Köpek Suratlı Yarasa (Rousettus) Hakkında Bilgiler

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Köpek Suratlı Yarasa (Rousettus) -Köpek Suratlı Yarasa (Rousettus) Hakkında Bilgiler



KÖPEK SURATLI YARASA
(Rousettus)


«Köpek suratlı yarasa» meyvalarla karnını doyurur. Meyva bahçelerindeki meyvalar olgunlaşmca, bunların yüzlercesi oraya uçuşur ve en seçme meyvalar senin olacak, benim olacak diye aralarında gürültü ederler. Meyva ufak bir cinsse,onu çok zaman ağacın üzerinde yerler, fakat irice meyvalardan parçalar koparıp tünek yerlerine taşırlar.Bunlara karşı korkuluklar bile fayda vermez.Kahire Civarındaki Gize Hayvanat Bahcesininde geceleyin incir ağaçlarının üzerinde karınlarını doyuran yarasalar alışılmış manzaralardandır. Bu yarasaların birçoğu samanlıkların peçeli baykuşlarına yem olurlar.

Bunlar gündüzleri kalabalık topluluklar halinde büyük mağaraların karanlık köşelerinde iki ayaklarından baş aşağı asılırlar ve vaktin büyük bir kısmını aralarında kavga ederek geçirirler. Bilhassa sabahın erken saatlerinde çok patırtıcıdırlar. Yarasa kolonisi rahatsız edilince, bu ince çığlıklar birdenbire kesilir ve yarasaların hepsi havalanıp mağaradan dışarı uçarlar. Dışarda da, rahatsızlık sebebi ortadan kalkıncaya kadar havada çepçevre dönüp dururlar.


Köpek suratlı yarasa, rengi donuk kahverengi ile grimsi kahverengi arasında değişen kısa yüzlü ve kuyruklu iri bir hayvandır. Açılmış kanatlarının eni 30 - 45 santimi bulur. Yarasaların çoğu gibi, bir dalın üzerine indiği, yahut mağara duvarına konduğu zaman tutunmasına yarayan işaret parmağının üzerinde bir tırnak vardır. Bütün Afrika ile Hint Okyanusu ve Pasifik Adaları'nın birçoğunda (Meselâ Solomon Adaları) köpek suratlı yarasalar'm birçok türlerine raslamr. Fakat bunlar Avustralya kıtasında barınmazlar.

Afrika yerlileri bu yarasaları yerler. Bunların çoğunun muntazaman ziyaret ettikleri yarasa mağaraları vardır. Fakat belki de dinî bir yasağın yüzünden yarasaları yediklerini hiç bir zaman itiraf etmezler.
 
Geri
Üst