve kim tarafından işlendiğini araştırmak amacıyla yapılan, usul işlemleri maddi gerçeği araştırmak amacıyla sınırlayan bir süreçtir. Kovuşturma ise iddianamenin kabulüyle resmen başlayan yargılama sürecidir ve adil bir yargılama ile maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını amaçlar.

Kovuşturma evresi, sanık haklarına saygı gösterilerek aleni bir yargılama yoluyla maddi gerçeğe ulaşılması için önemli bir aşamadır. Bu süreçte, herkesin adil bir şekilde yargılanma hakkı korunur ve adaletin tecelli etmesi sağlanır.
 
Geri
Üst