AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kötü davranışlar karşısında duyarsız kalındığında toplumda ortaya çıkacak olumsuzluk

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Kötü davranışlar karşısında duyarsız kalındığında toplumda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar neler olabilir?,
Kötü Davranışlara Karşı Duyarlılık, Müdahale ve Çıkabilecek Olumsuzluklar hakkında bilgi,


İnsanlar içinde bulunduğu toplumun huzurunu etkileyen olaylara karşı duyarsız kalmamalıdır. Öncelikle her bireyin görevi toplumun koyduğu kurallara uymak olmalıdır. Toplumdaki herkesin yaşamak için birbirine ihtiyacı vardır çünkü gelişim tek kişi ile gerçekleştirilemez. İnsan nasıl kendi iyiliği için topluma ihtiyaç duyuyorsa o toplumun huzurlu yaşaması için de toplum kurallarına uyma ihtiyacı hissetmelidir. Toplumun kurallarına uymayanlar toplum düzeninin bozulmasından sorumludur. Tek bir kişinin kötü davranışı tüm toplumun huzurunu kaçıracağı için her vatandaş toplum huzuruna aykırı davranan kişiyi kendinden emin bir şekilde uyarma duyarlılığında olmalıdır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) kötülükle karşı karşıya kalanlar için şöyle buyurmuştur: ”İçinizden her kim, kötü bir davranış veya hoş olmayan bir şey gördüğünde, onu eliyle düzeltsin. Bunu eliyle düzeltmeye gücü yetmiyorsa, diliyle düzeltsin. Diliyle düzeltmeye de gücü yetmiyorsa, kalpten o kötülüğe buğzetsin.”

Peygamberimizin buyurduklarından da anlaşılacağı gibi bir kişinin kötülük yaptığı görüldüğünde o kişiyi destekler gibi sessiz kalmak doğru değildir. Kişi tavrını net bir şekilde ortaya koymalı ve hoşnutsuzluğunu dile getirmelidir.

Kötü davranışlara müdahale edilmeli midir?

Peygamberimizin emrettiği gibi bir kişi toplumun huzurunu kaçıracağını düşündüğü bir davranışta bulunan kişiyi gördüğünde onu kendi gücünün yettiğince engellemeye, düzeltmeye çalışmalıdır. Örneğin bir kişi masum birini tartaklamaya çalışıyorsa ve bir güvenlik görevlisi de o sırada orada bulunuyorsa bu olaya müdahale etmesi daha doğru olacaktır, güvenlik görevlisi polisi çağırabilir ya da kendi gücünün yettiğince bir şey söyleyebilir. Yani kişi olumsuz bir olaya ya eliyle ya da diliyle müdahalede bulunmalıdır. İkisinin yapılması da mümkün değilse kişi en azından bu kötülüğü içinden kınamalıdır. Aksi takdirde insan bu kötülüğü onaylıyormuş gibi bir tavır almış olur ve o kötülüğe ortak olmuş sayılır. İnsanların bu duyarlılıkta olduğu toplumlarda kötü olaylar azalır ve huzur hakim olur.

Kötü davranışlar karşısında duyarsız kalındığında toplumda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar neler olabilir?

Birey ve toplum için ortaya çıkabilecek pek çok olumsuzluk vardır. Çevresindeki olumsuzluklara duyarsız kalan bir müslüman, müslüman kimiliğini yitirmiş sayılabilir. Çünkü kişi artık çevresindeki kötü olaylara karşı sessizdir ve onaylıyor sayılmaktadır.

İslamiyet güzellikler dinidir ve bir müslüman çevresini güzelleştirmelidir. Kötülükler en azından içerden kınanmalıdır ki bu kötülüklere karşı durmanın en alt sınırıdır. Esas olan bir müslümanın iyiliği öğütlemesi ve kötülüklerden uzaklaştırmasıdır. Bundan vazgeçen bir müslüman kendisi ve toplum için ölüm gibi görülebilir çünkü duyarsızlık sadece ölüm durumunda olabilecek bir şeydir.

Duyarsız bir toplumda kimse kimseden rahatsız olduğunu belirtmediği için kötülükler rahatlıkla yapılmaya başlanır, kimse kimseye saygı duymaz. Bu nedenle de toplumun huzuru kalmaz. Bu kötülüklerin önüne sadece polisin çalışmaları da geçemez, zamanla insanlar sokağa çıkmaktan korkar olur. Kötülük dolu bir dünya ve korku dolu bir hayat görülmeye başlanır. İnsanın başı bir derde girdiğinde bile duyarsız insanlardan dolayı bir el uzatan, yardım eden bulamaz.
 
Geri
Üst