AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kopan parca en gec kac saatte hastaneye yetistirilmelidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kopan parça en geç kaç saatte hastaneye yetiştirilmelidir?​

Bu şekilde, kopmuş uzuv parçasının buz ile direkt teması önlenmiş ve soğuk bir ortamda taşınması sağlanmış olur. 4- Torba hasta/yaralı ile aynı vasıtaya konur, üzerine hastanın adı ve soyadını yazılır, en geç 6 saat içinde sağlık kuruluşuna sevk edilir, 5- Tıbbi birimler haberdar edilir (112).

Uzuv kopmalarında kopan parça nasıl taşınır?​

Uzuv kopmalarında kopan parça nasıl taşınır?
Prof. Dr. Herdem, kopan bir parmağın taşınmasında sargı bezi, naylon torba, su ve buzun yeterli olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ”Kopan parmak öncelikle steril bir sargı bezine sarılıp su geçirmez bir naylon torbanın içine konulup ağzının bağlanması gerekir.

Kopan parmak neden tutmaz?​

”Maalesef,her kopan parmak mutlaka yerine dikilebilir durumda olmuyor. Özellikle bir yere takılıp gerilerek kopan ve üzerine ağır cisim düşmesi sonucu ezilip kopan parmaklarda yerine dikilse bile damarlarda ileri derecede hasar olduğu için parmağın yaşama şansı azalıyor.”

Organ kopmalarında kopan parça nasıl korunur?​

Organ kopmalarında kopan parça nasıl korunur?
Herhangi bir dezenfektan madde kullanmayın. Temizleyip sardığınız parçayı temiz bir poşet içine koyun. Daha sonra ikinci bir poşeti buz ile doldurun ve hazırladığınız bu iki ayrı poşeti üçüncü bir poşet içine yerleştirin. Parçayı buz ile asla doğrudan temas ettirmeyin.
Turnike uygulamasında ilk bir saat içinde kaç dakikada bir gevşetme uygulanmalıdır?​
9- Turnike 15-20 dakika aralıklarla gevşetilir, sonra tekrar sıkılır.

Ampute uzuv nasıl taşınır?​

Ampute uzuv nasıl taşınır?
Sıklıkla böyle bir transport kabı bulunamadığından, uzuv su geçirmez bir poşetin içerisine yerleştirilmelidir. Bunun üzerine ikinci bir poşet daha yerleştirilmeli, takiben, yine varsa buz dolu transport kabının veya poşetin içine ampute segment gömülmelidir.

Uzuv kopması durumunda ne yapılır?​

Uzuv kopmalarında kopan parçanın saklanması ve ulaştırılması.
- Hasta/yaralıyı sırt üstü yatırma.
- Hasta/yaralının bacaklarını 30 cm kadar yükseltme.
- Kanamayı durdurmak için kanayan yere veya baskı noktalarına bası uygulama.
- Kopan parçayı temiz su geçirmez ağzı kapalı bir plastik torbaya yerleştirme.

Kopan uzuv nasıl muhafaza edilmelidir?​

Kopan uzuv nasıl muhafaza edilmelidir?
Kopan parçayı buzla birlikte taşımadaki amaç dokuların metabolizmasını yavaşlatarak oksijene olan ihtiyacını azaltmak ve bu şekilde daha uzun süre canlı kalmasını sağlamaktır. Kopan kısım parmak gibi çok büyük olmayan bir parça ise uygun şartlarda taşınması halinde 12 saate kadar canlılığını koruyabilir.

Ampute organ nasıl saklanır?​

Eğer mümkünse kopmuş parça yaralanma bölgesinden alındığında steril serum fizyolojik ya da laktatlı ringer solusyonu ile yıkanır ve daha sonra bu solüsyonla hafifçe ıslatılmış nemli gazlı bezlere sarılarak su geçirmeyen bir naylon torba içine konur.

Turnike uygulamasında gevşetme neden yapılır?​

Turnike uygulamasında gevşetme neden yapılır?
Turnike yapılan bölgenin 15-20 dakika aralıklar halinde gevşetilmesi ve tekrar sıkılması gerekmektedir. Turnike Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılır? Turnike uygulaması, baskı noktalarına yapılan baskının yetersiz olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda uzuv kopması varsa mutlaka turnike işlemi uygulanmalıdır.
 
Kopan bir parça en geç 6 saat içinde sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Bu süre içerisinde parça steril bir sargı beziyle sarılmalı, su geçirmez bir naylon torba içerisine konularak buz ile temas ettirilmeden taşınmalıdır. Kopan parça mümkünse 12 saate kadar canlı kalabilir, bu nedenle taşıma koşullarına dikkat edilmesi önemlidir.

Uzuv kopmalarında kopan parçanın korunması, temiz bir poşet içerisinde saklanması ve bu poşetin buz dolu bir başka poşetle çevrelenmesi şeklinde olmalıdır. Organ kopmalarında da dezenfektan maddeler kullanılmamalı, temizlenip sarılan parça su geçirmez bir poşet içine konulmalı ve buzla doğrudan temas ettirilmemelidir.

Turnike uygulamasında ise turnikenin 15-20 dakika aralıklarla gevşetilip tekrar sıkılması gerekmektedir. Bu işlem baskı noktalarına yetersiz bası yapıldığında veya uzuv kopması durumlarında kullanılmalıdır. Ampute uzuv veya organ taşıma işlemlerinde su geçirmez poşetler ve buz kullanımı önemlidir.

Öte yandan, ampute organın saklanması için steril solüsyon ile yıkanarak nemli gazlı bezlere sarılması ve su geçirmez bir torbaya konulması gerekmektedir. Tıbbi müdahalelerde ve acil durumlarda bu süreçleri doğru şekilde uygulamak hayati önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst