AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kosula bagli olmak ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koşula bağlı olmak ne demek?​

Cümlede anlatılan olayın gerçekleşmesi için başka bir olayın gerçekleşme şartı (koşulu) varsa bu cümleye koşula bağlılık cümlesi veya şarta bağlılık cümlesi denir. Yani bir şeyin gerçekleşebilmesi için bir şeyin gerçekleşmesi ŞART’tır.

5 sınıf koşul ne demek?​

Bir olayın ya da durumun gerçekleşmesi için başka bir olayın ya da duruma bağlı olduğunu belirten cümleler koşul sonuç cümleleridir. Yani herhangi bir olay veya durum yaşanacak ise bunun için mutlaka başka bir durumun da işin içinde olması gerekmektedir.
Koşul anlam nasıl bulunur?
Bu tür cümlelerde birinci bölüm (yan yargı) koşul, ikinci bölüm ise o koşula bağlı olarak ortaya çıkan sonuçtur (temel yargı). > Türkçede koşul anlamı asıl olarak “-se” şart ekiyle sağlanır. “ise”, “-ince”, “-dikçe”, “mi”, “ama”, “üzere”, “yeter ki” ile de koşul anlamı sağlanabilir.
Koşul ne demek örnek?
Koşul nedir örnek? Bir yargının ya da eylemin gerçekleşebilmesi için öne sürülen bir şartın olduğu cümlelerdir. Örneğin “Çok hastaysa dışarı çıkmasın.” cümlesinde dışarı çıkma işi hasta olma veya olmama şartına bağlanmıştır. Örnek: – Çok kola içersen, dişlerin çürüyebilir.

Yargının gerçekleşmesi bir koşula bağlanmıştır ne demek?​

Bir Koşula (Şarta) Bağlı Olma Niteliği Taşıyan Cümleler/Yargılar Özellikleri, Örnekleri. Bazı cümlelerde temel yargı bir koşula (şarta) bağlı olarak verilebilir. Türkçede koşul anlamı asıl olarak “sa, se” şart ekiyle sağlanır. “ise”, “dikçe”, “mi”, “ama”, “üzere”, “yeter ki” ekleriyle de koşul/şart anlamı sağlanabilir.

Koşulun ne demek?​

Koşul anlam, genellikle herhangi bir durumun oluşması için şartların yerine getirilmesidir. Bu anlam çeşidi, gerçekleşecek olan durumların bir şarta bağlı olduğunu gösterir. Bu sayede cümle içerisinde gerçekleşecek olan durum veya durumların belirli bir şartla oluşabileceğini ifade eder.
Istek cümlesi nasıl olur?
İstek Cümlesi (İstek Kipi) Gerçekleşmesi mümkün olan veya olmayan bir dileği, isteği bildiren cümlelere istek cümlesi denir. İstek cümlesi istek ve dilek-şart kipleriyle yapılır; bu kiplerle birlikte “bari, tek, n’olaydı, keşke” kelimeleri de kullanılabilir. İstek kipi, fiile “-a /-e” eki getirilerek yapılır.
Koşul anlamlı cümle nedir?
Şart cümlesi veya koşul cümlesi, Türkçedeki anlamına göre cümle türlerinden biri. Yan cümlesi dilek-şart kipini alan ve şart anlamı taşıyan cümledir. Ana cümledeki fiilin gerçekleşmesi, yan cümlede belirtilen bir şarta bağlıdır. Ancak çok çalışırsan başarılı olabilirsin.
Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişen, yani göreceli bir nitelik taşıyan yargılara öznel (subjektif, göreceli) yargılar denir. Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar. Bu tür yargılar “bence, bana göre” anlamı taşır.
Yargı: Cümlede bildirilen duygu, düşünce, bilgi, haber, oluş ya da hükümdür. Cümlecik: Birden çok yargı bildiren cümlelerde yargılardan her birini içeren söz öbeğidir.
 
Geri
Üst