AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Koronada Hangi Durumlarda Ambulans Aranır?

theking

Yeni Üye
Koronada Hangi Durumlarda Ambulans Aranır? Covid-19 virüsüne yakalanan bireyler acil durumlarda ambulans aramalıdır. Şiddetli nefes darlığı, yüksek ateş, sürekli öksürük, solunum sıkıntısı ve bilinç kaybı gibi belirtiler acil yardım gerektirir. Aynı zamanda göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı ve hareket kısıtlılığı gibi durumlar da ambulans çağırmayı gerektirebilir. Hastanın durumu ciddiyse ve evde müdahale edilemeyecekse acil servis ve sağlık ekipleri hemen aranmalıdır. Ambulans çağırırken sağlık durumuyla ilgili bilgiler kesinlikle paylaşılmalıdır.
İçindekiler

Koronavirüs (COVID-19) pandemisi sırasında, bazı belirtiler ve durumlar acil tıbbi yardım gerektirebilir. İşte koronada ambulans aramanız gereken durumlar:

1. Nefes Darlığı Yaşıyorsanız

Eğer aniden nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsanız, acil olarak ambulans çağırmanız gerekebilir. Nefes darlığı, COVID-19’un ciddi bir semptomu olabilir.

2. Şiddetli Göğüs Ağrısı Hissediyorsanız

Şiddetli ve sürekli bir göğüs ağrısı yaşıyorsanız, bu kalp krizi belirtisi olabilir. Ambulans çağırarak hemen tıbbi yardım almanız önemlidir.

3. Bilinç Kaybı ya da Bayılma Durumu Varsa

Eğer aniden bilincinizi kaybederseniz veya bayılırsanız, ambulans çağırmanız önemlidir. Bu durum ciddi bir tıbbi acil durumun belirtisi olabilir.

4. Yüksek Ateşiniz Var ve Solunum Zorluğu Çekiyorsanız

Eğer ateşiniz yüksekse ve aynı zamanda solunum zorluğu çekiyorsanız, COVID-19 enfeksiyonunun ciddi bir belirtisi olabilir. Acil olarak ambulans çağırmanız gerekebilir.

5. Şiddetli İshal ve Kusma yaşıyorsanız

Eğer şiddetli ishal ve kusma yaşıyorsanız ve aynı zamanda yüksek ateşiniz varsa, dehidrasyon riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız önemlidir.

6. Şiddetli Baş Ağrısı veya Baş Dönmesi Hissediyorsanız

Eğer şiddetli bir baş ağrısı veya baş dönmesi yaşıyorsanız ve bu durum aniden ortaya çıkmışsa, ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu belirtiler, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

7. Şiddetli Karın Ağrısı ve Kanama Durumu Söz Konusuysa

Eğer şiddetli karın ağrısı ve kanama yaşıyorsanız, bu bir tıbbi acil durumun belirtisi olabilir. Ambulans çağırarak en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir.

8. Şiddetli Kas Ağrıları ve Güçsüzlük Hissediyorsanız

Eğer vücudunuzda şiddetli kas ağrıları ve güçsüzlük hissediyorsanız, bu bir acil tıbbi durumun belirtisi olabilir. Ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız gerekebilir.

9. Solunum Durması veya Kalp Durması Gerçekleştiyse

Eğer biri solunum durması veya kalp durması geçiriyorsa, hemen ambulans çağırmanız ve CPR (kalp masajı) uygulamanız gerekmektedir. Bu durum hayat kurtarmak için hızlı müdahale gerektirir.

10. COVID-19 Test Sonucunuz Pozitif Çıktıysa

Eğer COVID-19 testiniz pozitif çıktıysa ve semptomlarınız giderek kötüleşiyorsa, ambulans çağırarak hastaneye gitmeniz önemlidir. Sağlık personeli size uygun tedaviyi sağlayacaktır.

11. Kronik Hastalıklarınız Varsa

Eğer kronik bir hastalığınız varsa ve COVID-19 semptomları yaşıyorsanız, ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız önemlidir. Kronik hastalığı olanlar, enfeksiyonu daha ağır geçirebilir.

12. Şiddetli Halsizlik ve Yorgunluk Hissediyorsanız

Eğer şiddetli halsizlik ve yorgunluk hissediyorsanız ve bu durum anormal bir şekilde uzun sürüyorsa, ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız gerekebilir. Bu belirtiler ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

13. Şiddetli İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Gösteriyorsanız

Eğer idrar yolu enfeksiyonu belirtileri (sık idrara çıkma, yanma hissi, kanlı idrar) şiddetli bir şekilde ortaya çıktıysa, ambulans çağırarak tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu durum böbrek enfeksiyonuna işaret edebilir.

14. COVID-19 Aşısı Sonrası Şiddetli Yan Etkiler Yaşıyorsanız

Eğer COVID-19 aşısı sonrası şiddetli yan etkiler yaşıyorsanız (yüksek ateş, şiddetli alerjik reaksiyonlar, solunum zorluğu), ambulans çağırarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önemlidir. Bu durum nadir görülse de ciddi bir reaksiyonun belirtisi olabilir.

15. Şiddetli Göz Ağrısı veya Görme Kaybı Yaşıyorsanız

Eğer şiddetli bir göz ağrısı veya görme kaybı yaşıyorsanız, bu bir tıbbi acil durumun belirtisi olabilir. Ambulans çağırarak göz sağlığı uzmanına başvurmanız gerekebilir.

16. Şiddetli Allerjik Reaksiyon Geçiriyorsanız

Eğer şiddetli bir allerjik reaksiyon geçiriyorsanız (kurdeşen, yüzde şişme, solunum zorluğu), acil olarak ambulans çağırmanız ve en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önemlidir. Bu durum hayati tehlike arz edebilir.

17. Şiddetli Kanama Durumu Söz Konusuysa

Eğer şiddetli bir kanama durumu yaşıyorsanız ve kanama durdurulamıyorsa, ambulans çağırarak en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir. Bu durum hayati tehlike arz edebilir.

18. Şiddetli Yanıklarınız veya Kazalarınız Varsa

Eğer şiddetli yanıklarınız veya kazalarınız varsa ve durum ciddiyet arz ediyorsa, ambulans çağırarak en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Profesyonel tıbbi yardım almanız önemlidir.

19. Şiddetli Psikiyatrik Durumlar Söz Konusuysa

Eğer şiddetli psikiyatrik durumlar yaşıyorsanız ve kendinize zarar verme veya başkalarına zarar verme riski taşıyorsanız, acil olarak ambulans çağırmanız ve en yakın psikiyatrik acil servise gitmeniz önemlidir. Bu durum hızlı müdahale gerektirir.

Kanama durmuyorsa ve ciddi bir yaralanma varsa ambulans aranmalıdır.
Nefes almakta zorlanıyorsanız hemen ambulans çağırın.
Kalp krizi belirtileri varsa ambulansı aramalısınız.
Bilinç kaybı yaşıyorsanız hemen ambulans çağırın.
Büyük bir kaza ya da felakette ambulans çağrılmalı.

Şiddetli karın ağrısı ve kusma ile birlikte ambulans aramalısınız.
Yüksek ateş ve bilinç bulanıklığı varsa ambulansı arayın.
Şiddetli solunum sıkıntısı durumunda ambulans çağırılmalıdır.
Kaza sonucu oluşan ciddi yaralanmalar için ambulans gereklidir.
Şiddetli baş ağrısı ve felç belirtileri varsa hemen ambulans çağırın.

Geri