Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kosullu ogrenme ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Koşullu öğrenme ne demek?​

Klasik koşullama, canlıların doğal uyarıcılara verdiği tepkileri yapay uyarıcılara da verip vermediğini araştıran bir öğrenme teorisidir. Bu teoriye göre köpeklerin et dışında başka uyarıcılara karşı da heyecanlanarak salya akıtması araştırılmıştır.

Koşulsuz uyarının yarattığı tepkilere ne denir?​

Pekiştirme (Pekiştireç): Klasik koşullanma sürecinde koşulsuz uyarıcının üstlendiği görevdir. ! Klasik koşullanmada pekiştirme tepkiden önce yapılır yani organizma pasiftir. Birincil Pekiştireç: Koşulsuz tepkileri oluşturan uyarıcılara birincil pekiştireç denir.

Koşullu tepki ne demek?​

Koşullu tepki ne demek?
kosullu uyaricilara verilen tepki. belli bir yasanti sonucunda daha once gosterilmedigi bir uyariciya karsi gosterilir hale gelmis tepkidir.

Edimsel öğrenme ne demek?​

Edimsel öğrenme ne demek?
Thorndike gibi Skinner de davranış ve sonuç ilişkisi üzerinde durmuştur. Örneğin, bireyin davranışı hoş bir şeyle sonuçlanırsa o davranışı birey, tekrar tekrar yapmaya yönelir. Hoş veya hoş olmayan sonuçların bireyde yarattığı değişikliklere edimsel koşullanma denir.

Şartlı koşullanma nedir?​

Şartlı-Koşullu Uyarıcı: Koşullanma yolu ile organizmanın sonradan tepkide bulunmayı öğrendiği uyarıcıdır. Pavlov’un deneyinde deney sonrası aşamasındaki zil. Şartlı-Koşullu Tepki: Organizmanın şartlı uyarıcıya karşı gösterdiği tepkidir. Pavlov’un deneyinde deney sonrası aşamasındaki zil sesine köpeğin verdiği tepkidir.

Koşulsuz uyarıcı ne demek?​

ortama girdigi zaman organizmanin otomatik olarak tepkide bulundugu uyarici. tepki vermek icin dusunulmeyen uyaricidir. ornegin, elektrik soku, soguk hava, sicak hava.

Koşullu duygusal tepki nedir?​

Koşullu duygusal tepki nedir?
Başlangıçta organizmanın bizim istediğimiz tepkiyi vermediği bir uyarıcının, bir doğal uyarıcı ile bitişik hale getirilerek doğal uyarıcının ortaya çıkardığı tepkiyi meydana getirmesi sürecine klasik ya da tepkisel koşullama denir.

Şartlı uyarıcı nedir örnek?​

Şartlı uyarıcı nedir örnek?
Anne bebeğini dışarı çıkaracağı zaman onu çocuk arabasına bindirmektedir. Bir süre sonra bebek çocuk arabasına her oturduğunda dışarı çıkacakmış gibi sevinir. Çocuk arabası koşullu uyarıcıdır.
Edimsel koşullanma ile öğrenme ne demek?​
Pozitif veya negatif sonuçların, bir kişinin davranışlarında yol açtığı değişikliklere “Edimsel Koşullanma” denir. Eğer birey daha önce bir davranışta bulunmuş ve bu davranışın sonucunda olumlu bir şekilde sonuç aldıysa, tekrar aynı davranışta bulunmaya yönelir.
Koşullu refleks öğrenme modeli nedir?​
Zil sesinin yemekle eşleştirildiği bir kaç deneme sonrası, köpek sadece zil sesine karşı salyalamaya başlamıştır. PAVLOV, bu salivasyon refleksine “koşullu refleks”, zil sesine ise “koşullu uyaran” adını verdi.

Koşulsuz tepkiye örnek olarak ne verilebilir?​

Koşulsuz tepkiye örnek olarak ne verilebilir?
ortamda üşüme birer doğal diğer adıyla şartsız-koşulsuz tepkidir. reflexler bu kategoriye girer. kosulsuz uyaricilara verilen tepkidir. herhangi bir uyariciya dogal ve istem disi olarak gosterilen tepkidir.
 
Koşullu öğrenme, bir organizmanın belirli bir durumda ya da çevrede belirli bir uyaran karşısında verdiği tepkilerin, bu durum ya da uyaranla ilişkilendirilmesi sonucunda oluşan öğrenmeyi ifade eder. Klasik koşullanma, Ivan Pavlov'un yaptığı köpek deneyleriyle popüler hale gelmiştir. Doğal olarak ortaya çıkan bir tepkiyi, başka bir uyaranla ilişkilendirerek yeni bir tepki oluşturulması temeline dayanır.

Koşullu uyarının yarattığı tepkilere pekiştirme denir. Klasik koşullanmada, koşulsuz uyarıcı (örneğin yemek) ile birlikte sunulan koşullu uyarıcı (örneğin zil sesi) sonucunda oluşan tepkiye koşullu tepki denir.

Edimsel öğrenme ise davranış ve sonuç ilişkisi üzerine odaklanır. Sonucun hoş veya hoş olmayan olmasına bağlı olarak davranışın tekrarlanması veya bırakılması şeklinde bir öğrenme sürecini ifade eder. Birey, tecrübeler sonucunda olumlu sonuçları maxime etmeye çalışır.

Şartlı koşullanma, organizmanın sonradan bir uyaranla tepki vermeyi öğrendiği durumu ifade eder. Bu tip öğrenme sürecinde, bir uyaran diğer bir uyaranla ilişkilendirilerek yeni bir tepki oluşturulur.

Koşulsuz uyarıcı ise organizmanın otomatik olarak tepki verdiği uyaranı temsil eder. Örneğin, elektrik şoku, sıcak hava gibi doğal uyaranlar koşulsuz uyarıcılara örnektir.

Koşullu duygusal tepki ise başlangıçta istenmeyen bir tepkinin, bir doğal uyarıcı ile eşleştirilerek istenilen bir tepkiye dönüştürülmesi sürecini ifade eder.

Şartlı uyarıcı ise bir organizmanın öğrenme sürecinde doğal bir uyaranla ilişkilendirilmiş olan uyaranı temsil eder. Örneğin, bebek çocuk arabasına bindiğinde dışarı çıkacağı beklentisiyle sevinirse, çocuk arabası şartlı uyarıcıdır.

Edimsel koşullanma, bireyin davranışlarında pozitif veya negatif sonuçlar elde etmesi sonucunda davranışlarının şekillenmesini ifade eder. Olumlu sonuçlar elde edilen davranışlar tekrarlanma eğilimindedir.

Koşullu refleks öğrenme modeli ise bir organizmanın belirli bir uyaranla ilişkilendirilen koşullu refleksi ifade eder. Ivan Pavlov'un zil sesi ile köpeklerde salya akması arasındaki ilişkiyi keşfettiği deney bu modele bir örnektir.

Son olarak, koşulsuz tepkiye örnek olarak, ortamda üşüme gibi doğal ve istemsiz tepkiler verilebilir. Bu tür tepkiler, herhangi bir uyaran olmadan doğal olarak ortaya çıkar ve koşulsuz tepki olarak adlandırılır.
 
Geri
Üst