Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konya Ovasi kapali havza mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.409
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Konya Ovası kapalı havza mı?​

Konya kapalı havzası, yaklaşık olarak Türkiye’nin ortasında bulunan kapalı havza. 5 milyon hektarlık (4.980.534 ha) alanıyla Türkiye’nin yaklaşık %7’sini kaplar.

Aras ve Kura açık havza mı?​

Aras nehri ve Kura nehri’nde olduğu gibi açık havza için tüm şartları taşımasına rağmen, döküldüğü su kütlesi (Hazar Denizi) göl ise kapalı havza olarak kabul edilir. Çölde buharlaşmayla kaybolan nehirler de açık havzalı değildir.
Van Gölü kapalı havza mı?​
Van Gölü Kapalı Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğusunda, Van Gölü’ne sularını döken akarsuların oluşturduğu kapalı havza. Türkiye’nin 26 havzasından biridir. Güneyden Dicle nehri, kuzey ve batısından Fırat nehri, kuzey doğusunda Hazar Denizi, doğusundan Urmiye Gölü havzaları ile çevrilidir.

Açık havzalar nelerdir?​

Açık havzalar nelerdir?
Açık Havza: Sularını denize ya da okyanusa akıtan havzalara açık havza denir. Toplama noktasından denize doğru dökülen havzalardır. Açık havzalara örnek olarak; Kızılırmak, Yeşilırmak, Yenice, Sakarya Nehri, Batın, Çoruh ve Doğankent verilebilir.

Kapalı havzalar nelerdir?​

Kapalı havzalar nelerdir?
Türkiye’deki başlıca kapalı havzalar
- Van Gölü
- Tuz Gölü
- Burdur Gölü kapalı havzası
- Konya kapalı havzası
- Akarçay kapalı havzası
- Seyfe Gölü kapalı havzası
- Develi kapalı havzası
- Afyon Suları Kapalı Havzası

Akarsuların kapalı havza içinde yer almalarına neden olan en önemli faktör?​

Kapalı havzalar, sularını denizlere kadar ulaştıramayıp kuruyan, yer altına sızdıran veya göle dökülüp kalan havzalardır. Kapalı havzaların oluşmasında; yer şekillerinin oluşumu ve iklim etkilidir. Kapalı havzalar genellikle iç kesimlerde, kurak iklim bölgelerinde görülür.

Açık ve kapalı havza ne demektir?​

Açık havzalara örnek olarak; Kızılırmak, Yeşilırmak, Yenice, Sakarya Nehri, Batın, Çoruh ve Doğankent verilebilir. Kapalı Havza: Açık havzanın tersine sularını denize ya da okyanusa dökemeyen, bunun yerine kurak bölgelere ya da göllere bağlanan havzalara kapalı havza denir.
 
Merhaba!

Konya Ovası, Türkiye'nin ortasında bulunan bir kapalı havza olarak bilinmektedir. Yani sularını denize akıtamayan, yer altına sızdıran veya gölde biriktiren bir havza tipidir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 5 milyon hektar olan Konya kapalı havzası, Türkiye'nin yaklaşık %7'sini kaplar.

Diğer yandan, Aras Nehri ve Kura Nehri gibi nehirler açık havza örnekleridir. Açık havzalar, sularını denize ya da okyanusa akıtan havzalardır. Bu nehirler döküldükleri su kütlesinin bir göl olması sebebiyle kapalı havza olarak kabul edilir.

Van Gölü de Türkiye'nin doğusunda bulunan bir kapalı havzadır. Van Gölü Kapalı Havzası, sularını Van Gölü'ne döken akarsuların oluşturduğu kapalı bir havzadır. Bu havza, Dicle Nehri, Fırat Nehri, Hazar Denizi ve Urmia Gölü havzaları ile çevrilidir.

Kapalı havzalar genellikle iç kesimlerde, kurak iklim bölgelerinde görülür. Yer şekilleri ve iklim koşulları, kapalı havzaların oluşumunda en önemli faktörlerdir.

Açık havzalar sularını denize akıtabilen, kapalı havzalara göre daha serbest şekilde akış gösterebilen havzalardır. Kızılırmak, Yeşilırmak, Yenice, Sakarya Nehri, Batın, Çoruh ve Doğankent gibi nehirler açık havzalara örnek olarak verilebilir.

Kapalı havzalar ise sularını denize akıtamayan, bunun yerine kurak bölgelere ya da göllere bağlanan havzalardır. Türkiye'deki bazı kapalı havzalar arasında Van Gölü, Tuz Gölü, Burdur Gölü, Akarçay, Seyfe Gölü, Develi, Afyon Suları gibi havzalar bulunmaktadır.

Umuyorum yeterli bilgi sunabilmişimdir. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst