AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kopru tipi tam dalga dogrultma nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Köprü tipi tam dalga doğrultma nedir?​

Köprü doğrultucu, şebeke AC girişini DC çıkışına doğrultan bir Alternatif Akım (AC) – Doğru Akım (DC) dönüştürücüsüdür. Köprü Doğrultucular, elektronik bileşenler veya cihazlar için gerekli DC voltajını sağlayan güç kaynaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Köprü tipi tam dalga doğrultma devresi nerelerde kullanılır?​

Köprü tipi tam dalga doğrultmaç devresi diye de geçen bu devre AC’yi en iyi şekilde DC’ye dönüştüren devre olduğundan çok sık kullanılır ve her türlü elektronik aygıtın beslenme katında karşımıza çıkar.
Doğrultma çeşitleri nelerdir?
Temel olarak iki ana doğrultucu devre konfigürasyonu vardır: Yarım Dalga Doğrultucu Devre ve Tam Dalga Doğrultucu Devre.
Köprü tipi doğrultma devresi nedir?
Köprü Tipi Tam Dalga Doğrultma şekilde DC’ ye dönüştüren devredir. Her türlü elektronik cihazın besleme devresinde karşımıza çıkar. Resimlerde verilen devrede görüldüğü gibi transformatörün sekonder sarımının üst ucunun (A noktası) polaritesi pozitif olduğunda D1 ve D3 diyotları iletime geçer.

Rıpıl faktörü nedir?​

• Rıpıl faktörü DC enerji, pratik olarak pil veya akülerden elde edilir. Bu oldukça pahalı bir çözümdür. DC enerji elde etmenin diğer bir alternatifi ise şehir şebekesinden alınan AC gerilimi kullanmaktır. Şebekeden alınan AC formdaki sinüsoydal gerilim, DC gerilime dönüştürülür.

Köprü devreleri nedir?​

Köprü diyot devresi dört diyot ve bir yükleniciden oluşur. Dört diyot, alternatif akımı, doğru akıma verimli bir şekilde dönüştürmek için kapalı döngü konfigürarsyonunda bağlanır. Bunun temel avantajı, pahalı bir transformatör olmamasıdır. Bu nedenle de inşaatlarda maliyeti azaltan etkiye sahiptir.
MB6S nedir?
MB6S köprü diyot 0.5A akıma ve 600V gerilim geçirme özelliğine sahiptir. Genel amacı diğer köprü diyotlar gibi girişine giren alternatif gerilimi, doğru gerilime çevirmektedir.
Yarım dalga kontrollü doğrultucu nedir?
4 tane tristörden oluşurken, yarı kontrollü doğrultucu 2 tristör 2 diyottan oluşmaktadır. Yarı kontrollü doğrultucuda gerilim ve akım daima pozitiftir, yani sadece tek kadranda çalışan bir doğrultucudur. Tam kontrollü doğrultucuda ise boşta çalışma diyodu kullanılmadığı takdirde gerilim negatife düşebilir.

Tristör nedir ne işe yarar?​

Tristör, kontrollü yarı iletken bir anahtarlama elemanıdır. SCR olarak da bilinirler. SCR silikon kontrollü doğrultucu (veya yarı iletken kontrollü doğrultucu) anlamına gelmektedir. Özellikle güç elektroniği devrelerinde kullanılan tristörler çok hızlı açma ve kapama özelliğine sahiptirler.

Doğrultma devresi çıkışına filtre neden bağlanır?​

Doğrultma devresinin çıkışına paralel bağlı olan kondansatör, çıkış sinyalini filtre ederek düzgünleştirir. Şekil de görüldüğü gibi diyottan geçen pozitif alternans maksimum değere doğru yükselirken kondansatör şarj olur. Alternans sıfır (0) değerine doğru inerken ise, C, üzerindeki yükü (akımı) alıcıya (Ry) verir.
 
Geri
Üst