AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Korkma diyerek kime sesleniyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Korkma diyerek kime sesleniyor?​

İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemde Türk ordusu düşmanla savaş hâlindedir. Bu yüzden ordu ve millete cesaret vermek isteyen şair, şiirine ‘Korkma” kelimesiyle başlar. Bu, bir sesleniştir. Şair, Türk milletine sesleniyor.

Istiklal Marşı’nın ilk sözünün korkma olmasının nedeni nedir?​

Bu kelime, Peygamber-i Âlişan Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye hicreti sırasında sığındığı Sevr Mağarası’nda, muhteşem yol arkadaşı Hz. Ebubekir’in endişelenmesi üzerine söylediği teselli cümlesinin ilk kelimesinden alınmıştı: “Korkma ey Ebu Bekir, Allah bizimledir!”
⇒ KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK; Şair bu satırlarla ulusuna seslenmektedir. Korkmaması gerektiğini ve dalgalanan bayrağımızın üstündeki ayın ve yıldızın daima parlayacağını ve ülkemizin üstünde son ocak sönene kadar bayrağımızın dalgalanacağını anlatmak istemiştir.
Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım hangi söz sanatı vardır?
Mübalağa (Abartma) Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım dizeleriyle abartma / mübalağa sanatı yapılmıştır.
Şair şiirde kime sesleniyor?
Cevap: Şair ülkesinde hemşehrilerine ve vatandaşlarına sesleniyor.

İstiklal Marşı ana fikri nedir?​

Bağımsızlık ve bir ülkenin diriliş öyküsüdür.

İstiklal Marşı’nın ilk kelimesi nedir?​

“Korkma”, ileride yazacağı İstiklal Marşı’nın da ilk kelimesiydi.
Al sancak bayrağımızı temsil eder. Bayrağımızın şehitlerin kanıyla sulanmasını sembolize eden bayrağımız gökyüzünde her zaman ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu dünyaya göstermek için özgürce dalgalanmakta gökyüzü denizinde yüzmektedir. Bundan dolayı bu şafaklarda yüzen al sancak benzetmesi yapılmaktadır.
İstiklal Marşı neden 41?
Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşını yazarken bilerek 41 mısra yazmıştır. Bunun sebebi Türk milletine ve askerine 41 kere maşallah dedirtmek içindir.
Kişileştirme ne demek?
Kişileştirmeyi “insana ait özellikleri, insan dışındaki canlı veya cansız varlıklara aktaran mecazlı anlatım tekniği” şeklinde tanımlayabiliriz. Temelde, insan özelliklerini başka varlıklara yükleme olarak akılda tutulabilir. Kişileştirme sanatı, adından da anlaşılacağı üzere “insanlaştırma” çabası içerir.

Sakın kesme şiirinde Şair kime sesleniyor?​

Cevap: Ağaç kesenlere sesleniyor.

Yazar kimlere sesleniyor?​

Cevap: Metinde yazar kitap ve gazete okurlarına seslenmektedir. Seslendiği kişilerden iyi kötü demeden parasına bakmadan kitap almalarını istemektedir.
8. İstiklâl Marşı’nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
 
Geri
Üst