Kopeklerde diz kapagi cikigi nasil anlasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Köpeklerde diz kapağı çıkığı nasıl anlaşılır?​

Hastalığın belirtileri nelerdir? Kısmi olarak şekillenen hafif dereceli patella çıkıklarında görülebilecek en belirgin bulgu bacağın pozisyonuna bağlı olarak diz kapağı kemiğindeki yer değişimidir. Bu değişim bacağın pozisyonuna ve diz kapağı kemiğinin kaydığı yöne göre farklı klinik belirtiler gösterebilir.

Patella çıkığı nedir?​

Patella, halk arasında diz kapağı kemiği olarak bilinmektedir. Diz kapağı kemiği vücudumuzun en önemli dokularındandır. Genellikle diz kapağı çıkığı, güçlü darbelere bağlı olarak dizin bir anda dönmesi sonucunda meydana gelir. Patella çıkığı çok sık rastlanmayan nadir görülen yaralanmalar sonucu oluşmaktadır.
Diz çıkığı evde nasıl tedavi edilir?
Şiddetli diz yaralanması olan bireylerde, ilk yardım olarak buz ve bandaj uygulaması yapılmalıdır. Acil serviste patella hala çıkık durumdaysa, doktorunuz dizi uzatıp basit bir manevra ile patella kemiğini yerine yerleştirebilir.Sonrasında ağrıyı azaltmak için bir dizlik uygulanır.

Köpeklerde patella çıkığına ne iyi gelir?​

Patella çıkığını aşama aşama değerlendiririz. Basit çıkıklarda ekle yerine oturtulması ve eklem güçlendirici takviyelerle desteklenmesi ile çözüm sağlanabilir ancak yeniden şekilleniyor.

Köpeklerde patella çıkığı nedir?​

Bazen hileli diz olarak da adlandırılan diz kapağı çıkması, diz kapağının yerinden veya normal konumundan çıkması durumudur. Diz kapağı çıkması, köpeklerde, özellikle küçük ve minyatür ırklarda yaygın bir durumdur. Durum genellikle 4 ila 6 ay arasında belirginleşir.
Patella çıkığı ameliyatı nasıl yapılır?
Diz kapağı çıkığı ameliyatı ameliyatında öncelikle artroskopi ile eklem içi yapılar değerlendirilir. Sonrasında diz kapağının çıkması sırasında hasar gören Medial Patellofemoral Bağ (MPFL) bağ ya onarılır ya da diz kapağı altından alınan bir tendon ile rekonstruksiyon (tekrardan bağ yapımı) işlemi yapılır.
Diz kapağı çıkığı olgularının ilk tedavisi diz kapağının dizi zorlamadan yerine oturtulması ve bacağın sabitlenmesidir. İlk tedaviden (yerine oturtma) sonra yarı çıkık durum devam ediyorsa ya da anatomik yatkınlık nedeniyle tekrar çıkma riski fazla ise cerrahi operasyon gerekir.
Bir kez patella çıkığı olan hastaların %17-71’inde tekrar çıkık olma riski vardır. Bu risk altta yatan gelişimsel bozuklukları olan kişilerde daha fazladır. İkinci çıkık olduysa, ondan sonra tekrarlayan çıkıklar ortaya çıkma riski neredeyse kaçınılmazdır.
Köpek patella Nedir?
Diz kapağı çıkması, köpeklerde, özellikle küçük ve minyatür ırklarda yaygın bir durumdur. Durum genellikle 4 ila 6 ay arasında belirginleşir. Kedilerde de özellikle evcil kısa tüylü kedilerde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda insanlarda da görülür ve ön çapraz bağ hasarı ile ilişkilendirilebilir.

Diz protezi ameliyatı riskli mi?​

Operasyon sırasındaki riskler, anesteziye bağlı risklerdir. Bunun haricinde, düşük ihtimal çerçevesinde müdahale sırasında damar ve sinirlerde yaralanmalar olabilir. Nadir görülse de operasyon sonrasında enfeksiyon, kan pıhtısı oluşumu, protezin gevşemesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst