AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koruma kanunu ne zaman cikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.549
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Koruma kanunu ne zaman çıktı?​

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Atatürk’ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951’de kabul edilmiş Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e karşı işlenecek suçlardır.

Milli Koruma Kanunu kim çıkardı?​

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Millî Korunma Kanunu, dönemin ekonomisi sebebiyle Ocak 1940’ta Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının çıkarttığı ve hükûmete olağanüstü hâllerde fiyatları saptamada, ürünlere el koymada, hatta zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmede birtakım yetkiler veren kanun.

2863 sayılı kanun ne zaman çıktı?​

2863 sayılı kanun ne zaman çıktı?
21.07.1983 tarih ve 2863 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddeleri gereğince yürütülen, hazineye ve diğer kaimi kurıım ve kuruluşlarına ait olup, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı ile bunlara ait koruma sınırları dahilindeki taşınmaz mallarla ilgili satış, hibe. kiralama, devir, terk, tahsis, irtifak ve intifa …

Ikinci Dünya Savaşı’na girmeyen Türk Devleti Milli Koruma Yasa sını neden çıkarmıştır?​

Ikinci Dünya Savaşı’na girmeyen Türk Devleti Milli Koruma Yasa sını neden çıkarmıştır?
İkinci Dünya Savaşı’nın ülke ekonomisi üzerinde oluşturduğu olumsuz etkinin yol açtığı olağanüstü koşulların oluşması nedeniyle Milli Koruma Kanunu’nun 19 Şubat 1940’ta uygulamaya konulmasına karar verilmiştir5. ithalat yapabilmek gibi yetkiler verilmiştir.

Atatürk’e hakaret edenler nereye şikayet edilir?​

Suçun Şikayet Süresi ve Zamanaşımı Atatürk aleyhine işlenen suçlar, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur.

Mustafa Kemal Atatürk ne zaman öldü?​

10 Kasım 1938Mustafa Kemal Atatürk / Ölüm tarihi

Hangisi ikinci dünya savaşı döneminde Türkiye’de çıkarılan kanunlar dan?​

Hangisi ikinci dünya savaşı döneminde Türkiye’de çıkarılan kanunlar dan?
Bu koşullar altında Milli Koruma Kanunu, Varlık Vergisi ve Toprak Mahsulleri Vergisi gibi düzenlemelere başvurularak birtakım önlemler alınmış ve bu uygulamalardan özellikle Varlık Vergisi, kısa süreli olarak uygulanmasına rağmen Türk mali tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.

2863 ne ifade eder?​

2863 ne ifade eder?
2863 sayılı Yasa, taşınmaz kültür varlığını, sit alanlarını koruma konusunda münhasır yetki ve sorumluluğu koruma kurullarına vermekte, bu konudaki kurul kararlarını da güçlendirmek için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere kararlara uyma zorunluluğu getirmektedir. 65. maddeyi incelemeden önce …

2863 9 madde nedir?​

2863 sayılı Kanun’un 9. maddesinde, Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınacak kararlara aykırı olarak koruma altına alınan kültür ve tabiat varlıkları ile sit alanlarına inşai ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı, bunların yeniden kullanıma açılamayacağı ve kullanımlarının …

Ikinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin almış olduğu ekonomik tedbirler başarılı olmuş mudur?​

Dünya Savaşında Türkiye’nin Ekonomik Tedbirleri: Varlık Vergisi. Türkiye, Osmanlı Devleti’nden Cumhuriyet’e geçiş döneminde iktisadi kalkınma için bir takım adımlar atmıştır. En önemli hamle kapitülasyonların kaldırılması ve yerli sermayenin teşvik edilmesidir.

Avrupa’da ikinci Dünya Savaşı’nın resmen sona erdiren gelişme nedir?​

Avrupa’da ikinci Dünya Savaşı’nın resmen sona erdiren gelişme nedir?
Avrupa’daki savaş, Alman işgali altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi, Sovyetler Birliği’nin ve Batılı Müttefiklerin Almanya’yı istilası, Berlin Muharebesi, Adolf Hitler’in intiharı ve 8 Mayıs 1945’te Almanya’nın koşulsuz teslimiyetiyle sonuçlandı.

Hakaret eden kişiyi nereye şikayet edilir?​

Hakaret eden kişiyi nereye şikayet edilir?
Bu şikayeti cumhuriyet başsavcılıklarına bildirebilirsiniz. Şahsın ismi ve bilgileri açıksa direkt, açık değilse ilgili mecralardan IP kontrolleriyle BTK’ya başvurarak savcılıklar aracılığıyla ilgili kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Hakaret suçu nereye şikayet edilir?​

Kişinin kendisine sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyen karşı tarafı emniyet birimlerine ya da savcılığa şikayet etmesi gerekir. Soruşturma ve kovuşturma sonucunda suçun gerçekleştiği anlaşılırsa savcılık bir iddianame hazırlar ve bu iddianameyi mahkemeye gönderir.

Atatürk gömüldü mü Mumyalandı mı?​

Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk’ün “naaşının mumyalandığı” iddialarını formülle yalanladı.

Mustafa Kemal Atatürk ne zaman defnedildi?​

Mustafa Kemal Atatürk ne zaman defnedildi?
10 Kasım 1953Mustafa Kemal Atatürk / Defin tarihi
 
Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, halk arasında Atatürk'ü Koruma Kanunu olarak bilinen, Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Bu kanun, Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenen suçları konu almaktadır ve 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiştir. Atatürk'ü Koruma Kanunu, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenen suçların cezalandırılmasını amaçlamaktadır.

Milli Koruma Kanunu ise Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının çıkarttığı bir kanundur ve dönemin ekonomik koşulları sebebiyle Ocak 1940'ta yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, hükümete olağanüstü hâllerde fiyatları saptamada, ürünlere el koymada ve zorunlu çalışma yükümlülüğü gibi yetkiler vermiştir.

2863 sayılı kanun ise 21.07.1983 tarihinde kabul edilmiştir ve hazineye ait taşınmaz kültür varlıklarının korunması ile ilgili hükümleri içermektedir. Bu kanunun amacı, kültür varlıklarının ve koruma sınırlarındaki taşınmaz malların satışı, hibesi, kiralanması, devri gibi konuları düzenlemektir.

Ikinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye'nin aldığı ekonomik tedbirler arasında Milli Koruma Kanunu da bulunmaktadır. Bu dönemde ülke ekonomisine olumsuz etkileri olan savaş koşullarına karşı alınan tedbirler arasında, ithalat kısıtlamaları ve yerli ekonomiyi koruma amaçlı düzenlemeler yer almaktadır.

Atatürk'e hakaret edenlerle ilgili olarak, Atatürk aleyhine işlenen suçlar savcılık tarafından resen soruşturulmaktadır. Bu suçların şikayete tabi olmaması nedeniyle herhangi bir şikayet süresi bulunmamaktadır.

Atatürk'ün ölüm tarihi 10 Kasım 1938'dir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olarak Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Bilgi verdiğiniz diğer konularla ilgili detaylı açıklamalar yapmak isterseniz lütfen belirtin.
 
Geri
Üst