Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kooperatiflerin temel ilkeleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Kooperatiflerin temel ilkeleri nelerdir?​

Kooperatifçilik İlkeleri Nelerdir?
- Gönüllü ve Serbest Giriş-Çıkış İlkesi.
- Demokratik Yönetim İlkesi.
- Ortağın Ekonomik Katılımı İlkesi.
- Özerklik ve Bağımsızlık İlkesi.
- Eğitim, Öğretim ve Bilgilendirme İlkesi.
- Kooperatifler Arası İşbirliği İlkesi.
- Topluma Karşı Sorumluluk İlkesi.

Kooperatiflerin görevleri nelerdir?​

Kooperatiflerin esas amacı; yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir.

Kooperatiflerin kendi değerlerini ortaya koyarken esas aldıkları kurallar nedir?​

Kooperatiflerin kendi değerlerini ortaya koyarken esas aldıkları kurallar nedir?
Kooperatif Değerleri Kooperatifler öz yardım, öz sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma değerlerine dayanır. Kurucularının geleneğini izleyen kooperatif üyeleri, dürüstlük, açıklık, sosyal sorumluluk ve diğer insanlar ile ilgilenme gibi ahlaki değerlere inanırlar.

Belediyelerde huzur hakkı kimlere ödenir?​

Belediyelerde huzur hakkı kimlere ödenir?
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Huzur ve izin hakkı” başlıklı 32 nci maddesinde; meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için, 39 uncu madde uyarınca belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından …

Kooperatiflerin esas aldıkları kurallara ne denir?​

Kuruluşunun 100. yılı olan 1995’te, ICA, gözden geçirilerek yeniden düzenlenen Kooperatif Kimliği Bildirgesi’ni kabul etmiştir. Bildirge, kooperatif tanımını, kooperatiflerin değerlerini ve kooperatifçilik ilkelerini içermektedir (ICA).

2021 huzur hakkı ne kadar?​

Huzur hakkı hesaplanırken öncelikle brüt ücret üzerinden stopajoranının belirlenmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, ilk huzur hakkıödemesinde brüt toplamın 15 bin TL olduğunu varsayarsak, stopaj vergisinin 2021yılı oranları 24 bin TL’ye kadar %15 olduğundan stopaj 2.250 TL olarakbelirlenmiş olur.

Huzur hakkı ücret midir?​

Huzur hakkı ücret midir?
Türkiye genelinde iş kanununa tabi en az 10 işçi bulunan işverenler, istihdam ettikleri her bir çalışanın maaşını bankalar kanalıyla ödeyecek fakat huzur hakkı iş kanununa tabi ödenen bir ücret olmadığından banka yoluyla ödenme zorunluluğuna tabi değildir.

Kooperatiflerin temel ilkeleri kooperatifçilik prensipleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu ilkeler kooperatiflerin işleyişinde merkezi bir rol oynamaktadır. İşte kooperatifçilik ilkeleri:

1. Gönüllü ve Serbest Giriş-Çıkış İlkesi: Herkes kooperatiflere gönüllü olarak katılabilir ve gerektiğinde serbestçe ayrılabilir.

2. Demokratik Yönetim İlkesi: Kooperatifler demokratik bir yapıya sahiptir; her üye bir oy hakkına sahiptir ve kararlarda eşit bir şekilde söz sahibidir.

3. Ortağın Ekonomik Katılımı İlkesi: Her üye kooperatifin sermayesine katkıda bulunur ve bu katkıya dayalı olarak işletmenin karından pay alır.

4. Özerklik ve Bağımsızlık İlkesi: Kooperatifler kendi iç işleyişlerinde bağımsızdır ve dış müdahalelere karşı özerktir.

5. Eğitim, Öğretim ve Bilgilendirme İlkesi: Üyelerin eğitilmesi ve bilgilendirilmesi, kooperatifin başarılı olabilmesi için önemli bir unsurdur.

6. Kooperatifler Arası İşbirliği İlkesi: Kooperatifler, birbirleriyle işbirliği yaparak daha güçlü hale gelirler.

7. Topluma Karşı Sorumluluk İlkesi: Kooperatifler, topluma karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdürler.

Kooperatiflerin görevleri ise; iktisadi gücü yetersiz olan bireylerin meslek ve geçim ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet ile ekonomik olarak karşılamak ve temin etmektir.

Kooperatiflerin değerleri ise öz yardım, öz sorumluluk, demokrasi, eşitlik, adalet ve dayanışma gibi prensiplere dayanır. Bu değerler doğrultusunda kurucular ve üyeler dürüstlük, açıklık, sosyal sorumluluk ve diğer insanlarla ilgilenme gibi ahlaki değerlere inanırlar.

Huzur hakkı ise Belediye Kanunu'nun 5393 sayılı maddesine göre meclis başkanı ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için ödenen bir tür tazminattır. Huzur hakkı iş kanununa tabi bir ücret değildir ve bankalar aracılığıyla ödenmek zorunda değildir.

Geri