Koroner Bypass Ameliyatı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Koroner kalp hastalığı dünyada halen ölüm nedenleri arasında 1.sırada yer almaktadır. Günümüzde genç yaşlarda bile ölüm nedenidir. Özellikle ailede kalp krizi öyküsü olan hastalar risk faktörleri (sigara, şişmanlık, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, 65 yaş üstü) de varsa kalp krizine adaydır. Kalp krizine neden olan koroner damar tıkanıklığının en önemli sebebi kalbi besleyen (koroner) damarların içine yağ birikintilerinin oturmasıdır. Çok genç yaşlarda ise sebep bir pıhtının koroner damarlara ulaşıp aniden tıkamasıdır. Koroner anjiografi teşhisi kolaylaştırmakta ve yapılacak tedaviyi yönlendirmektedir.

Tedavide

1. Balon Anjiyoplasti ve Stent

Koroner Balon Anjiyoplasti, koroner anjiyografi sonucunda hastalıklı damarına balon uygulaması kararı alınan hastalara, aynı seansta işleme devam ederek veya daha sonraki bir seansta daralmış veya tıkalı damarı açmak için yapılan tedavi girişimidir. Balon dilatasyon ( balonla genişletme) işlemi kardiyak kateterizasyon laboratuarında, anjiyografi işleminde kullanılan kateterlere (ince uzun, yumuşak plastik tüpler) benzer yapıda olan ve bu işlem için tasarlanmış kateterler kullanılarak yapılır.

2. Cerrahi By-pass

Damar sayısına ve yerine göre günümüzde çok küçük kesilerle çalışan kalpte bypass operasyonlarını yapabilmekteyiz. Böylece hastaya birçok avantaj (az kanama ve küçük cerrahi travma, çabuk iyileşme ve erken taburculuk, cinsel ve sosyal problemlerin olmaması, düşük enfeksiyon riski, beyin ve böbrek komplikasyonlarının olmaması, estetik görünüm) sağlanmış olmaktadır.

3. Melez(Hibrid) Girişim

Çok damar sayısı olan hastalarda stent ve çalışan kalpte bypass operasyonunun birlikte uygulanamasıdır.
 
Geri
Üst