AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Koruma kavrami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koruma kavramı nedir?​

✓“Onarım, yenileme, güçlendirme” gibi yapısal, teknik ve biçimsel müdahalelerden oluşan işlemleri tanımlar. objeye uygulamak; fiziksel ve estetik bütünlüğü aslına bağlı kalarak sağlamak.

Günümüz koruma bilincinin temelleri hangi yıl ve nerede atılmıştır?​

1931 tarihli Atina Konferansı’nda uzmanlar tarafından tartışılan ve kabul gören bu ilkeler “Carta del Restauro Italiana” adı altında kurumsallaştı.

1983 yılında yürürlüğe giren 2863 sayılı yasa ile eski eser kavramı yerine gelen yeni kavram nedir?​

1983 yılında yürürlüğe giren 2863 sayılı yasa ile eski eser kavramı yerine gelen yeni kavram nedir?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda “Anıt” kavramı değiştirilerek “Kültür Varlıkları” tanımlaması yapılmıştır.

Kentsel koruma ne demek?​

Kentsel koruma ne demek?
Kentsel dokuyu, çağdaş yaşamla bütünleştirmek ve kente ve kentte yaşayanlara yeniden kazandırmaya yönelik çalışmalar kentsel koruma kapsamında değerlendirilmektedir.

Koruma ve restorasyon projeleri ne demek?​

Restorasyon, koruma anlayışının en temel ve geniş kapsamlı birleşenlerinden biridir. Bir varlığın formunu, detaylarını ve belli bir dönemde birlikte olduğu çevresini, sonradan yapılan eklerin kaldırılması ve önceki dönem durumuna göre var olan eksikliklerinin tamamlanması yoluyla hassasiyetle kurtarmaktır.

Etkin koruma ne demek?​

Etkin koruma kültür varlığının üretildiği malzeme, üretim teknolojisi, uğradığı bozulmalar, bozulmasına neden olan etkenler göz önüne alınarak; yapısal, fiziksel ve kimyasal özellikleri değiştirilmeksizin, geriye dönüşlü yöntem ve malzemelerle yapılan tüm koruma müdahalelerinden oluşmaktadır.

Tarihi çevre koruma ne demek?​

Tarihi çevre koruma ne demek?
Tarihi çevreler1, onları yaratan dönem veya dönemlerin; fiziksel, sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik koşullarının sonucunda oluşmuştur. Bu nedenle, tarihi çevre korumanın temel amacı, kendilerini oluşturan bu değerler bütününün korunması, geliştirilmesi ve yaşatılmasıdır.

Geeayk ne demek?​

Geeayk ne demek?
Özerk Koruma Kurulları, işte bu nedenle oluşturulur ve bizde de ilk örgütlenmesi 1954’te kurulan Gayrimenkul Eski Eserler ve Yüksek Kurulu (GEEAYK) idi. GEEAYK öylesine özerk ve siyasetten öylesine bağımsızdı ki, ülkenin en birikimli uzmanlarından seçilen üyeleri ölünceye kadar aynı görevi sürdürürlerdi.

Eski Eserler Kanunu ne zaman çıktı?​

Bununla birlikte eski eser korumasına ilişkin temel bir kanun olma niteliği taşıyan ilk düzenleme, 1902 yılında kabul edilmiştir.

Kentsel Yenileşme nedir?​

Kentsel yenileşme, değişim içinde olan bir alanın problemlerinin çözümüne yönelik olarak ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarının gelişmesini amaçlayan bütüncül ve bütünleştirici vizyon ve operasyonlar bütünüdür.

Kentsel Rehabilitasyon Nedir?​

Kentsel Rehabilitasyon Nedir?
Sosyo-kültürel, ekonomik ya da fiziksel açılardan bir çöküntü süreci yaşamakta olan kentsel alan parçalarının, çöküntüye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ya da değiştirilmesi sonucu, o alanın tekrar hayata döndürülmesi, canlandırılması yöntemine verilen isim.

Koruma ve restorasyon ne demek?​

Koruma ve restorasyon ne demek?
 
Koruma kavramı yapısal, teknik ve biçimsel müdahaleleri içeren bir işlem olarak tanımlanmıştır. Bu işlemler, bir objeye uygulanarak fiziksel ve estetik bütünlüğünü aslına uygun olarak korumayı amaçlar.

Günümüzdeki koruma bilincinin temelleri 1931 tarihli Atina Konferansı'nda atılmış ve uzmanlar tarafından kabul görmüştür. Bu ilkeler, "Carta del Restauro Italiana" adı altında kurumsallaşmıştır.

1983 yılında yürürlüğe giren 2863 sayılı yasa ile eski eser kavramı yerine "Kültür Varlıkları" tanımlaması yapılmıştır. Böylece koruma ve restorasyon projelerinde yeni bir kavram benimsenmiştir.

Kentsel koruma, kentsel dokuyu çağdaş yaşamla bütünleştirerek kente ve kentte yaşayanlara yeniden kazandırmayı hedefleyen çalışmaları ifade eder.

Koruma ve restorasyon projeleri, bir varlığın formunu, detaylarını ve çevresini hassasiyetle kurtarmayı amaçlar. Bu projeler, varlıkların belli bir dönemdeki durumuna geri dönülmesi ve eksikliklerin tamamlanması üzerine odaklanır.

Etkin koruma, kültür varlığının özelliklerini değiştirmeden yapılan koruma müdahalelerini kapsar. Bu müdahaleler, malzeme özellikleri, bozulmalar ve çevresel etkenler göz önünde bulundurularak geriye dönüşlü yöntemlerle gerçekleştirilir.

Tarihi çevre koruma, tarihi çevrelerin oluşumunda etkili olan değerleri korumayı, geliştirmeyi ve yaşatmayı amaçlar.

Kentsel yenileşme, bir alanın problemlerini çözmeye yönelik olarak ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşulların gelişmesini hedefler. Bütüncül bir vizyon ve operasyonlar bütünü olarak değerlendirilir.

Kentsel rehabilitasyon, çöküntü süreci yaşayan kentsel alanların tekrar hayata döndürülmesini sağlayan yöntemlerin uygulanmasıdır. Çöküntüye neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması veya değiştirilmesiyle sağlanır.

Eski Eserler Kanunu ilk kez 1902 yılında kabul edilmiştir ve eski eser korumasına temel oluşturmuştur.

Bu arada, Geeayk ifadesi, Türkiye'de 1954 yılında kurulan Gayrimenkul Eski Eserler ve Yüksek Kurulu'nu ifade etmektedir. Bu kurul, eski eserlerin korunması ve değerlendirilmesi konularında uzman kişilerden oluşmaktadır.
 
Geri
Üst