AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koronavirus en cok hangi kronik hastalari etkiliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Koronavirüs en çok hangi kronik hastaları etkiliyor?​

Astım ve KOAH gibi müzmin akciğer hastalığı olanlar ve bu nedenle kortizon da kullanıyorlar ise risk katlanarak artmaktadır. Kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği durumları diyaliz ve siroz hastaları yine bu enfeksiyon açısından en riskli gruptaki insanlardır.

Kronik hastalıklara neden olan risk faktörleri?​

Kronik hastalıkların oluşumunda; kolesterol yüksekliğine, kan basıncı yüksekliğine, obesite ve ağırlık artışına sebep olan; zararlı oranda alkol kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız diyet ve beslenme, tütün kullanımı gibi değiştirilebi- lir 4 büyük risk faktörü yer almaktadır (2).

Kronik hastalığı olan bireylere nasıl psikolojik destek sağlayabilirsiniz?​

Kronik hastalığı olan bireylere nasıl psikolojik destek sağlayabilirsiniz?
Bu konuda kullanılan çeşitli tedavi ve psikoterapi yöntemleri bulunmaktadır.
- Aile Terapisi: Aile terapisinde aile üyeleri, aile sisteminin parçaları olarak ele alınır.
- Bireysel Psikoterapi: Kronik hastalığa yakalanan birey için bireysel psikoterapi de kullanılan yöntemler arasındadır.
- Medikal Tedavi:

Korona hangi hastalar için tehlikeli?​

Korona hangi hastalar için tehlikeli?
Astım ve KOAH gibi müzmin akciğer hastalığı olanlar ve bu nedenle kortizon da kullanıyorlar ise risk katlanarak artmaktadır. Kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği yaşayan diyaliz ve siroz hastaları da koronavirüs açısından yüksek riskli grupta yer alırlar.

Hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek nasıl olmalıdır?​

 Hastanın tedavi ve muayenesinde hasta yakınları yanında olmalıdır.  Sevgi, şefkat, ilgi gösterilmeli ve empatik olunmalıdır. Hastalığı döneminde hastadan normal davranışlar ve sorumluluklar beklenemez.  Hastanın mahremiyetine saygı duyulup öz bakımına hoşgörü ile yardımcı olunmalıdır.

Kronik hastalığı olan bireylerin psikososyal sorunları nelerdir?​

Kronik hastalığı olan hastalarda üzüntü, öfke, çaresizlik, sürekli ağlama, ümitsizlik, endişe, içe kapanma, aile ve iş yaşantısına ilişkin rol kaybı, öz güvende azalma, ölüm korkusu, bağımlı olma endişesi, beden imajı değişikliği ve yaşam tarzında bozulma, depresif görüntü ve sosyal izolasyon gibi psikososyal …

Covid 19 dan kimlerin etkilenme olasiligi daha yuksektir?​

Covid 19 dan kimlerin etkilenme olasiligi daha yuksektir?
COVID-19’dan kimler daha fazla etkilenir? Elde edilen veriler doğrultusunda, ileri yaştakiler, gebeler ve diyabet, astım, KOAH gibi kronik hastalığı olanlarda enfeksiyonun ağır seyretme riski yüksektir.

Korona ne zaman tehlikeli olur?​

Korona ne zaman tehlikeli olur?
Covid pozitif hastaların şikâyetleri başlamadan 24 saat önce ve şikâyetler başladıktan sonraki 48 saat bulaştırıcılığın en fazla olduğu dönemdir. Pozitif bir kişiyle temastan sonra hastalık çoğunlukla ilk yedi günde ortaya çıkar. Ancak hastalığın kuluçka dönemi 14 günü bulabilir.
 
Koronavirüs enfeksiyonunun kronik hastalıklı bireyler üzerindeki etkileri oldukça önemli ve riskli olabilmektedir. Özellikle astım, KOAH, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi durumları olan ve bu hastalıklar nedeniyle düzenli ilaç tedavisi alan kişiler, koronavirüse karşı daha savunmasız hale gelmektedirler. Ayrıca, obezite, yüksek kan basıncı, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörleri de kronik hastalıkların ortaya çıkma olasılığını artırarak enfeksiyona karşı savunmasız bir konuma getirebilir.

Kronik hastalığı olan bireylerin psikolojik destek alması da oldukça önemlidir. Bu süreçte aile terapisi, bireysel psikoterapi gibi yöntemlerle destek sağlanabilir. Ayrıca, medikal tedavi ile hastalığın kontrol altında tutulması ve hastaların kendilerine bakım konusunda desteklenmeleri de psikolojik olarak olumlu etkiler yaratabilir.

Koronavirüs enfeksiyonu özellikle astım, KOAH, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan bireyler için daha tehlikeli olabilir. Bu hastaların enfeksiyonu ağır geçirme riski daha yüksektir ve bu nedenle bu risk grubundaki bireylerin korunmaları önem arz etmektedir.

COVID-19'dan etkilenme olasılığı daha yüksek olan gruplar arasında ileri yaş, gebelik durumu ve diyabet, astım, KOAH gibi kronik hastalıkları olan bireyler bulunmaktadır. Bu gruplar enfeksiyonun daha ciddi ve ağır seyretme riski altındadırlar.

Koronavirüsün tehlikeli olduğu dönem genellikle enfekte kişilerin semptomlarının başlamasından önceki 24 saat ile semptomların başladığı sonraki 48 saat arasındaki süreçtir. Bu dönemde enfekte kişilerin bulaştırıcılığı en yüksek seviyededir. Hastalığın belirtileri genellikle temas sonrası ilk yedi gün içinde ortaya çıkar, ancak kuluçka süresi 14 güne kadar uzayabilir. Bu nedenle belirtiler gösteren veya teması olan bireylerin dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.
 
Geri
Üst