Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kooperatiflerden bir ortak en fazla kac paya sahip olabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.771
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kooperatiflerden bir ortak en fazla kaç paya sahip olabilir?​

Kooperatifler Kanununa göre; anasözleşmede hüküm bulunması halinde ortaklar en az 1, en fazla 5.000 pay taahhüt edebilirler. Ortağın en az taahhüt etmesi gereken pay sayısı 5 Bini aşmamak kaydıyla anasözleşmede gösterilir.

Aslan payı ortaklığı nedir?​

Adi ortaklıkta ortakların temel amacı kar elde etmek ve bu karı paylaşmaktır. Kanunda belirtilen kazanç paylaşma amacına aykırı olarak, bir ortağa katılım payına nazaran çok az bir kazanç, diğer ortak lehine verilirse burada aslan payı ortaklık söz konusu olur.

Kooperatif ortakları kimler olabilir?​

Kooperatif ortakları kimler olabilir?
vatandaşı olmadığı halde, Türkiye’de taşınmaz mal edinme hakkı verilen ülkelerin vatandaşları kooperatife ortak olmakla birlikte kooperatif organlarında görev almaları mümkün değildir. Kurucu ortak olacak tüzel kişiler ise, kamu ve özel hukuk tüzel kişileridir.

Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi nedir?​

Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi nedir?
Madde 6- Kooperatifin amacı; ortaklarının yolcu taşımacılığı hizmetlerini pazarlamak, bizzat taşımacılık yapmak ve yaptırmak, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyetlerde bulunmak ve ortaklarının bu hizmetlerle ilgili ihtiyaçlarını karşılamaktır.

Bir kişi kaç kooperatife Üye Olabilir?​

Kooperatifin kuruluşundaki ortak sayısı en az 7 kişidir. Çalışma bölgesi içine girmesi mümkün, üretim ve geçim kaynakları bakımından aynı veya benzer nitelikte olan, aralarında ortak fayda ve hizmet ilişkileri kurulabilen yerleşim merkezlerinde oturanlardan ortak alınır.

Kooperatif ortaklarının hak ve görevleri nelerdir?​

Ortakların görevlerini genel olarak özetleyelim. – İlgili kanunlar, anasözleşme ve yönetmelik hükümlerine uymak, – Yüklendiği ortaklık paylarını, varsa ek ödemelerini, kredi ve avanslardan doğan ve vadesi gelen borcunu zamanında ödemek, – Kooperatife karşı olan her türlü yasal sorumluluklarını yerine getirmektir.

Ortaklık Katılım payı nedir?​

Ortaklık Katılım payı nedir?
Bu durum TBK md. 621, f.1’de “Her ortak, para, alacak veya başka bir mal ya da emek olarak, ortaklığa bir katılım payı koymakla yükümlüdür.” şeklinde ifade edilmiştir. Maddede ifade edildiği gibi, her ortağın adi ortaklığa getirmeyi üstlendiği söz konusu değerlere “katılım payı” denilmektedir.

Kooperatif nasıl ortak olunur?​

Kooperatif nasıl ortak olunur?
Yapı Kooperatifine nasıl ortak olunur? Kooperatife ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu’na başvururlar. Sözlü müracaatla ortak olunamaz.
Kooperatif arsası satılırsa ne olur?​
Anonim ve limited şirketlerde olduğu gibi, kooperatifin de arsa satış kazancını ortaklarına dağıtması stopaj (vergi kesintisine) tabi tutulacak.
Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi nasıl kurulur?​
Kooperatif kuruluşu için yedi kişi bir araya geldikten sonra, anasözleşmenin hazırlanması ve her sayfasının 7 kurucu ortak tarafından imzalaması ve imzaların da ticaret sicili müdürlüğüne tasdik ettirilmesi gerekir. Uygulamada Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan (KK.m.88) örnek anasözleşmelerden yararlanılmaktadır.

