Kooperatif nasil isletilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kooperatif nasıl işletilir?​

Kooperatif kuruluşu için yedi kişi bir araya geldikten sonra, anasözleşmenin hazırlanması ve her sayfasının 7 kurucu ortak tarafından imzalaması ve imzaların da ticaret sicili müdürlüğüne tasdik ettirilmesi gerekir. Uygulamada Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan (KK.m.88) örnek anasözleşmelerden yararlanılmaktadır.
Kooperatif nasıl denetlenir?
Kooperatif merkez birlikleri kendisine bağlı birlik ve kooperatifleri denetler ve bunların eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını karşılar. Merkez birliği kuruluşu tamamlanmadığı hallerde, birlikler kendisine bağlı kooperatifleri denetler. Üst kuruluşlarca yapılan denetim sonuçları ilgili bakanlığa bildirilir.

Kooperatif borcundan kim sorumludur?​

Kooperatifin borçlarından dolayı kooperatifin ve ortaklarının sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunun “Kooperatifin Sorumluluğu” başlıklı 28. maddesi “Ana sözleşmede aksine hüküm olmadıkça kooperatif, alacaklılarına karşı yalnız mamelekiyle sorumludur.” hükmünü içermektedir.
Kooperatif nasıl ortak olunur?
Yapı Kooperatifine nasıl ortak olunur? Kooperatife ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu’na başvururlar. Sözlü müracaatla ortak olunamaz.
Tüm bu yasal düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde kooperatiflerin ticaret şirketi ve tacir olduğu açıkça görülmektedir.
Kooperatifler bağımsız denetime tabi mi?
Tebliğ’de aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı, bağlı kooperatiflerin ortak sayısı ve çalışan sayısı bakımlarından büyüklükler belirlenerek bu ölçütlerden ucunu karşılayan tarım satış kooperatifleri birliklerinin bağımsız denetime tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Kooperatif aidat borcu ödenmezse ne olur?​

kooperatif aidatı ödenmezse ne olur Haberi Ancak buna karşın, kooperatif ortaklarının ödemelerini geciktirmeleri halinde Kooperatifler Kanununun 23. maddesi çerçevesinde genel kurulca kararlaştırılmak kaydıyla borçalar kanununa uygun olarak gecikme faizi alınması mümkün bulunmaktadır.
Kooperatif ortakları kimler olabilir?
vatandaşı olmadığı halde, Türkiye’de taşınmaz mal edinme hakkı verilen ülkelerin vatandaşları kooperatife ortak olmakla birlikte kooperatif organlarında görev almaları mümkün değildir. Kurucu ortak olacak tüzel kişiler ise, kamu ve özel hukuk tüzel kişileridir.

Bir kooperatife ortak olma şekilleri nelerdir?​

Kuruluştan sonra da kooperatife ortak olmak mümkündür. Ortaklık şartlarını taşıyan kişi, ortak olma dileğini ve anasözleşme hükümlerini kabul ettiğini belirtir dilekçe ile yönetim kuruluna başvurur. Yönetim kurulunun olumlu karar vermesi halinde kişi ortaklığa kabul edilmiş sayılır.
Kooperatifçilik ilkeleri nelerdir?
Kooperatifçilik İlkeleri Nelerdir?
Şirket türleri içerisinde kooperatifler genel olarak ne şahıs şirketi ne de sermaye şirketidir.
Tarım Kredi Kooperatifi tacir midir?
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu, kooperatifler için ‘tacir’ kararı verildiğini bildirdi. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu, kooperatiflerin tacir sayılmasına hükmetti.

Geri