AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koroner Bypass Ameliyatı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarların ateroskleroz nedeni ile daralması ya da tıkanması durumu olarak açıklanabilir. Bu tablo sonucunda kalbin ihtiyacı olan kan akımı ve oksijen oranı düşmektedir. Bu da kalp kasında doku hasarına ve hücre ölümlerine yol açmaktadır. Göğüs ağrısı gibi belirti verebilen bu hastalık kalp krizi ve ani ölümlere yol açabilen ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

Koroner Bypass Ameliyatı Nedir?

Koroner Bypass Ameliyatı
kalbi besleyen koroner damarın tıkanması ya da daralması sonucunda hasarın en aza indirilmesi amacı ile vücudun başka bir bölümünden alınan damar ile bypass yani köprüleme yapıldığı operasyondur. Yapılan bu operasyonda damar değiştirilmemektedir. Yeni damar tıkalı yerden daha sonraki bölgeye dikilerek kanın akışı sağlanmaktadır. Böylece tıkalı olan bölge bypass edilmiş olur, ameliyatın ismi de buradan gelmektedir. Böylece damarın ilerisine gerekli kan akımının sağlanması ve kanın yeniden ulaştırılması amaçlanmaktadır.

Bypass ameliyatlarında genellikle sol meme atardamarı, bacak toplardamarı ya da kol atardamarı kullanılmaktadır. Bu damarlar bulundukları bölgelerde ve organlarda herhangi bir işlev bozukluğuna neden olmadıkları için rahatlıkla alınıp kullanılabilmektedirler. Ancak bypass ameliyatlarında en ideal damar göğüs damarıdır.

Koroner Bypass Ameliyatı açık kalp ameliyatı olarak kabul edilebilir. Göğsün açılması sonrasında kalp ve akciğerler makinalara bağlanarak devre dışı bırakılmaktadır. Kalp ve akciğerlerin görevi kalp – akciğer makinası yaparken kalp durdurulur. Bu esnada tıkanmış olan koroner artere tıkanıklığın ilerisine kan gidecek biçimde bir köprüleme işlemi yapılmaktadır. Bu köprüleme esnasında sağ ya da sol meme atardamarı kullanılmaktadır. Atardamar greftleri (verici, donör) bacaktan alınan toplardamar greftlerine göre daha uzun yıllar açık kalmaktadır.

Koroner Bypass Ameliyatları Hangi Durumlarda Yapılır?

Kalbi besleyen koroner arter damarları 3 tanedir. Bu üç damarın her birinde önemli bir tıkanıklık söz konusu ise ve özellikle sol ana koroner arterde tıkanma ya da daralma oluşmuşsa Koroner Bypass Ameliyatı tercih edilmektedir.

Ameliyat Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Koroner Bypass Ameliyatı
tıkalı koroner arterin ilerisine kan verilmesi amacı ile yapılmakta ve kalp kasının yeniden kanlanması sağlanmaktadır. Ancak bu operasyon sonrasında ateroskleroz yani damar sertliği devam etmektedir. Bu nedenle bypass ameliyatı sonrasında hastaların damar sertliğine neden olan tüm risk faktörlerine dikkat etmesi gerekmektedir.

Ateroskleroz bir sistemik hastalıktır. Tüm atar damarları tutabildiği gibi tek bir alanda da görülebilir. Bu nedenle özellikle ateroskleroz risk faktörlerini oluşturan; sigara kullanımı, kandaki kolesterol seviyesi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve alkol tüketimi gibi değiştirilebilir faktörlere daha bilinçli yaklaşılması gerekmektedir. Aşırı kilolu hastaların düzenli egzersiz yapmaya ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri oldukça önemlidir. Bu faktörlere dikkat edilmesi sonrasında damar sertliğinde yani ateroskleroz tablosunda iyileşmeler gözlemlenebilir. Bu aşamada da ateroskleroz hastalığının ameliyat sonrasında kontrol altında tutulması gerektiğinin altı çizilmelidir.

Bypass ameliyatı sonrasında hastalar 5-6 gün gibi kısa bir sürede hastaneden taburcu olmaktadırlar. Ameliyattan sonra 6 hafta kadar ani hareketlerden kaçınılmalı ve sırt üstü yatılmalıdır. Bu süre içerisinde hastanın günlük faaliyetlerini rahat bir şekilde yerine getirebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca iş hayatına bu sürenin sona ermesi ve iyileşmenin sağlanması sonrasında dönebilmektedir. Hastalar ağır bedeni çalışma gerektirmeyen işlerine daha da erken dönebilmektedirler.

Tam iyileşmenin elde edilmesi ile birlikte günlük faaliyetlerini ve aktivitelerini yerine getirebilen hastaların düzenli yürüyüş ve egzersiz yaparak daha aktif bir yaşam sürmeleri önerilmektedir.
 
Geri
Üst