Bir kişi birden fazla kooperatife üye olabilir mi?​

Bir kişi birden fazla kooperatife üye olabilir mi?
Bir ortak Genel Kurulda birden fazla ortağı temsil edemez. Üye sayısı 1000 in üstünde olan kooperatiflerde anasözleşme ile her ortağın en çok 9 olmak üzere birden fazla başka ortağı temsil edebileceği öngörülebilir.

Kooperatif sermayesi ne kadar olmalı?​

Kooperatif sermayesi ne kadar olmalı?
Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL’dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL’dir. Ortaklar en çok 5.000 pay taahhüt edebilirler.

Kooperatiflerde ortakların sahip olduğu bireysel haklar nelerdir?​

GK’ ya katılma hakkına bağlı olarak ortakların müzakerelerde bulunma, öneri yapma, muhalefeti zapta geçirme hakları da mevcuttur (KoopK. m.53).
- Oy Hakkı
- Bilgi Alma Hakkı
- Denetleme Hakkı
- İptal (Bozulma) Davası Açabilme Hakkı
- YK Üyelerine Karşı Sorumluluk Davası Açabilme Hakkı
- Çıkma Hakkı
- Azınlığa Tanınan Haklar.
 
Kooperatiflerde bir ortağın en fazla kaç paya sahip olabileceği konusu, Kooperatifler Kanunu'na göre belirlenmektedir. Anasözleşmede belirtilen hükümler doğrultusunda, bir ortak en az 1 pay taahhüt ederken en fazla 5.000 paya kadar sahip olabilir. Yine de anasözleşmede belirtilen taahhüt miktarı 5.000 payı geçememektedir.

Kooperatif ortakları, kooperatifin kuruluş amacına uygun olarak kar elde etmek ve paylaşmak için bir araya gelirler. Ancak, bazen ortaklardan birine diğerlerine nazaran çok az bir kazanç verilmesi durumunda "aslan payı ortaklığı" söz konusu olabilir.

Kooperatiflere kimlerin ortak olabileceği konusunda ise; Türkiye'de taşınmaz mal edinme hakkına sahip ülkelerin vatandaşları kooperatiflere ortak olabilir ancak kooperatif organlarında görev alamazlar. Kurucu ortak olacak tüzel kişiler arasında ise kamu ve özel hukuk tüzel kişileri yer almaktadır.

Kooperatif ortaklığına katılmak isteyen kişilerin yapması gerekenler arasında, kooperatif ana sözleşmesinde yer alan hükümleri ve yükümlülükleri kabul etmeleri, dilekçe ile başvurmaları ve yönetim kurulu tarafından kabul edilmeleri yer almaktadır. Sözlü müracaatlar kabul edilmez.

Bir kişinin birden fazla kooperatife üye olup olamayacağı konusunda ise; genel kurulda bir ortak birden fazla ortağı temsil edemez. Ancak, üye sayısı 1.000'in üzerinde olan kooperatiflerde anasözleşme ile her ortağın en fazla 9 başka ortağı temsil edebileceği öngörülebilir.

Kooperatiflerde ortakların sahip olduğu bireysel haklar arasında;
- Oy hakkı,
- Bilgi alma hakkı,
- Denetleme hakkı,
- İptal (Bozulma) davası açabilme hakkı,
- Yönetim Kurulu üyelerine karşı sorumluluk davası açabilme hakkı,
- Çıkma hakkı,
- Azınlığa tanınan haklar gibi haklar yer almaktadır.

Kooperatiflerde kuruluşundaki ortak sayısı en az 7 kişi olup, ortakların ortaklık payları toplamı sermayeyi oluşturmaktadır. Sermayenin en az miktarı 700 TL olup, her ortak en az 1 pay taahhüt etmeli ve en fazla 5.000 paya sahip olabilir. Bu kapsamda, kooperatif sermayesi ortakların taahhüt ettiği payların toplam tutarından oluşmaktadır.
 
Geri
Üst