Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Konveksiyon akimlari neden ortaya cikar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.508
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Konveksiyon akımları neden ortaya çıkar?​

Konveksiyon akımları, ısıtılmış bir akışkan genişleyerek daha az yoğun hale geldiği için oluşur. Daha az yoğun ısıtılmış sıvı, ısı kaynağından uzağa yükselir. Yükseldikçe, daha soğuk sıvıyı değiştirmek için aşağı çeker.

Mantodaki konveksiyonel akıntılar neden oluşmaktadır?​

Mantodaki akımların nedeni şöyle açıklanabilir; – Mağmadaki radyoaktif maddelerin parçalanmasıyla (termonükleer reaksiyon) yüksek miktarda ısı enerjisi açığa çıkar. Bu enerjinin etkisiyle ısınan mağma dikey yönde yükselir. Mağmadaki bu akımlara konveksiyonel akımlar denir.

Konveksiyonel akıntılar neye sebep olur?​

Konveksiyonel akıntılar neye sebep olur?
Peki bu hareketin kaynağı nedir? Bu sıcaklık farkı, daha sıcak olan alt kısımlardaki magmanın çekirdekten aldığı ısıyla daha da sıcaklığını arttırarak yükselmesi; kabuğa yakın olan soğuk kısmınsa daha sıcak olan alt tarafa doğru hareket etme eğilimi sonucunda “konveksiyon akıntıları” adı verilen döngüler oluşur.

Konveksiyonel akımlar sonucu ne oluşur?​

Konveksiyonel akımlar sonucu ne oluşur?
Üst Manto´da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktivite nedeni ile oluşan yüksek ısıya bağlanmaktadır. Konveksiyon akımları yukarılara yükseldikçe taşyuvarda gerilmelere ve daha sonra da zayıf zonların kırılmasıyla levhaların oluşmasına neden olmaktadır.

Mantodaki konveksiyonel akımlar depreme neden olur mu?​

Bu birim yer değiştirme hareketlerini, hareketsiz görülen yerkabuğunda, üst mantoda oluşan konveksiyon akımları oluşturmakta, kayalar belirli bir deformasyona kadar dayanıklılık gösterebilmekte ve sonrada kırılmaktadır. İşte bu kırılmalar sonucu depremler oluşmaktadır.

Konveksiyon nasıl oluşur?​

Doğal konveksiyon, akışkan içinde varolan sıcaklık farkları sebebi ile akışkanın hareket etmesi ile ortaya çıkan konveksiyondur. Örneğin ısınan sıcak havanın radyatör yüzeyinden yukarı doğru yükselmesi. Zorlanmış konveksiyon ise akışkan hareketi dıştan gelen bir etki ile (bir pompa veya fan gibi) olduğunda oluşur.

Konveksiyon akımları hangi katmanda meydana gelir?​

Konveksiyon akımları hangi katmanda meydana gelir?
Üst Manto’da oluşan konveksiyon akımları, çekirdekte meydana gelen radyoaktif parçalanmalar sonucu açığa çıkan yüksek ısı nedeni ile oluşmaktadır.

Konveksiyon akım ne demek kısaca?​

Konveksiyon akım ne demek kısaca?
Konveksiyon (veya taşınım), katı yüzey ile akışkan arasında gerçekleşen ısı transferinin bir çeşididir. Akışkan içindeki akımlar vasıtası ile ısı transfer edilir. Akışkan, içindeki veya akışkanla sınır yüzey arasındaki sıcaklık farklarından ve bu farkın yoğunluk üzerinde oluşturduğu etkiden doğabilmektedir.
Levhaların hareket etmesinde neler etkili olmuştur?​
Dünya’nın merkezindeki yüksek sıcaklık da konveksiyona neden olur. Sıcaklığı yaklaşık 6000°C olan çekirdeğe yakın bölgeler ısının etkisiyle yüzeye doğru hareket ederken yüzeye yakın bölgeler ise merkeze doğru batar. Konveksiyon sonucunda yer kabuğundaki levhaların hareket etmesiyle tektonik hareketler meydana gelir.
Volkanik depremler nasıl oluşur?​
İkinci tip depremler “VOLKANİK” depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin maydana geldiği bilinmektedir.

Konveksiyon neye bağlı olarak artar?​

Konveksiyon neye bağlı olarak artar?
Konveksiyon sıvılarda ve gazlarda taneciklerin yer değiştirmesiyle gerçekleşir. Sıcaklık arttıkça konveksiyon artı gösterir. Soğuk olan tanecikler aşağı doğru hareket ederler.
 
Konveksiyon akımları, genellikle ısıtılmış bir akışkanın yoğunluğunun azalmasıyla ortaya çıkar. Isıtılan bir akışkan genişleyerek yoğunluğu azalır ve daha az yoğun hale gelir. Bu durumda sıcak hava veya sıvı, daha yoğun soğuk hava veya sıvıya karşı yükselme eğilimindedir. Bu nedenle konveksiyon akımları, sıcak ve soğuk akışkanlar arasındaki termal farklılıkların yol açtığı hareketlerdir.

Mantodaki konveksiyonel akıntılar ise genellikle mağmadaki radyoaktif maddelerin parçalanması sonucu açığa çıkan yüksek ısı enerjisi nedeniyle oluşur. Bu yüksek ısı etkisiyle ısınan mağma dikey olarak yükselir ve bu akımlara mantodaki konveksiyonel akımlar denir.

Konveksiyonel akımlar, genellikle yeryüzündeki levhaların hareketine ve tektonik aktivitelere neden olabilir. Üst Manto'da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktiviteye bağlı olarak oluşan yüksek ısıya bağlanabilir. Bu akımlar yukarı doğru yükseldikçe taşküre gerilmelerine ve zayıf zonların kırılmasına, sonuç olarak da levhaların oluşumuna neden olabilir.

Mantodaki konveksiyonel akımların depreme neden olup olmadığı konusunda belirli bir kesinlik olmamakla birlikte, bu akımların yer kabuğundaki levhaların hareketine ve tektonik aktivitelere etki ettiği kabul edilmektedir. Yani, üst mantoda oluşan konveksiyon akımları levhaların yer değiştirme hareketlerine katkıda bulunabilir ve bu da depremlerin oluşmasına neden olabilir.

Konveksiyon kaçınılmaz olabileceği durumlar var. Örneğin, akışkan içindeki sıcaklık farkları nedeniyle doğal bir konveksiyon oluşabilir. Isınan sıcak hava radyatör yüzeyinden yukarı doğru yükselirken, bu doğal konveksiyon örneğidir. Ayrıca, akışkanın dış etkilerle (bir pompa veya fan gibi) hareket ettirilmesiyle zorlanmış bir konveksiyon da meydana gelebilir. Bu durumda akışkanın hareketi dış etkenlerle sağlanmış olacaktır.

Konveksiyon genellikle sıvılar ve gazlar arasında taneciklerin yer değiştirmesiyle gerçekleşir. Sıcaklık arttıkça konveksiyon genellikle artar çünkü sıvı ya da gazdaki taneciklerin hareketliliği artar. Soğuk olan tanecikler genellikle aşağı doğru hareket ederken, sıcak olan tanecikler yukarı doğru hareket eder. Bu şekilde ısının transferi gerçekleşir ve konveksiyon akımları oluşur.
 
Geri
Üst