AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kordon Insersiyonu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.771
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kordon Insersiyonu ne demek?​

Göbek kordonu normalde plasentaya tam ortasından girer. Bununla birlikte doğumların yaklaşık %7’sinde insersiyon noktası plasentanın kenarındadır. Buna marjinal insersiyon adı verilir. Yaklaşık %1 olguda ise göbek kordonu direkt olarak plasentaya girmez.

Valementöz insersiyon nedir?​

Valementöz (Membranöz) İnsersiyon ➢ Umbilikal damarlar, plasentanın kenarından uzakta umbilikal kordondan ayrılır ve sadece amnion kalıntısı ile sarılı halde plasentaya ulaşırlar. Plasenta previa ve çoğul gebeliklerde insidansı artar.

Plasenta insersiyon anomalisi nedir?​

Plasenta insersiyon anomalisi nedir?
Ancak bu ayrılma her zaman kolayca gerçekleşmez. Bunun nedeni plasentanın rahim zarına olması gerekenden daha güçlü şekilde yapışmasıdır. Plasenta insersiyon anomalisi olarak adlandırılan bu durum gebeliğin en sevimsiz komplikasyonlarından biridir.

Bebek kordonu kaç tanedir?​

Bebek kordonu kaç tanedir?
Normalde göbek kordonunda 3 adet damar bulunur. Bunlardan ikisi atardamar, biri de toplardamardır. Kordonda 2 atar damar yerine 1 atar damar bulunması durumuna tek umblikal arter denir. Anne karnındaki bebeklerin yaklaşık binde 5 ‘de tek umblikal arter saptanır.

Bilobule plasenta nedir?​

Plasentanın iki ayrı lobdan oluştuğu ve her iki lobun yaklaşık olarak aynı boyda olduğu durumlarda plasenta bipartitadan (bilobüle plasenta) bahsedilir. Ancak plasentada ikiden fazla lob varsa mutilobüle plasentadan bahsedilir.

Plasenta Increata nedir?​

Plasentanın rahim içinde normal yerinde değil, rahim ağzında yerleşmesi plasenta previa’dır. Plasenta akreata ise plasentanın rahim duvarına anormal yapışması ve ayrılma zorluğu ile ortaya çıkar.

Plasenta previa kaçıncı haftada doğum yapar?​

Plasenta previa kaçıncı haftada doğum yapar?
Plasenta previa tanısı konulan gebelerde doğum şekli sezaryen olmalıdır. Vajinal muayene kesinlikle yapılmamalıdır. 37 haftadan önce erken doğum riski yaklaşık 5 kat artmaktadır. Plasenta previa tanısı konulan gebelerin %15’inde doğum 34. haftadan önce gerçekleşmektedir.

Plasenta nereye bağlı?​

Plasenta nereye bağlı?
Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
 
Kordon insersiyonu, göbek kordonunun plasentaya olan bağlanma şeklini ifade eder. Normalde göbek kordonu plasentaya tam ortasından girer, ancak bazı durumlarda insersiyon noktası plasentanın kenarında olabilir. Marjinal insersiyon olarak adlandırılan bu durum yaklaşık olarak doğumların %7'sinde görülebilir. %1'lik bir olgu da ise göbek kordonu direkt olarak plasentaya bağlanmaz.

Valementöz insersiyon ise umbilikal damarların plasentanın kenarından uzakta ayrıldığı ve sadece amnion kalıntısı ile sarılı halde plasentaya ulaştığı durumu ifade eder. Bu durum plasenta previa ve çoğul gebeliklerde daha sık görülebilir.

Plasenta insersiyon anomalisi ise plasentanın rahim zarına normalden daha güçlü bir şekilde yapışması durumunu tanımlar. Bu durum, gebeliğin zorlu komplikasyonlarından biri olarak kabul edilir.

Bebek kordonunda normalde 3 adet damar bulunur; 2 atardamar ve 1 toplardamar. Ancak bazı durumlarda kordonunda 2 atar damar yerine 1 atar damar bulunabilir. Bu duruma "tek umblikal arter" denir ve anne karnındaki bebeklerin yaklaşık binde 5'inde görülebilir.

Bilobule plasenta, plasentanın iki ayrı lobdan oluştuğu durumu ifade eder. Eğer plasentada iki lobdan fazlası varsa, bu duruma "mutilobüle plasenta" denir.

Plasenta increata, plasentanın rahim duvarında normal yerine yerleşmeyip aşağı doğru yer değiştirdiği durumu tanımlar. Plasenta previa ise plasentanın rahim ağzına yerleşmesi durumunu ifade eder.

Plasenta, hamilelik sürecinde rahimde gelişen bir dokudur ve bebeğe oksijen ve besin sağlar, aynı zamanda bebeğin atık maddelerini dışarı atar. Plasenta, rahim duvarına yapışık olarak bulunur ve bebek kordonu buradan oluşur. Bu nedenle plasenta, bebeğin gelişimi ve beslenmesi açısından hayati öneme sahiptir.
 
Geri
Üst