AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kotlin Companion object nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kotlin Companion object nedir?​

Companion şeklinde ulaşabiliriz. Class’ı tekil(singleton) halde kullanabilmeyi sağlamak için companion object’i kullanıyoruz. Companion Object tek bir nesnedir ve üyelerine, içerdiği sınıfın adı aracılığıyla doğrudan erişebiliyoruz. İlk örneğimizde olduğu gibi 2 türlü oluşturduğumuz nesnelere ulaşabiliyoruz.

Android Data class nedir?​

Data class yapısı Kotlin dilinde veri tutmak için kullanılan bir yapıdır. Veri tutmak için bir sınıf oluşturmaya gereksinim duyduğumuz zamanlarda, Android projelerimizde internetten veri çekerken, o veriyi temsil edecek bir sınıf tanımlamamız gerektiğinde, data class yapısına başvurabiliriz.

Android Sealed class Nedir?​

Android Sealed class Nedir?
Nesneye dayalı programlama yaklaşımında kalıtım (inheritence) özelliği sayesinde bir sınıftan başka sınıflar türetilebilir ve bu sınıflara yeni özellikler eklenerek daha zengin ve kullanışlı sınıflar yaratılabilir. Ancak bazı durumlarda sınıflardan türetme yapılması istenmez.

Enum class Nedir?​

Enum class Nedir?
Enum sınıflar, Enumaration yani Numaralandırmanın yazılımda karşılık bulmuş halleridir. Bu sınıflar sadece Kotlin diline özgü olmayıp C++, C#, Java gibi diğer birçok programlama dillerinde de sıkça karşılaşabileceğimiz yapılardır.

Sealed Class ne demek?​

Sealed bir sınıf tanımlaması gerçekleştirdiğimizde bu sınıflar hiçbir sınıfa miras verilemez. Yani bu sınıftan yeni bir sınıf oluşturma(kalıtım) işlemini gerçekleştiremeyiz. Sealed ile diğer sınıflara kalıtım verilebilmesini engellemiş oluyoruz.

C++ enum class ne demek?​

Bu yapı yazılım dilinde enum, enumaration ya da enum sabitleri olarak adlandırılır. Değişkenlerin alabileceği değerlerin sabit (belli) olduğu durumlarda programı daha okunabilir hale getirmek için kullanılır. Programda birçok değişkene tek tek sayısal değer vermek yerine “enum” kullanılabilir.

Singleton class neden kullanılır?​

Singleton class neden kullanılır?
Genel olarak bir sınıftan kaç tane obje üretilidğini kontrol etmek istendiğinde singleton yapısı kullanılmış olur.Tek bir nesneye ihtiyaç duyulan durumlarda (veri tabanı bağlantıları, port bağlantıları, dosya işlemleri, loglama işlemleri,bildirimlerde, iş katmanı servislerimizde) kullanılır..

Singleton ne işe yarar?​

Singleton ne işe yarar?
Singleton desgin pattern çalışma zamanında yalnızca 1 object yaratılmasını garanti eden tasarım desenidir. Kullanımına ihtiyaç duyulan durum şudur : Birden çok sınıfın aynı instance’ı kullanması gerekmektedir. Tüm uygulama için yalnızca bir nesne olması gerekmektedir.
 
Kotlin'de "Companion object" bir sınıfa ait tek bir nesne oluşturmak için kullanılan bir yapıdır. Bu nesne, sınıfın adı aracılığıyla doğrudan erişilebilir ve sınıfın diğer üyeleri gibi davranabilir. Bu sayede sınıftan birden fazla nesne oluşturulmasının önüne geçilerek singleton deseni sağlanmış olur. Bu durum, özellikle belirli durumlarda bir sınıfın yalnızca bir örneğe ihtiyaç duyulduğu durumlarda tercih edilir.

Öte yandan, "Android Data class" yapısı Kotlin dilinde veri tutmak amacıyla kullanılan bir yapıdır. Bu yapı sayesinde verileri temsil eden sınıflar hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulabilir ve veri aktarımlarında kullanılabilir.

"Açık (Sealed) Sınıf" ise nesneye dayalı programlamada kalıtımı kontrol etmek için kullanılan bir yapıdır. Açık sınıflardan türetilen yeni sınıfların sınırlarını belirleyerek, belirli durumlarda sınıf türetmeyi engeller. Bu şekilde tasarım ve kontrolü arttırarak programın daha sağlam olmasını sağlar.

Son olarak, "Enum Sınıflar" ise numaralandırmanın yazılımda kullanılan hali olarak tanımlanabilir. Bu yapılarda sabit değerler belirtilerek programın daha okunabilir ve anlaşılır hale gelmesi sağlanır. Bu yapılar, farklı programlama dillerinde de sıkça karşılaşılan ve kullanılan yapılardır.
 
Geri
Üst