AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kornea nakli olanlar nelere dikkat etmeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kornea nakli olanlar nelere dikkat etmeli?​

Tam Kat Kornea Nakli Sonrası Ameliyat sonrası birkaç hafta batma, sulanma gibi şikayetler olabilir. Ameliyat günü koruyucu bandaj kullanılmaktadır. Görme seviyesi hemen çok artmayabilir. Ameliyat sonrası antibiyotikli ve kortizonlu göz damlaları hekim önerisi doğrultusunda kullanılır.

Kornea nakli kimlere yapılmaz?​

Kornea nakli kimlere yapılmaz?
Sözgelimi ağır derecedeki retina ve optik sinir (görme siniri) hastalıklarında, ileri glokom (göz tansiyonu hastalığı) ve gözde küçülmeye (fitizis bulbi) yol açan ağır göz yaralanmaları sonrasında, kornea nakliyle görme artışı sağlanamayacağı için, ameliyat yapılmaz.

Kornea nakli SGK karşılıyor mu?​

Kornea nakli SGK karşılıyor mu?
Kornea Naklinde Tüm Masrafları SGK Karşılayacak.

Kornea nakli için izin gerekir mi?​

Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’da önemli bir değişikliğe gidildi. HT Gazete’den Fevzi Çakır’ın haberine göre, kornea bağışının çok düşük seviyede olduğu Türkiye’de artık izinsiz kornea nakli yapılabilecek.

Göze dikiş atılır mı?​

Göze dikiş atılır mı?
Katarakt ameliyatında göze dikiş atılır mı? Uygulanan ameliyatın türüne göre değişse de günümüz katarakt ameliyatı tekniklerinde genellikle dikişe gerek kalmamaktadır.

Kornea nakli olmak için nereye başvurulur?​

Kornea nakli olmak için nereye başvurulur?
Göz Hekimi tarafından muayanesi yapılıp kornea nakli gerekli görülen hastaların hekimleri tarafından göz bankasına hasta kimlik ve klinik bilgileri ile başvurusu yapılıp, bakanlığın kayıt sisteminden hasta kayıdı oluşturulur.
Kornea reddi nasil anlasilir?​
Nakil yapılan hastanın gözlerinde kızarıklık, ışık hassasiyeti, görmede azalma ve ağrı, doku reddi olabileceğine dair belirtilerdir.

Lazer ameliyatını SGK karşılıyor mu?​

Lazer ameliyatını SGK karşılıyor mu?
Hayır, karşılamaz. Çünkü lazer göz ameliyatı masrafları SGK kapsamında değildir. SGK kapsamında yer almayan bir tedavi yöntemi olduğu için tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında lazer göz ameliyatı olamazsınız.

Göz içindeki dikişler ne zaman düşer?​

Göz içindeki dikişler ne zaman düşer?
Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor. Ameliyattan sonra ben üst göz kapağına herhangi bir pansuman yapmıyorum. Sadece dikişlerin üzerine göz merhemi sürüyoruz ve yarayı açık takip ediyoruz.

Göz kapağında dikiş izi kalır mı?​

Göz kapağı estetiği sonrası kesi izi kalır mı? Her cerrahi işlemden sonra iz kalabilir. Bu izler, operasyonun türüne ve müdahale edilen bölgeye göre değişebilir. Önemli olan izin ince ve belirsiz olmasıdır.
 
Kornea nakli operasyonu sonrasında dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Operasyon sonrası birkaç hafta boyunca gözde batma, sulanma gibi şikayetler normal karşılanabilir. Ameliyat günü koruyucu bandaj kullanılmaktadır ve görme seviyesi hemen çok artmayabilir. Ameliyat sonrası hekim önerisi doğrultusunda antibiyotikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılmalıdır.

Kornea nakli, ağır derecede retina ve optik sinir hastalıklarında, ileri glokom durumlarında veya gözde küçülmeye yol açan ağır yaralanmalarda görme artışı sağlanamayacağı için uygulanmamaktadır.

Kornea nakli masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede kişilerin maddi yük altında hissetmeden bu operasyonu gerçekleştirebilmeleri sağlanmaktadır.

Kornea nakli yapılabilmesi için artık izin gerekmeyebilir. Türkiye'de kornea bağışının az olması nedeniyle izinsiz kornea nakli de yapılabilmektedir.

Göz ameliyatlarında genellikle günümüzde dikiş atılmasına gerek kalmamaktadır. Ancak uygulanan ameliyatın türüne ve gerekliliğine göre dikiş atılabilir veya atılmayabilir.

Kornea nakli için başvuru yapılması gereken yer genellikle göz hekimleri tarafından belirlenir. Hekimin muayanesi sonucunda kornea nakli gerekliliği belirlenir ve hasta kimlik ve klinik bilgileriyle göz bankasına başvuruda bulunulur.

Kornea reddi durumunda, hastanın gözlerinde kızarıklık, ışık hassasiyeti, görmede azalma ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda derhal uzman hekime başvurmak önemlidir.

SGK lazer ameliyatlarını karşılamamaktadır. Lazer göz ameliyatı masrafları genellikle SGK kapsamında yer almaz. Bu tür tedavilerin genellikle tamamlayıcı sağlık sigortaları kapsamında olabileceği unutulmamalıdır.

Göz içindeki dikişler genellikle 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülmektedir. Emilen dikişlerin bu süre içerisinde düşmesi beklenirken, alınan dikişler ise bu süre zarfında alınmalıdır.

Göz kapağı estetiği sonrası iz kalma ihtimali her cerrahi müdahaleden sonra olduğu gibi göz kapağı estetiği sonrasında da bulunmaktadır. Ancak önemli olan bu izin ince ve belirsiz olmasıdır. Bu tür detaylar operasyonu gerçekleştiren cerrah ile detaylı olarak görüşülmelidir.
 
Geri
Üst