AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kortizonlu goz damlasi zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kortizonlu göz damlası zararlı mı?​

“Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve doktor kontrolu olmadan kullanılması, bağışıklık cevabını bozarak, gözü uçuk gibi virus enfeksiyonlarına ve bakteriyel enfeksiyonlara dayanıksız hale getiriyor.

Steroid göz damlası nedir?​

Steroidler oftalmolojide sıkça kullandığımız ilaç gruplarından birisidir. En sık kullanımı topikal uygulama olmakla birlikte perioküler, intravitreal, cilde uygulama, inhalasyon, oral veya intravenöz olarak da kullanılmaktadır.
Kortizonlu damla göz ne işe yarar?
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nezih Özdemir, “Gözde oluşan kızarıklığı, enfeksiyonu gidermek için bilinçsizce kullanılan kortizonlu damlalar, göze çok ağır zararlar verebilir. Doktor kontrolünde damla kullanın.” dedi.

Kortizonlu göz damlası kilo aldırır mi?​

Kortizon tedavisi, iltihabi reaksiyonu baskılamada son derece etkili bir tedavi olmasına rağmen özellikle sistemik, yani ağızdan veya damar yoluyla verildiğinde iştah ve kilo artışı, çocuklarda büyüme geriliği, kemik erimesi, mide ülseri, sinirlilik ve kan şekerinin yükselmesi gibi bazı yan etkilere yol açabilmektedir.

Steroid nedir nasıl kullanılır?​

Anabolik steroidler özellikle kemik ve kasları uyarır. Ayrıca kırmızı hücre üretimini arttırırlar. Anabolik steroidler tıpta erkeklerdeki geç ergenlik, cinsel işlev bozukluğu; kadınlarda osteoporoz (kemik erimesi), anemi, endometriozis ve hormonal dengesizlik gibi çeşitli sorunların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kortizon gözlere zarar verir mi?
Uzun süreli kortizon kullanımı göz içindeki sıvının dışa atılmasını sağlayan kanalları tıkayarak göz tansiyonunu yükseltmektedir. Uzun süre ve özellikle yüksek dozda kortizonlu ilaç kullanan hastaların mutlaka düzenli takip altında olması gereklidir.
Kortizonun kan şekerine etkisi sonucu kilo alınır.Yani karaciğere etki eden kortizon kan şekerini yükseltir. Bunun sonucunda insülin salgısında artış meydana gelir.Kanda artan İnsülin hormonu kan şekerinin hücrelere girerek enerjiye çevrilmesini, enerjiye çevrilemeyen kan şekerinin de yağ olarak depolanmasını sağlar.
 
Geri
Üst