Koruma tedbirlerine kim karar verir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koruma tedbirlerine kim karar verir?​

Cumhuriyet savcısı kararını derhâl hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç yirmi dört saat içinde verir. Sürenin dolması veya hâkim tarafından aksine karar verilmesi hâlinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhâl kaldırılır.
Önleme araması kararı ile araç aranabilir mi?
Önleme aramasıyla aranabilecek yerler Mevzuatta yer alan düzenlemeler gereğince, sulh ceza hakimi veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından verilen önleme araması kararı/emri ile; kişilerin üstleri, araçları, özel kâğıtları ve eşyaları görevli ve yetkili kolluk tarafından aranabilir.
Ceza Muhakemesi Kanununa göre koruma tedbirleri nelerdir?
Ceza Muhakemesindeki koruma tedbirleri yakalama, göz altına alma, tutuklama, adli kontrol, zorla getirme, arama, el koyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, teknik araçlarla izleme, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Koruma tedbirlerinin ön koşulları nelerdir?​

Ceza Muhakemesinde Koruma Tedbirlerine İlişkin Temel Özellikler
Arama ve el koyma kararını kim verir?
Elkoyma kararını kim verir? Elkoyma kararını soruşturmada kural olarak sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında davanının açıldığı mahkeme verir.
Önleme araması neleri kapsar?
Genel emniyet ve asayişin korunması ile tehlikelerin önlenmesi amacıyla başvurulan önleme araması; 2559 sayılı PVSK’nın 9 ve Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 18-26. maddelerinde düzenlenmiş olup Yönetmeliğin 19. maddesinde; “Milli güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak …

Bagaj aranabilir mi?​

Bunun haricinde, polisin durdurma ve kimlik sorma şeklindeki aramaların da ise : Kişinin kaba üst araması yapılabilir. Ancak cepleri karıştırılamaz, eşyaların içleri aranamaz. Aracın gözle görünür yerlerine bakılabilir ancak torpido gözü, çanta içleri, bagaj ve koltuk altları gibi gözle görülmeyen yerleri aranamaz.
Gecikmede tehlike nedir?
Gecikmede sakınca veya tehlike bulunması hali, derhâl işlem yapılmaması durumunda tedbirden beklenen faydanın sağlanamaması, ceza yargılamasının gereği gibi ve amacına uygun şekilde gerçekleştirilememesi halini ifade etmektedir.

Koruma tedbirleri, tedbirin niteliğine göre muhatabı ile ilgili olarakzorla veyahut muhatabından gizli tutularak uygulanan tedbirlerdir. Koruma tedbirlerinin tatbiki, muhatabının rızasına, onayına bağlı değildir. Muhatapların, adli merciler tarafından hükmedilen koruma tedbirlerine katlanma yükümlülükleri vardır.
Koruma tedbirlerinin özellikleri nelerdir?

Koruma tedbirlerinin amacı nedir?​

Koruma tedbirlerinin amacı, genel olarak delillerin toplanmasını sağlamak, toplanmasına kadarki evrede delillerin karartılmasını önlemek ve şüphelilerin kaçmasını engellemektir. Koruma tedbirlerinin iki temel özelliği; araç olmaları ve geçici olmalarıdır.
Hukukta koruma tedbirleri nelerdir?
Yakalama yetkisi kime aittir?
Madde 6 – Yakalama 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde, hâkim kararı veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya doğrudan kolluk kuvveti veya suçüstü hâlinde herkes tarafından yapılabilir.

Soruşturma evresinde yakalama kararını kim verir?​

Mahkemenin Yakalama Emri: Kovuşturma evresinde mahkeme, sanığın yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verebilir (CMK m.199).
Gözlem altına alma koruma tedbiri mi?
Gözlem Altına Alma Nedir? (CMK 74) Gözlem altına alma kararı hukuki niteliği itibariyle bir koruma tedbiridir.
Adli kontrol tedbiri nedir?
Adli kontrol kararı, tutuklama sebeplerinin varlığına rağmen şüpheli veya sanığın denetim altına alınarak tutuklama kararı yerine uygulanan bir ceza muhakemesi tedbiridir. Hakim, tutuklama tedbiri yerine “adli kontrol şartıyla” şüpheli veya sanığı denetim altına alarak serbest bırakmaktadır.

Suç işlendikten sonra şüpheliyi yakalamaya yönelik kolluk faaliyeti nedir?​

Yakalama, hakim veya mahkeme kararı olmadan suç şüphesi altında bulunan şahısların özgürlüklerinin geçici olarak kısıtlanmasıdır. Uygulamada yakalama kavramı, daha çok şüpheli veya sanığın alıkonulması fiili durumunu tarif etmek üzere kullanılır.
 
Geri
Üst