AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koroner anjiyografi neden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.241
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Koroner anjiyografi neden yapılır?​

Kısaca kalbi besleyen damar hastalığı, kalp kapak hastalığı veya kalp ana damarının hastalığının tanısını koymada, kalp kası işlevini değerlendirmede ve bunlara bağlı olarak ileri tedavi yöntemlerini belirlemek amacıyla anjiyo yapılmaktadır. Damar tıkanıklığı anjiyo ile belirlenebilmektedir.

Radial anjiyografi nasıl yapılır?​

Radial Anjiyografi nasıl yapılır? Lokal anestezi altında sadece el bileği uyuşturularak, hasta uyutulmadan yapılır. Lokal anestezik ilaç iğneyle bileğe yapılırken hissedilen hafif bir yanma hissi dışında ek bir ağrı hissedilmez. İşlemin hemen sonrasında bilek bandı kullanılarak kanama kontrolü sağlanır.

Tanısal anjiyografi nedir?​

Tanısal anjiyografi nedir?
Tanısal kateter anjiografi; vücuttaki atar ve toplar damarların çeşitli kateter ve kılavuz teller yardımı ile anjiografi cihazı eşliğinde görüntülenerek damar hastalığının tanısının konmasıdır.

Koroner anjiyografi kimlere yapılır?​

Koroner anjiyografi kimlere yapılır?
Kalp damarlarında daralma-tıkanma olduğu düşünülen bütün hastalara koroner anjiyografi yapılır. Örneğin, göğüs ağrısı olanlar ve efor testi pozitif çıkanlar, kalp krizi geçirenler.

Anjiyo sonrası kasıkta ağrı olur mu?​

Veya damar duvarı iyice bozulur ve kasık atardamarı uygun olmayan bir şekilde genişler ve buna ANEVRİZMA denir. Bu durumda anjio sonrası kasıkta üzerinde nabız yani kalp atışı hissedilen bir şişlik oluşur. Hematom veya anevrizma olmasa bile işlem sonrası kasıkta mutlaka ciltte morarmalar olur.

ITT nedir Acilimi?​

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (kısaca İETT), İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak İstanbul’da toplu taşıma hizmeti veren kuruluş.

ITP nedir Ekşi?​

ITP nedir Ekşi?
itp ‘idiopatik trombositopenik purpura’ denilen hastalığın kısa adıdır. ‘idiopatik’ nedeni bilinmeyen anlamına gelir. ‘trombositopenik’ kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan trombosit denilen hücrelerin sayısının azalmasını ifade eder.
 
Koroner anjiyografi, kalp ve damarlarla ilgili çeşitli durumların tanısını koymak amacıyla yapılan bir invaziv bir girişimdir. Bu işlem sırasında özel bir boya (kontrast madde) damarlarınıza enjekte edilir ve bu boyanın yayılmasıyla kalp ve damarlarınızın röntgen görüntüleri elde edilir. Koroner anjiyografi genellikle aşağıdaki durumlar için yapılır:

1. Kalp krizi riski taşıyan hastalar
2. Göğüs ağrısı şikayeti olan ve kalp hastalığı düşünülen hastalar
3. Kalp ritim bozuklukları olan hastalar
4. Kalp kapak hastalığı şüphesi olan hastalar
5. Kalpte anormallikleri olan hastalar
6. Kalp hastalıklarının tedavi planının belirlenmesi gereken hastalar

Anjiyo işlemi genellikle kol veya kasık bölgesinden yapılır. Radial anjiyografi, kol atardamarı kullanılarak yapılan bir anjiyo işlemidir. Lokal anestezi uygulaması ile el bileği bölgesi uyuşturularak gerçekleştirilir ve hasta genellikle bu işlem sırasında uyanıktır. Anjiyo sonrasında ise kasıkta ağrı olup olmayacağı duruma göre değişebilir. İşlem sırasında veya sonrasında nadiren kasık bölgesinde ağrı, morluk veya kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Tanısal anjiyografi ise damar hastalıklarının teşhis edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem sırasında vücuttaki damarlar kateter ve kılavuz teller yardımıyla görüntülenir ve damar hastalıklarının teşhisi konulur.

Son olarak, koroner anjiyografinin hangi hastalara yapılacağına karar verirken genellikle kalp damarlarında daralma veya tıkanma şüphesi olan hastalar tercih edilir. Özellikle göğüs ağrısı yaşayan, efor testi sonucu pozitif çıkan veya kalp krizi geçiren hastalar genellikle koroner anjiyografiye yönlendirilirler. Bu işlem, hastanın durumuna göre doktor tarafından uygun görüldüğünde gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst