AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kopek isirigina hangi antibiyotik?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.642
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Köpek ısırığına hangi antibiyotik?​

Hayvan ısırıklarında ampirik antibiyotik tedavisi, Pasteurella, S.aureus, streptokoklar ve anaerobik patojenleri kapsamalıdır. İnsan ısırıklarına bağlı gelişen yara enfeksiyonlarında ise Pasteurella yerine Eikenella corodens’i kapsayacak tarzda antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Penisilin veya ampisilin, Pasteurella spp.

Kedi ısırmasına hangi antibiyotik?​

Kedi ısırmasına hangi antibiyotik?
Sistemik bulgu göstermeyen vakalarda (hafif klinik) streptokoklara yönelik tedavi yeterlidir. (Şekil-1) (Öneri Düzeyi: Güçlü Kanıt Düzeyi: Orta) Seçilebilecek antibiyotikler penisilin, amoksisilin, amoksisilin-klavunat, dikloksasilin,sephaleksin veya klindamisin.

Isırık yarasına ne iyi gelir?​

Acil müdahale Basit ısırıklar; Basit ısırıklara (deri açılmış ama yırtılma şeklinde değil ve hafif kanama) da diğer hafif yaralar gibi müdahale edilmelidir. Yara su ve sabun ile yıkanıp üzerine antibiyotikli bir merhem sürülmeli, ısırılan kişinin son 5 yıl içinde kuduz aşısı olup olmadığı öğrenilmelidir.

Kedi ısırığına ne iyi gelir?​

Kedi ısırığına ne iyi gelir?
Kedi ısırması ilk yardım olarak bölgenin soğuk su ile yıkanması gerekir. Sabun ve soğuk su ile temizlediğiniz bölgenin üzerine kesik için kremlerden kullanabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından kesik bölgenin ufak çaplı olması halinde yara bandı eğer daha fazla bir alanı kaplıyor ise sargı bezi ile kapatmalısınız.
Isırık izleri nasıl geçer?​
Isırık oluşan bölgeye birkaç damla limon sıkmanın kaşıntıyı ve izi yok ettiği söylenir. Isırığın şişliğini alması için kullanabileceğiniz diğer bir yöntem ise aspirini bir çay kaşığı suda eriterek yaranın üzerine uygulamaktır. Aspirin şişliği engelleyeceği gibi kaşınma hissinin hafiflemesini de sağlar.

İnsan ısırığı öldürür mü?​

İnsan ısırığı öldürür mü?
Uzmanlara göre insan ısırığı, sanıldığı kadar zararsız değil, hatta köpek ısırığından bile tehlikeli olabiliyor. İnsan ısırığı enfeksiyona yol açarak, ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Köpek ısırması sonrası ne yapılmalı?​

Isırılan kişiye karşı alınması gereken önlemler: Her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır. Ayrıca kişinin yaranın üzerine temiz bir mendil kapatmanız gerekmektedir. Köpeğin ağzında kuduzdan başka diğer hastalık yapan mikroplarında bulunabileceği düşünülerek yaraya hastanede pansuman yapılmalıdır.

Kedi ısırmasında hangi antibiyotik kullanılır?​

Kedi ısırmasında hangi antibiyotik kullanılır?
gerek yoktur. Tetanojen yaralarda ve özel- likle hayvan-insan ısırığına bağlı yaralarda profilaktik antibiyotik verilir (Amoxicillin+clavulanate; 875/125 mgx2/gün, 5 gün, oral veya doxycycline 100 mg/gün, 5 gün, oral).
Yaraya sirke, buz ya da yatıştırıcı bir krem sürün.

Köpek ısırmasına neden dikiş atılmaz?​

Zorunlu olmadıkça yaraya dikiş atılmaz. Çünkü kuduz tedavisinde esas olan, virüsün sinir uçlarına ulaşmasını önlemektir. Dikiş atılırken, virüs sinir uçlarına daha çabuk bulaşır ve tedavi güçleşir.

Kedi ısırması için hangi doktora gidilir?​

Kedi ısırması için hangi doktora gidilir?
Kamu ya da özel sağlık kuruluşlarının acil servis bölümüne müraacat etmelisiniz. Kedi ısırması enfeksiyona bağlı bir durumdur. Bu nedenle enfeksiyon hemşiresi/doktoru sizinle ilgilenecektir.
Kedi ısırması hangi aşı yapılır?​
Doktor gerekli olduğuna kanaat getirirse tetanoz aşısı veya kuduz aşısı uygulanacaktır. Kedi tırmalarında genellikle kuduz aşısı yapılmaz fakat yaranın büyük olması durumunda tetanoz aşısı yapılabilir.

Isırık yarasına dikiş atılır mı?​

Isırık yarasına dikiş atılır mı?
Eğer ısırık çok büyükse ve yaraya dikiş atmak zorunlu ise yara dudakları etrafına mutlaka kuduz serumu ve immun globulini uygulanarak dikiş atılmalıdır. Temas sonrası yara bakımı ve kuduz serumu uygulamasından sonra aşılamaya geçilmelidir.

Köpek tarafından ısırılan köpeğe ne yapılır?​

Isırılan bölge sabun ve su kullanılarak iyice temizlenir ve ardından bir süre akan su altında tutulur. Yara temizlendikten sonra kurulanır ve hekim önerisiyle antibiyotikli bir merhem sürülür.

Isıran köpekten nasıl kurtulunur?​

Isıran köpekten nasıl kurtulunur?
Her şeyden önce köpeği korkutabilmek için deneyebileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bunlardan bazıları yüksek sesle bağırmak, varsa taş fırlatmak, kollarınızı iyice açıp vücudunuzu olabildiğince yüksek göstermek. Bu sırada yavaş adımlarla geri geri yürüyebilirsiniz.

Köpek ısırması ağrısına ne iyi gelir?​

Tedavi için ilk yapmanız geren şey temiz suyla ısırılan bölgeyi yıkamanız gerekir. Daha sonra oksijenli su ya da alkol ile pansuman yapabilirsiniz. En son olarak ısırılan bölgeye antibakteriyel merhem sürebilirsiniz.
 
Köpek ısırığına hangi antibiyotik kullanılmalı sorusuna cevap vermek gerekirse, hayvan ısırıklarında genellikle ampirik antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir. Pasteurella, S.aureus, streptokoklar ve anaerobik patojenleri kapsayan bir antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Penisilin veya ampisilin genellikle Pasteurella spp. için etkili olabilmektedir.

Kedi ısırığı durumunda ise sistemik bulgu göstermeyen vakalarda genellikle streptokoklara karşı tedavi yeterli olmaktadır. Seçilebilecek antibiyotikler arasında penisilin, amoksisilin, amoksisilin-klavunat, dikloksasilin, sephaleksin veya klindamisin yer almaktadır.

Isırık yaralarına iyi gelmesi için ise öncelikle acil müdahale yapılmalıdır. Basit ısırıklar için yara su ve sabun ile yıkanıp üzerine antibiyotikli bir merhem sürülmelidir. Ayrıca ısırılan kişinin son 5 yıl içinde kuduz aşısı olup olmadığı da öğrenilmelidir.

Isırık izleri içinse birkaç doğal yöntem denenebilir. Örneğin, limonun izi ve kaşıntıyı hafiflettiği söylenmektedir. Bunun yanı sıra, aspirini suyla karıştırıp yaraya uygulamak da şişliği azaltabilir ve kaşıntıyı yatıştırabilir.

İnsan ısırıklarının tehlikeli olabileceği ve ölümcül sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Uzmanlar, enfeksiyon riski nedeniyle insan ısırıklarının ciddiye alınması gerektiğini belirtmektedir.

Köpek ısırması sonrası alınması gereken önlemler arasında kuduz serumu ve aşısının yapılması önemlidir. Yara temizliği ve pansuman da unutulmamalıdır. Köpeğin ağzında potansiyel hastalık yapıcı mikroplar olabileceği düşünülerek hastanede tedavi edilmelidir.

Kedi ısırması durumunda ise genellikle antibiyotik kullanımına gerek duyulmamaktadır. Ancak tetanojen yaralar veya hayvan-insan ısırıklarında profilaktik antibiyotikler verilebilmektedir. Isırık bölgesine sirke, buz veya yatıştırıcı bir krem uygulamak da rahatlama sağlayabilir.

Isırık yaralarına dikiş atılması durumunda mutlaka kuduz serumu ve immun globulin uygulanmalıdır. Dikiş atılmadan önce kuduz tedavisi başlatılmalı ve yara bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Son olarak, köpek tarafından ısırılan köpeğin yarasının sabun ve suyla temizlenmesi, antibiyotikli bir merhem uygulanması önemlidir. Isıran köpekten kurtulma yöntemleri arasında köpeği korkutabilecek taktikler denemek ve yaralanan bölgenin temizlenip tedavi edilmesi yer almaktadır. Ayrıca köpek ısırığı ağrısını hafifletmek için yara bölgesine temiz su, oksijenli su ya da alkol uygulayabilir ve antibakteriyel merhem sürebilirsiniz.
 
Geri
Üst