AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kosullu varliklar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.112
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Koşullu varlıklar nelerdir?​

Koşullu varlık: Geçmiş olaylardan kaynaklanan ve işletmenin tam anlamıyla kontrolünde bulunmayan, bir veya daha fazla kesin mahiyette olmayan olayın ileride gerçekleşip gerçekleşmemesi ile mevcudiyeti teyit edilecek olan varlıktır.

Koşullu yükümlülük nedir?​

Koşullu Yükümlülükler (Contingent Liabilities): Koşullu yükümlülükler, belirli bir olayın gerçekleşmesi ya da belirli şartların ortaya çıkması halinde doğacak mali yükümlülüklerdir. Bir başka deyişle koşullu yükümlülükler gerçekleşmesi gelecekte bir olayın olmasına ya da olmamasına bağlı olan yükümlülüklerdir.

Tms37 nedir?​

Tms37 nedir?
Madde 1 — Bu Tebliğin amacı; karşılıklar, koşullu borçlar ve koşullu varlıklara ilişkin 37 nolu Türkiye Muhasebe Standardının yürürlüğe konulmasıdır. Adı geçen Türkiye Muhasebe Standardı bu Tebliğ ekinde yer almıştır.

TMS 37 Karşılıklar Koşullu borçlar ve Koşullu Varlıklar standardına göre gerçekleşme zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülüğe ne denir?​

10. Bu Standartta geçen terimlerin anlamları aşağıdaki gibidir: Karşılık: Gerçekleşme zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülüktür. Yükümlülük: Geçmiş olaylardan kaynaklanan ve ifası halinde ekonomik fayda içeren kaynakların işletmeden çıkmasına neden olacak mevcut yükümlülüktür.

Muhasebe karşılık ne demek?​

Muhasebe açısından “Karşılık“: gerçekleşme zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülükleri tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Örneğin, davalar, verilen garantiler ve benzerleri işletme için zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülüklere neden olabilir.

Hazine garantisi ne demek?​

Hazine garantisi ne demek?
Hazine Garantisi; borçlu kuruluş tarafından sağlanan dış borçlanmalar için verilen Hazine geri ödeme garantisi ile yap-işlet-devret, yap-işlet ve işletme hakkının devri ve/veya benzeri finansman modelleri çerçevesinde verilen Hazine yatırım garantisini ifade eder.
Karşılık ne anlama gelir?​
Bir dildeki bir sözü başka bir dilde aynı anlamda karşılayan söz. Cevap, yanıt. Bir iş için ayrılmış para, ödenek, tahsisat.
Hazine garantisi kimlere verilir?​
(1) Hazine Geri Ödeme Garantisi: KİT’ler, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait olan kuruluşlar, fonlar, kamu bankaları, yatırım ve kalkınma bankaları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile diğer yerel yönetim kuruluşları lehine bu kuruluşların dış finansman kaynağından …

Hazine garantisi ne kadar?​

Hazine garantisi ne kadar?
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, kamu kurumlarının yurt dışından sağladığı kredilerde Hazine geri ödeme garantisinin yüzde 100 olarak sağlanması esas olacak.

Karşılığını bulmak ne demek?​

söylenilen bir söze cevap almak.

Bedeli ne demek?​

Bedel kelimesi günümüzde değer ve fiyat anlamında kullanılan bir kelimedir. Farklı bir anlamı bulunmayan ve bir şeyin yerine verilen karşılık anlamında kullanılan bir kelimedir.

Karşılık ne zaman ayrılır?​

Karşılık ne zaman ayrılır?
Bilindiği gibi, vadeli olarak yapılan satışlar, tahsilatı beklenmeden gelir olarak dikkate alınmakta, daha sonra tahsilatın gerçekleşmediği ya da şüpheli hale geldiği durumlarda VUK’nun 323. maddesine göre gider yazılarak karşılık ayrılmaktadır.

Karşılık Giderleri hesabı nedir?​

Karşılık Giderleri” hesabına borç kaydedilir. Kendisine karşılık ayrılmış olan menkul kıymet elden çıkarıldığında veya değer düşüklüğünün gerçekleşmemesi halinde bu hesaba borç kaydedilerek, karşılık tutarı “644. Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı”na aktarılarak kapatılır.

Hazine garantileri nelerdir?​

 
Hazine garantileri, genellikle dış finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırmak ve riskleri azaltmak amacıyla kamu kurumları veya belirli özel sektör kuruluşları tarafından verilen güvencelerdir. Bu garantilerin farklı türleri bulunmaktadır. Bazı yaygın hazine garantileri şunlardır:

1. **Hazine Geri Ödeme Garantisi:** Bu garantinin temel amacı, kamu kurumları veya belirli özel sektör kuruluşları tarafından dış borçlanmalar için verilen geri ödeme garantileridir. Bu garantiler, borç verenleri korumak ve dış finansman sağlayıcılarının yatırımlarını güvence altına almak için verilir.

2. **Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-İşlet (Yİ) ve İşletme Hakkının Devri Garantileri:** Bu garantiler, genellikle büyük altyapı projelerinde kullanılan finansman modelleri için verilir. Bu projelerde, özel sektör kuruluşları tarafından yatırım yapılır ve işletmeyi belirli bir süre boyunca yürütür. Hazine garantisi, projenin başarılı bir şekilde tamamlanması ve işletilmesi için ek güvence sağlar.

3. **Hazine Yatırım Garantileri:** Bu garantiler, özel sektör yatırımlarını teşvik etmek amacıyla verilir. Belirli bir yatırım projesinin gerçekleştirilmesi durumunda, yatırımcıya belirli koşullar altında Hazine tarafından belirli garanti ve destekler sağlanır.

Hazine garantileri genellikle belirli şartlara ve koşullara tabidir ve genellikle yasal düzenlemelerle belirlenmiş olan prosedürlere uygun olarak verilir. Bu garantiler, ekonomik ve finansal istikrarı desteklemek, yatırımları teşvik etmek ve belirli projelerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak amacıyla önemli bir araç olarak kullanılır.
 
Geri
Üst