Korumaci ekonomi politikalari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Korumacı ekonomi politikaları nedir?​

Korumacılık veya himayecilik, ithal ürünlere koyulan gümrük vergileri, kısıtlayıcı kotalar ve çeşitli diğer hükûmet düzenlemeleri gibi yöntemler yoluyla ithal ve yerli ürünler/hizmetler arasındaki adil rekabeti sağlamak için devletler arasındaki ticareti kısıtlayan ekonomi politikasıdır.
Türkiye’de 1929 yılından itibaren gümrük tarifelerinin yükseltilmesi ile ne amaçlanmıştır?
1929 yılında 1499 sayılı Gümrük Tarifesi Kanu- nu’nun yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkan güm- rük vergilerindeki artışlar ile öncelikle koruyucu (himayeci) bir politika izlenmiş, fakat söz konusu düzenlemeler ile aynı zamanda devlete yeni gelir sağlanması da amaçlanmıştır.

Gümrük tarifelerinin ekonomik etkileri nelerdir?​

Gümrük vergisi 5 farklı dolaysız etki doğurur: üretim, tüketim, dış ticaret (ithalat), gelir dağılımı ve hazineye gelir sağlama. Gümrük vergileri ithal malını iş fiyatının yükselmesine neden olur. Dış piyasa rekabetinden korunan yurtiçi üretim artar. Bu durum kaynakların israf edilmesine neden olur.
Gümrük vergilerinin serbestçe benimsenmesi ne zaman?
Gümrük Birliği’nin gerçekleşmesi bağlamında AB tarafı, 1971 yılından itibaren Gümrük Birliği’nin kapsadığı sanayi mallarındaki vergilerini Türkiye lehine tek taraflı olarak sıfırlamıştır. Ülkemizin bunu yapması için ise, 1973 yılından itibaren 22 yıllık kademeli bir geçiş süresi benimsenmiştir.

Dış ticarete konu olan mal ve hizmetlere uygulanan vergileri belirleyen listelere ne ad verilir?​

Gümrük tarifesi ifadesinde iki temel kavram vardır. Bunlar gümrük ve tarifedir. Gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listeleri de kapsayan geniş kapsamlı bir tanımdır.
Tarife dışı uygulamalar nelerdir?
Tarife Dışı Engelleri detaylandıracak olursak şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- MİKTAR KISITLAMALARI;
- 2. YENİ KORUMACILIK KAPSAMINDA UYGULANAN ARAÇLAR;
- 3. SÜBVANSİYONLAR;
- İTHALAT VE İHRACAT VERGİLERİ;
- 5. MONOPOLLER VE KARTELLER;

Gümrük birliklerinin ekonomik etkileri ilk kez kim?​

Gümrük birliklerini ve gümrük birliklerinin ekonomik etkilerini ayrıntıları ile sistematik olarak ilk inceleyen Jacop VINER olmuştur (Viner, 1950).
Gümrük birliklerinin aşağıdaki etkilerinden hangisi kaynak tahsisinde etkinliği arttırır ve dünya refahını olumlu yönde etkiler?
STATİK ETKİLERİ Bir bölge içinde ticaret engelleri kaldırılınca, bu bölgeyi oluşturan ülkeler, arasında dış ticaret hacmi genişler ve üretim etkin hale gelir. Bu gümrük birliğinin ticaret yaratıcı etkisidir. Bu etki, gümrük birliğinin dünya refahı üzerindeki olumlu yönüdür.

Korumacı dış ticaret politikası nedir?​

Serbest dış ticaretin karşıtı olan korumacılık, yerli üreticinin dış rekabet karşısında korunması ama- cıyla uygulanan dış ticaret politikasıdır. Korumacılı- ğa dayanan dış ticaret politikasının başlıca araçları gümrük tarifeleri, kotalar, sübvansiyonlar, katlı kur uygulamaları ve ithalat yasaklarıdır.
 
Geri
Üst