AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kosarken nefesimizi nasil ayarlamaliyiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koşarken nefesimizi nasıl ayarlamalıyız?​

Düz bir zemin üzerine uzanın ve ellerinizi ya da hafif bir kitabı karnınızın üstüne koyun. Derin nefes alıp vermeye başlayın. Karnınızın hareket ettiğini ve kitabın yukarı yükselip aşağı indiğini gözlemleyin. Nefes verirken ciğerlerinizdeki tüm havanın yavaş yavaş dışarı çıktığını hissedin.
Koşucular koşarken nefes alır mı?
Bu konuda araştırma yaparken öğrendiğim ilginç bir şey, 100 metre koşucuları koşuya başlarken derin bir nefes alıp bitiş çizgisini geçinceye dek bir daha nefes almıyorlarmış. Aldıkları ilk ve tek nefes de ağızdan ya da burundan olabilir, fark eden bir şey yok.
Koşu yapmak nefes açar mı?
Koşu sırasında akciğerler, kalp ve dolaşım sistemiyle beraber çalışarak kaslara oksijen sağlar. Bu oksijen sayesinde kaslarda enerji üretimi gerçekleşir. Nefes alma sırasında diyafram ve kaburga kafesindeki kaslar kasılarak, göğüs boşluğunun açılmasını sağlarlar.

Sporda nefes nasıl olmalı?​

Doğru nefes alma eylemini derin derin ve uzun soluklarla yapmalısın. Kısa kısa ve hızlı bir şekilde nefes alman tehlikeli olabilir. Bu şekilde nefes almak karbondioksit zehirlenmesine yol açabilmektedir. Spor esnasında nefes nefese kalmaman önemlidir.
Koşmak Akciğeri açar mı?
Düzenli egzersiz, koşu sırasında gereken oksijen ihtiyacını karşılayabileceği şekilde akciğer kapasitesini geliştirir. Hem tidal hacim, hem de solunum hızı artarak, nefes alma vermenin maksimum hızı artırılabilir.
Doğru nefes burundan mı ağızdan mı?
Nefes almak için ağız değil, burun kullanılır. Öncelikle derin alınan, uzun verilen nefes doğru nefestir. Aldığımız nefesin büyük, derin ve yavaş olması önemlidir. Bunu da ancak burun solunumu ile gerçekleştirebiliriz.
Tansiyonu düşürür. Kaslarınız gevşerken bu, kan damarlarınızın açılmasını sağlar, bu da dolaşımı iyileştirir ve kan basıncını düşürür. Derin nefes alma ayrıca kalp atış hızınızı yavaşlatır ve düzenler, bu da BP’nizi düşürmenize yardımcı olur. Bağışıklığı geliştirir.
Sporcu ve diyafram nefesi nedir?
Nefes aldığımızda diyafram büzülür ve düzleşir, akciğerlere hava çeker. Akciğerler hava ile dolarken kaburgalar genişler ve yükselerek dışarı çıkar. Nefes verme sırasında diyafram gevşer, karın kasları büzülür ve kaburgaları geri çekerek havanın ciğerlerimizden çıkmasını sağlar.
 
Geri
Üst