- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Korumacı dış ticaret politikası nedir?
Korumacılık veya himayecilik, ithal ürünlere koyulan gümrük vergileri, kısıtlayıcı kotalar ve çeşitli diğer hükûmet düzenlemeleri gibi yöntemler yoluyla ithal ve yerli ürünler/hizmetler arasındaki adil rekabeti sağlamak için devletler arasındaki ticareti kısıtlayan ekonomi politikasıdır.Dış ticarette korumacı davranma gerekçeleri nelerdir?
Korumacılık için en yaygın savunulan gerekçe ithalata dayalı olan bir endüstrinin desteklenerek uzun vadede rekabet üstünlüğüne kavuşmasıdır. Buna bebek endüstri tezi de denir.
Tarife dışı engeller nelerdir?
Gümrük tarifesi (yani gümrüklerde uygulanan vergi sistemi) dışında, uluslararası mal ve hizmet akımlarının serbest ticaret koşulları çerçevesinde gerçekleşmesine engel olan her türlü araç ve politikaya tarife dışı engeller (nontariff trade barriers) adı veriliyor.
Kotalar nedir?
Belirli bir dönemde ithal veya ihraç edilebilecek mal miktarına veya değerine konulan kısıtlamalar kota olarak adlandırılmaktadır. Kotalar fiziki anlamda (miktar sınırlaması) olabileceği gibi değer anlamında da olabilir. Kotalar sadece tek bir ülkeye, bir ülkeler grubuna veya tüm ülkelere karşı uygulanabilir.Diş ticaretin vergilendirilme gerekçeleri nelerdir?
olmayan mal taleplerini kısıtlamak, Devlete gelir sağlamak, • Yurt içi vergileri ithal ürünlerin maliyetlerine yansıtmak, • İthalatı sınırlamak ve ihracatı teşvik etmek.
Serbest ticaret politikası nedir?
Serbest ticaret, ithalat ve ihracat faaliyetlerinin devletten bağımsız olarak yürütülmesi görüşünü temel alan ekonomi politikasıdır.
Buna göre serbest ticaret rekabeti teşvik etmek, mal arzını ve çeşitliliğini bollaştırmak, daha kaliteli ürünü daha ucuza temin etme olanağı sağlamak suretiyle tüketici refahını artırmaktadır.
Korunma önlemleri nelerdir?
Korunma önlemleri en basit tanımıyla aşırı ithalattan etkilenen yerel üreticileri korumak için ithal mallara getirilen ekstra yükümlülükleri ifade etmektedir. ithalatta öngörülemeyen bir artış, ciddi zarar veya tehdidi ve. artan ithalat ve zarar arasında illiyet bağı olması gerekmektedir.
Dış ticarette klasik korunma araçları nelerdir?
Korumacılı- ğa dayanan dış ticaret politikasının başlıca araçları gümrük tarifeleri, kotalar, sübvansiyonlar, katlı kur uygulamaları ve ithalat yasaklarıdır.
Tarife dışı araçlar nelerdir?
Tarife Dışı Engelleri detaylandıracak olursak şu şekilde sınıflandırabiliriz;- MİKTAR KISITLAMALARI;
- 2. YENİ KORUMACILIK KAPSAMINDA UYGULANAN ARAÇLAR;
- 3. SÜBVANSİYONLAR;
- İTHALAT VE İHRACAT VERGİLERİ;
- 5. MONOPOLLER VE KARTELLER;