Kooperatif hissesi ne anlama gelir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Kooperatif hissesi ne anlama gelir?​

Kooperatif tapusu ile kastedilen sizin sahiplik durumunuzu gösteren Kooperatif hissesidir. Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz.

Kooperatif görevlisi ne iş yapar?​

İl dahilinde çiftçi kuruluşlarının ve Bakanlık görev alanı içinde bulunan kooperatiflerin genel kurullarına temsilci olarak iştirak eder, Genel kurulların usulüne uygun olarak yapılmasını sağlar / sağlatır.

Kooperatif hissesi tapuda görünür mü?​

Kooperatif hissesi tapuda görünür mü?
Ana sözleşme en az yedi ortak tarafından imzalanarak, noterde onaylatılarak kooperatif kurulur. Kooperatiften gayrimenkul alan kişi doğrudan kooperatif üyesi olmaz. Sadece satın alan kişi olarak tapuda görünür.

Kooperatif hissesi e devlette görünür mü?​

Kooperatif hissesi e devlette görünür mü?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülke genelindeki 35 bin yapı kooperatifini e-Devlet sistemine aktarmak için harekete geçti. Aktarım çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte, yapı kooperatiflerinin üyesi yaklaşık 1.5 milyon vatandaş üyesi bulunduğu kooperatifin attığı her adımı e-Devlet üzerinden takip edebilecek.

Kooperatifler nereye kayıtlı?​

Kooperatifin tescili ticaret sicilinde yapılır. Ticaret sicili, Ticaret Bakanlığı’nın gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulacak ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.

Kooperatifler genel olarak hangi amaç çerçevesinde oluşturulur?​

Kooperatifler, ortak sosyo-ekonomik ve kültürel ihtiyaçların karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve kefalet yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortaklarının çıkarlarını korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı, değişir sermayeli işletmelerdir.

Kooperatif üyesi ne demek?​

Kooperatif üyesi ne demek?
Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.

Kooperatif üyesi nasıl olunur?​

Kooperatif üyesi nasıl olunur?
Kooperatife ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu’na başvururlar. Sözlü müracaatla ortak olunamaz.

Kooperatif çalışanları memur mu?​

Tarım kredi kooperatifleri de 1163 sayılı Kanun tabi olup mezkur kanun hükümleri çerçevesinde kurulmakta ve faaliyet göstermektedirler. Tarım kredi kooperatifi bir kamu kurumu değildir. Kooperatif personeli 4857 sayılı iş kanunu hükümlerine tabi işçi çalıştırmaktadırlar.

Kooperatifte kimler çalışabilir?​

Kooperatif ortaklarının eş, çocuk ve akrabaları kooperatiflerde çalışabilir mi? Evet, çalışabilirler ancak Yönetim kurulu üyelerinin 1.derece yakınları kooperatifte istihdam edilmez, herhangi bir ticari ilişki içine de giremezler.

Kooperatif hissesi satılır mı?​

Kooperatif hissesi satılır mı?
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.

Kooperatife üye olduğumu nasıl öğrenebilirim?​

Kooperatife üye olduğumu nasıl öğrenebilirim?
Yapı kooperatifi üyesi olan bir kişinin, üye olduğu kooperatife ait e-kooperatif sistemindeki bilgilere ulaşılabilmesi için; Bakanlığımız Web sitesinde (csb.gov.tr) bulunan “Uygulamalar” butonu içerisinden “e-kooperatif Yapı Kooperatif Sistemine” giriş yapılması ve “Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanları ve Ortakları” …

Kooperatif nasıl sorgulanır?​

Kooperatif sorgulaması yapmak istediğinizde genellikle ilgili Bakanlık veya web sitesi üzerinden yapılmaktadır. Kooperatifinize ait bilgilere ulaşmak için öncelikle ilgili web sitesine giderek gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Örneğin, Yapı kooperatifleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "e-Devlet" sistemi üzerinden yapılan aktarım çalışmaları sayesinde, kooperatif üyeleri yaklaşık 1.5 milyon vatandaş üyenin, kooperatifin attığı her adımı e-Devlet üzerinden takip edebileceği belirtilmiş. Bu nedenle, e-Devlet sistemi üzerinden kooperatifinizle ilgili detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Ayrıca, kooperatifinizle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, kooperatif yönetimine başvurarak da gerekli yardımı alabilirsiniz.

Geri