Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Korur ERTI ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Körür ERTI ne demek?​

BİLGE: TONYUKUK: BeN: ÖZüM: TaBGaÇ: İLiÑE: KILıNDıM: TÜRK: BODuN: TaBGaÇKA: KÖRüR: eRTİ: Bilge Tonyukuk’um. Ben özüm Çin ilinde kılındım (doğdum).

Bay kıldım ne demek?​

efendim kökü taa orhun yazıtları’na ulaşan çok eski kelimelerimizden biridir bu. “bay”ın anlamı aslında “zengin, büyük, güçlü”dür. isimden fiil türetme ekleri alarak “baynamak” şekline dönüşmüştür. kültügin abidesi güney yüzü 10. satırda “çıgany budunug bay kildim” yani “fakir milleti zengin kıldım” şeklinde geçer.
Tonyukuk Yazıtı ne yazıyor?
217 cm yükseklikteki ikinci yazıtın dört yüzeyindeki yazılarsa 27 satırdan oluşuyor. Toplam 62 satırdan oluşan, Göktürk harfleriyle yazılan Türkçe metnin ana teması, Türklerin savaş stratejileri, Çinlilere karşı verilen bağımsızlık mücadelesi, Bilge Tonyukuk’un Türk milleti için yaptığı uğraşlar.

Korkmadık savaştık kime ait?​

bilge tonyukuk sözü. dünyanın en değerli sözüdür.

Korkmadımız Süngüşdümüz ne demek?​

Göktürkçe “Korkmadımız, Süngüşdümüz!” yazılı bir Bozkurt ongunu. Tonyukuk yazıtının 6. satırı olan bu cümle “Korkmadık, Savaştık! “ anlamına geliyor.
Tonyukuk anıtı nerede bulunur?
Moğolistan’da Baykal gölünün güneyinde, Orhun Irmağı vadisindeki Koşo Saydam gölü yakınlarındadır. Dört yönlü iki taş üzerindeki iki yazıttan birincisi 243 cm; ikinci yazıt ise, 217 cm yüksekliğindedir.
“Kağan bilge imiş, cesur imiş; buyrukları bilge imiş, cesur imiş. Beyleri de kavmi de iyi imiş, böylece ülkeyi tutup töreye göre tanzim etmişler. Sonra kardeşler, oğullar kağan olmuş, küçük kardeş büyük kardeş gibi olmadığı, oğul babası gibi olmadığı için, bilgisiz kağanlar tahta oturmuşlar.
Orhun Yazıtları Göktürkler tarafından, Türklerin ilk bilinen alfabesi olan Orhun alfabesi ile 700’lü yılların başında taş üzerine yazılan yazıtlar denmektedir. Orhun Kitabeleri üç tanedir. Bunlar ise; Bilge Kağan Yazıtı, Kültigin Yazıtı ve Tonyukuk Yazıtı ‘ dır.
Bilge Kağan Yazıtı ne yazıyor?
8. Bilge Kağan Yazıtı Doğu Yüzü Halkı besleyip doyurayım diye kuzeyde Oğuz halkına doğru, doğuda Kıtay, Tatabı halklarına doğru güneyde de Çin’e doğru 12 sefer ettim, savaştım. Ondan sonra Tanrı öyle buyurduğu için, bahtım, talihim olduğu için, ölecek halkı diriltip doyurdum.

Kül Tigin Yazıtı ne anlatır?​

Yazıtta Çince ve Türkçe iki ayrı metin bulunmaktadır. Gerek Türkçe gerek Çince metin Tang Hanedanlığı ve Köktürk Devleti ilişkileri tarihinden bahseder. Çince metin, Bilge Kağan’ın kardeşi Kül Tigin’in ölümü üzerine 732 yılında Tang İmparatoru Xuan Zong tarafından yazdırılmıştır.

Tonyukuk Yazıtı kim tarafından bulunmuştur?​

Köktürk dönemine ait tarihi olaylardan bahseden Köktürk harfli Türkçe bir metin içerir. Bilge Kağan Yazıtı ile Kül Tigin Yazıtının 360 km doğusunda yer alır. 1897 yılında, botanikbilimci Yelizaveta Klements tarafından bulunmuştur.
Kül Tigin Yazıtı nerede?
Türkologların Orhun Yazıtları olarak adlandırdıkları yazıtlardan biri olan Kültigin Yazıtı, Türk dilinin en eski yazıtlarındandır. Moğolistan’da eski Moğol başşehri Karakorum’un 32 km. güneyinde, eski Uygur başkenti Karabalasagun’un 28 km. güneybatısındadır. Boz bir granit kaya üzerinde duran dört yüzlü bir yazıttır.

Tonyukuk Yazıtı hangi devlete aittir?​

Türk tarihinin en eski yazılı belgelerinden olan Tonyukuk yazıtları, II. Köktürk Kağanlığı döneminin büyük veziri, kumandanı ve danışmanı Bilge Tonyukuk’un ölümünden önce bizzat kendisi tarafından diktirilen dört cepheli iki yazıttan ibarettir.

Orhun Kitabeleri nedir tarih?​

Türklerin ilk kullandığı alfabe olan Göktürk alfabesi ile yazılmış eserlere “Orhun kitabeleri” denir. Orhun kitabeleri’nin canlı bir söylev dili ve üslubu vardır. Kitabelerde bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile “Bengü Taşlar” denmiştir.

Geri